Bakan da havaalanı istedi

Deneyimli gazeteci Mustafa Demirer, Maliye Bakanı Naci Ağbal’ın Çorum ziyaretinin yansımalarını değerlendirdi.

20 Haziran 2016 Pazartesi 11:39
Bakan da havaalanı istedi


MUSTAFA DEMİRER/HABER-YORUM


Deneyimli gazeteci  Mustafa Demirer, Maliye Bakanı Naci Ağbal’ın Çorum ziyaretinin yansımalarını değerlendirdi.


İşte
www.corumhakimiyet.net’te yer alan o yorum:

Maliye Bakanı hemşehrimiz Naci Ağbal’ın Çorum’un havaalanı talebine açık destek vermesi geçen haftanın en müspet gelişmesi oldu.


BAKAN SÜRPRİZLE KARŞILAŞTI


Bir dizi ziyaretlerde bulunmak üzere memleketine gelen Ağbal, Belediye Başkanlığı’nı ziyaretinde bir sürprizle karşılaştı.


DUYGULARA TERCÜMAN OLDU


Belediye Başkanı Muzaffer Külcü, Çorum kamuoyunun tamamının duygularına tercüman oldu, havaalanı talebimizi çok dikkat çeken bir yöntemle gündeme taşıdı.


DÜNYANIN MERKEZİNE YOLCULUK


‘Dünyanın merkezine yolculuk’ yazılı bir uçak maketi hazırlatarak masasının üzerine yerleştiren Külcü, o uçağı Bakan Ağbal’a hediye ettikten sonra yaptığı sunumda, “Havaalanı herkesin gündemindeki en önemli konu. Ulaşımın iki ayağı var. Birisi hızlı tren. Hızlı tren konusunda çalışmalar yolunda gidiyor. O yavaş yavaş gelecek. Onunla ilgili bir tereddüdümüz yok.  Ama havaalanı konusu kanayan bir yara haline geldi. Siz Maliye’nin başındasınız, paranın başındasınız ve Yüksek Planlama Kurulu(YPK)'nu bu konuda ikna edersiniz diye umuyoruz, diliyoruz. Bu talebimizi size arz etmek istedim. Bu konuda desteklerinizi bekliyoruz.” dedi.


BAKAN’DAN KARŞILIK BULDU


Orijinal, akıllıca ve ilgi çeken bir metodla  havaalanı isteğinin gündeme taşınması paranın başındaki isim olan Maliye Bakanı Naci Ağbal’dan karşılık buldu.


Havayolunun halkın yolu olduğunu hatırlatarak hükümetin bu konuda yaptığı çalışmaları özetleyen Ağbal, sözlerinin sonunda mevzuyu Çorum’un havaalanı talebine getirdi ve şunları söyledi: “Biliyorum Merzifon'da şu an bir havalimanı var. Bölge insanlarımız burayı kullanıyorlar. Ama Çorum büyük, 500 bin nüfusu olan bir şehir. Ekonomisi ve sanayisi gelişen bir şehir. Hem insanlar seyahat edecek hemde ciddi anlamda havayolu kullanılmak suretiyle mal ticareti yapılması da mümkün. Dolayısıyla sayın Başkanımızın, sayın vekillerimizin bu talebi artık bizim açımızdan takip edilmesi gereken bir görevdir. Maliye Bakanı olarak kendime düşen bölümü itibarıyla Çorum'a bir havaalanı kazandırılması için gayretlerimizi göstereceğiz. Her şehrimiz bunu istiyor. Bunu AK Parti iktidarının Türkiye'yi getirdiği noktaya bağlıyorum. Türkiye'nin vizyonu değişti. Dolayısıyla Türk Hava Yolları ve diğer hava yolu şirketlerinin de havayolu taşımacılığının gelişmesinde büyük emekleri var. İnşallah bir gün nasip olur bu arzumuz, bu isteğimiz gerçek olur ve Çorumlu hemşehrilerimiz de nereye gitmek isterlerse en yakın noktada bir havalimanını kullanmak suretiyle giderler. İnşallah bu dileğimiz olur. Ben de bana düşen boyut itibarıyla destek olacağım.”


BASINA KAPALI BÖLÜMDE NELER OLDU?


Bakan Ağbal’ın belediye ziyaretinin basına açık bölümünde yaşananlar böyle. Basına kapalı bölümde konuşulanlar da ayrı bir parantezi hak ediyor.


KÜLCÜ HERKESİ ŞAŞIRTTI


Öğrendime göre, Belediye Başkanı Muzaffer Külcü’nün Bakan Ağbal’a hediye ettiği ve üzerinde ‘Dünyanın merkezine yolculuk’ yazan uçak maketinden pek kimsenin haberi yoktu. Külcü, havaalanı meselesine değinmek amacıyla kısa sürede bir uçak hazırlatmış, makam odasında bulunan masanın üzerine yerleştirmişti. Başkanlık makamında  uçağı görenler şaşırdı ve ne olup bittiğini anlamaya çalıştı.


SÖYLENECEK SÖZÜ SÖYLEDİ


Başkan Külcü, Çorumlu’nun ezici çoğunluğunun tercihlerini göz ardı etmedi, havaalanı meselesinde isabetli ve kararlı bir tutum sergileyerek, söylenmesi gerekeni söyledi.


USLU KRİTERLERİ HATIRLATTI


AK Parti Çorum Milletvekili Salim Uslu ise, müstakil havaalanı hususunda Ulaştırma Bakanlığı’nın Çorum’un önüne sürdüğü kriterlerden bahsetti. Söz konusu şartlar arasında en yakın havaalanının bulunduğu noktanın Çorum’a mesafesi, uçak doluluk oranı, uçuş çeşitliliği ve isim tartışmaları yer aldı.


Yani Merzifon Havaalanı’nın Çorum’a yakınlığı hatırlatıldı. Merzifon- İstanbul uçağını üç kentin yolcusunun doldurabildiğini vurguladı. Sadece İstanbul değil, diğer merkezlere seferlerin konulması gerekliliğine değindi. Uslu, Merzifon Havaalanı’na ikinci bir pist yapılarak askeri havaalanından bağımsız hale getirilebileceği fikrini ortaya attı. Ayrıca Çorum-Merzifon arasındaki kestirme yolun tamamlandıktan sonra mesafenin kısalacağı görüşünü paylaştı. Ankara’da havaalanına  ulaşım mesafesini örnek gösterdi.


Uslu’nun sözlerine Milletvekili Ceylan hiçbir bir yorum yapmadı. Belediye Başkanı Muzaffer Külcü, başlangıçta gerekeni yaptığından ikinci bir müdahalenin siyaseten doğru olmayacağını düşünerek sessiz kaldı.


Uslu, Maliye Bakanı Ağbal’ın Çorum’un müstakil bir havaalanı talebine olumlu yaklaşımının devam etmesi üzerine söze devam etti.


UÇAK-TAKSİ HAVAALANI


Çevre illerde havaalanı konusunda yaşanan her gelişmenin Çorum’da yankı bulduğunu aktaran Uslu, Merzifon Havaalanı’nın askeri satütü taşıması nedeniyle her yıl uzun süre uçuşlara kapatıldığını, bunun da Çorumlu’ya olumsuz bir durum yaşattığını kaydetti. Çorum’a hükümetin de programında olan küçük ölçekli uçak-taksi havaalanı yapılmasının gündeme geldiğini sözlerine ekledi.


CEYLAN’IN ÇEKİNCESİ


AK Parti Çorum Milletvekili Ahmet Sami Ceylan, havaalanı meselesinin somut hale getirilmeden kamuoyu önünde konuşulmamasını önerdi. Başkaca hiçbir yorum yapmadı.


TEŞKİLAT GÖRÜŞ BELİRTMEDİ


 AK Parti İl Başkanı Rumi Bekiroğlu ve Merkez İlçe Başkanı Yaşar Anaç, Bakan ile Milletvekili Salim Uslu’nun diyaloglarını dinledi, havaalanı konusunda herhangi bir görüş belirtmeyerek sessiz kalmayı tercih etti.


AĞBAL SON NOKTAYI KOYDU


Vekilleri dinleyen Bakan Ağbal, çevre illerde havaalanı olmasının Çorum’a müstakil havaalanı yapılmasına engel teşkil etmemesi gerektiğini söyledi.


FIRSATA ÇEVİREBİLİRİZ


Çorum’un ciddi nüfusa sahip, kendi ölçeğindeki illere göre ekonomisi  gelişmiş, sosyo-kültürel yapısı ileri düzeyde bir il olduğunu vurgulayan Ağbal, her yerde havaalanı olmasının Çorum için dezavantaj değil, fırsata çevrilecek bir gelişme olarak değerlendirilmesini istedi.


BU ÖRNEK HERŞEYİ ÖZETLİYOR


Bakan Ağbal, Gümüşhane ve Bayburt’un ortak kullanacağı bir havaalanı yapılacağını belirterek, Çorum’un dikkatini çekmesi gereken çarpıcı bir örnek verdi: ‘Erzurum Havaalanı Bayburt’a 40-50 kilometre mesafede bulunuyor. Bayburtlu hemşehrilerim Erzurum havaalanını kullanmak istemediklerini söylediler. Gümüşhane ve Bayburtlular toplandı, Başbakanımız dönemin Ulaştırma Bakanı Binali Bey’den her iki kente hitap edecek ortak bir havaalanı yapılmasını istediler. Bayburtlular’a Erzurum havaalanının kendilerine çok yakın olduğu söylendi. Ancak her iki şehir ısrarla Erzurum’a gitmek istemediklerini ifade ettiler. Bunun üzerine Gümüşhane-Bayburt Havaalanı sözü verildi ve yapılacak.’


GERİ ADIM ATMAYIN MESAJI


Sayın Ağbal’ın verdiği  örnekten sonra müstakil havaalanı talebimizde geri adım atmadan kararlı ve ısrarcı davranmamız gerektiği anlaşılıyor. Yeter ki birileri gölge etmesin.

 

Son Güncelleme: 21.06.2016 14:57
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
külcü 2016-06-20 17:02:12

günaydın