Asansör bakımını yaptırmayana ceza

Çorum Valiliği, bina sorumluları ile asansör aylık bakım ve yıllık periyodik kontrol hizmeti veren işletmelere bazı hatırlatmalarda bulundu.

12 Şubat 2016 Cuma 11:02
 Asansör bakımını yaptırmayana ceza


Çorum Valiliği, bina sorumluları ile asansör aylık bakım ve yıllık periyodik kontrol hizmeti veren işletmelere bazı hatırlatmalarda bulundu.

Gün içerisinde çoklukla kullanılan asansörlerinin bakımlarının ihmal edilmemesi gerektiği vurgulanan açıklamada, şu bilgilere yer verildi:

“İnsanların ve yüklerin taşınmasında can güvenliğinin sağlanması açısından asansörler ile ilgili yayımlanan yönetmelikler, asansörlerin yıllık periyodik kontrollerinin yaptırılmasına zorunluluk getirmiş olup, yıllık periyodik kontrollerin yaptırılması hususunda belediyelere il özel idarelerine ve bina sorumlularına/yöneticilerine, asansörlerin aylık bakımlarının ve A Tipi Muayene kuruluşu tarafından yapılan yıllık periyodik kontrol sonucu tespit edilen eksikliklerin giderilmesi işleminin TSE HYB (Hizmet Yeterlilik Belgesi) belgeli yetkili servis veya montajcı/bakımcı işletmelere yaptırılması hususunda bina sorumlularına/yöneticilerine yükümlülükler getirmiş, bu yükümlülüklerini yerine getirmeyen bina sorumluları ile belediyeler ve il özel idarelerine idari yaptırımlar uygulanacağı vurgulanmıştır.

Gerek Asansör Piyasa Gözetimi ve Denetimi Yönetmeliğinde gerekse Asansör İşletme, Bakım ve Periyodik Kontrol Yönetmeliğinde bina sorumlularına, ilgili belediyelere ve il özel idarelerine atfedilen yükümlülüklerden bazıları:


PERİYODİK BAKIM ŞART


Bina sorumluları binalarında bulunan asansörlerinin aylık bakımları ile yıllık periyodik kontrollerini yaptırmak zorundadır. Asansörlerin yıllık periyodik kontrolleri, belediyelerin protokol imzaladığı ve  Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yetkilendirilen A tipi muayene kuruluşu tarafından yapılmaktadır.


Periyodik kontrol sonucu asansöre kırmızı renkli bilgi etiketi iliştirildiğinde, kırmızı renkli bilgi etiketi iliştirilen ve güvensiz olarak tanımlanan asansörün kullanımına bina sorumlusu tarafından izin verilmez. Bu asansörün en fazla otuz gün içerisinde güvenli hale getirilmesi bina sorumlusunca sağlanır. Bu süre sonunda, A tipi muayene kuruluşu tarafından takip kontrolü yapılır. Takip kontrolü neticesinde güvenli hale getirilmediği belirlenen asansör, ilgili idare tarafından mühürlenerek hizmetten men edilir. Asansör kullanılmaya devam ediliyorsa bina sorumlusuna 1705 sayılı Kanunun 6. maddesinde öngörülen idari para cezası uygulanır.


Bina sorumlusunun ya da bina yöneticisinin bulunmadığı meskenlerde asansör ile ilgili iş ve işlemlerden bütün kat malikleri müştereken sorumludur.


Konu ile ilgili daha fazla bilgi almak isteyen bina sorumluları/yöneticileri, kat malikleri asansör montajcı/bakımcı işletmeler Valilik Ek Hizmet Binası C Blok 5. Katta bulunan Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğüne müracaat edebilirler.


Büyüklerin/küçüklerin, yaşlıların, engellilerin hemen hemen hepimizin her gün kullandığı asansörlerin aylık bakımını ve yıllık periyodik muayenesinin yaptırılmasını, periyodik muayene esnasında asansörünüze kimlik numarasının yapıştırılmasını ve bakımcı firmaların binada ikamet eden en az 2 kişiye kurtarma eğitimi verme zorunluluğunun olduğunu asla unutmayalım.”

 


Son Güncelleme: 12.02.2016 14:54
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.