Baro'dan KHK açıklaması

Çorum Barosu Başkanı Av. Altan Akpınar, 676 nolu Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile hukuk alanında önemli değişiklikler yapılarak yargılamada savunma hakkı ve avukatlar aleyhine ciddi kısıtlamalara gidildiğini söyledi.

01 Kasım 2016 Salı 10:59
Baro'dan KHK açıklaması

Çorum Barosu Başkanı Av. Altan Akpınar, 676 nolu Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile hukuk alanında önemli değişiklikler yapılarak yargılamada savunma hakkı ve avukatlar aleyhine ciddi kısıtlamalara gidildiğini söyledi.

Dün Adalet Sarayı önünde basın açıklaması yapan Altan Akpınar, “Hukuka, demokrasiye ve avukatlık mesleğine yapılan saldırıları kınıyoruz” dedi.


Eski Baro Başkanları ve mevcut yönetim kurulu üyeleri ile bazı avukatların da hazır bulunduğu basın açıklamasında, hukuk alanındaki yeni düzenlemeleri eleştiren Akpınar, “KHK ile yaratılan olağanüstü duruma karşı insan haklarını, hukuku, demokrasiyi savunmak tüm avukatların ve baroların görevidir. Bu nedenle tüm duyarlı kesimleri hukuksuzluğa ve adaletsizliğe karşı durmaya ve birlik olmaya çağırıyoruz” diye konuştu.


Baro Başkanı Av. Akpınar, yaptığı konuşmada şu ifadelere yer verdi:


“Son yıllarda yargı bağımsızlığı ve demokratik hukuk devletinin diğer ilkeleri ile birlikte özgürlüklerde kısıtlamalara tabi tutulmuştur. 15 Temmuz darbe girişimi arkasından, darbeye karşı tüm siyasi partilerin ve toplumun gösterdiği tutum ülkemiz açısından bir şanstı. İktidar partisi bu şansı Kanun Hükmünde Kararnameler (KHK) eliyle kötüye kullanmaya başlamıştır. Çıkarılan KHK ve yapılan uygulamalar ülkenin demokrasiden ve hukuktan uzaklaşmasını sağlamıştır.


Bunun yanında en son çıkan 676 nolu KHK ile hukuk alanında önemli değişiklikler yapılarak yargılamada savunma hakkı ve avukatlar aleyhine ciddi kısıtlamalara gidilmiştir.


Yeni KHK'ye göre darbe ve terör suçlarından gözaltına alınan şüphelinin avukatıyla görüşmesi hâkim kararıyla 24 saat süreyle kısıtlanabilecek.


Terör suçlarından yargılanan veya soruşturulan şüpheli ve sanığın avukatı hakkında, aynı suçlardan soruşturma veya dava açılırsa avukatlık görevi yasaklanabilecek. Bu yolla özellikle FETÖ ve diğer örgüt davalarını savunan ve aynı dosyasının şüphelisi olan avukatlar devre dışı bırakılabilecek.

Ayrıca darbe ve terör suçlarından yatan kişilerin avukatlarıyla yapacağı görüşmeler, hâkim kararıyla teknik cihazlarla sesli ve görüntülü olarak kaydedilecek.

Hükümlü ve avukat görüşmesi, örgütlere talimat içermesi durumunda sonlandırılacak. Bu durumda hükümlünün avukatlarıyla görüşmesi 6 ay süreyle yasaklanabilecek.

Ayrıca mahkeme sanığın duruşmaya getirdiği tanığı ‘davayı uzatmak amacıyla’ diyerek dinlenmesini reddedebilecek. Duruşmada avukatın bulunması şartı, ‘mazeretsiz olarak duruşmayı terk etme’ durumunda geçerli olmayacak ve hâkim celseye devam edebilecek.

Örgüt faaliyeti çerçevesinde işlenen suçlar bakımından yürütülen kovuşturmalarda, yani görülen davaların duruşmalarında en çok üç avukat hazır bulunabilecek. Yani sanıklar ve müştekiler kendisini üçten fazla avukat ile savunamayacak.


Avukatın mazeretsiz duruşmayı terki halinde duruşmaya devam edilebilecek. Şeklinde yapılan düzenlemeler ile insanların temel haklarından olan savunma hakkı kullanılamaz hale getirildiği gibi, ceza hukukunun temel ilkeleri de yok sayılmaktadır.


Ayrıca OHAL ve KHK uygulamaları nedeniyle açılacak davalarda yargılama giderleri ve avukatlık ücretlerinin ödenmemesi ile hak arama hususu imkânsız hale getirilmektedir.


KHK ile yaratılan olağanüstü duruma karşı insan haklarını, hukuku, demokrasiyi savunmak tüm avukatların ve baroların görevidir. Bu nedenle tüm duyarlı kesimleri hukuksuzluğa ve adaletsizliğe karşı durmaya ve birlik olmaya çağırıyoruz.”

(www.corumhakimiyet.net)

 

 

Son Güncelleme: 01.11.2016 11:02
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.