Başbakan Çorum’u görse ne der?

Geçtiğimiz hafta sonu Başbakan Binali Yıldırım’ın bazı televizyonlarda canlı yayınlanan ‘Şehir Buluşmaları’ başlıklı toplantıda yaptığı konuşma hepimizi ilgilendirdiğinden dikkat çekiciydi.

16 Kasım 2016 Çarşamba 07:04
 Başbakan Çorum’u görse ne der?


MUSTAFA DEMİRER/ HABER YORUM


Geçtiğimiz hafta sonu Başbakan Binali Yıldırım’ın bazı televizyonlarda canlı yayınlanan ‘Şehir Buluşmaları’ başlıklı toplantıda yaptığı konuşma hepimizi ilgilendirdiğinden dikkat çekiciydi.

DETAYLARDAKİ ÇARPICILIK


Programda yerel yönetimlerin kent imarına bakış açıları ve sık sık değiştirilen imar planı değişiklikleri de değerlendiriliyordu.

Yıllardır bu memlekette yaşayan sade bir vatandaş olarak pür dikkat dinlediğim konuşmanın detaylarında çarpıcı örnekler vardı.

‘ŞEHRİ ÇİRKİNLEŞTİRMEKTE YARIŞIYORLAR'

Başbakan Binali Yıldırım özetle, "Medeniyetimizin izlerini taşıyan büyük şehirlerimize baktığımızda, İstanbul, Edirne, Bursa, Konya gibi şehirlerimizde maalesef imar rantıyla geçmişin değerlerinin büyük bir savaşım içinde olduğunu görüyoruz ama ne yazık ki geçmişimiz, medeniyetimiz imar rantına her geçen gün yenik düşmekten kurtulamıyor. Belediyelerimizin, üzülerek söylemek isterim ki, meclislerinin gündemindeki dosyaların yüzde 85'i imar revizyonudur. İmar revizyonu konusunda da mecliste hiç kavga, gürültü olduğuna bugüne kadar şahit olmadım. Muhalefet-iktidar ayrımı hiç olmaz ve şehri çirkinleştirmekte adeta yarış haline girerler." dedi.

DİKEY YAPILAŞMA UYARISI


Yıldırım, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ve uzun yıllar belediye başkanlığı yapan Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki de salondayken bir uyarıda bulunmak istediğini ifade ederek, "Uyarım, tavsiyem; artık kendi ellerimizle şehirlerimizi mahvetmekten, yok etmekten sakınalım, imar revizyonlarına ve dikey yapılaşmalara artık bir 'Dur' diyelim." ifadelerini kullandı.

ÇORUM’A DÖNÜP BAKTIĞIMIZDA…


Çorum ölçeğinde bir şehre dönüp bakıldığında, 2009-2016 arasında geçen 7 yılık süreçte imar planı değişiklikleri, büyük revizyonlar ve nüfus yoğunluğuna göre çok sayıda uygulama yapıldığı görülebilir.

TEKNİĞİ, AMACI, NEDENİ, MANTIĞI OLMALI


Teknik adamlar genel olarak imar planı değişikliklerinin aşırı dozda yapılmaması gerektiğini savunur. Bir zorunluluk olduğunda, mağduriyet yaşandığında ve ihtiyaç hasıl olduğunda değişikliklerin yapılması yönünde görüş belirtir. Hatta zorunlu imar planı değişikliklerinin bir amacı, nedeni, mantığı, yönetmeliklere ve tekniğe uyumluluğu gözetilir.

İMAR RANTI ÖN PLANDA


Şehirler imar rantıyla gelişir, ancak Sayın Başbakan’ın dikkat çektiği üzere, tamamen imar rantı ön plana çıkarıldığında da dikey yapılaşma artarken, problemli, kimliksiz, ruhu olmayan, çirkin ve sevimsiz şehirler ortaya çıkıyor.

SORUNLAR VAR


Çorum’da belediyenin yaptığı imar uygulamalarına bakıldığında imar planı değişikliklerinin, büyük revizyonların ve nüfus yoğunluğu esas alınarak yapılan planlamaların ekseriyetinde sorunlar görülebilir.

7 YILDA NELER OLDU?


Örneğin, Belediye Başkanı Muzaffer Külcü yönetimindeki Belediye Meclisi 2009-2016 yılı Kasım ayı itibariyle 7 yıllık zaman zarfında yaklaşık 360 adet imar planı değişiklikleri ve büyük revizyonlara imza atmış

Söz konusu değişiklikler yıllara sair detaylandırıldığında başlangıçta imar tekniği ve yönetmeliklerine uyan düzenlemelerin sayısı fazlayken, ileriki yıllarda azalarak yerini, Başbakan’ın dillendirdiği imar rantını önceleyen, dikey yapılaşmayı teşvik eden, orta vadede şehirleşmede arızalara neden olabilecek plan değişiklikleri ve revizyonlara bırakmış.

DİKEY YAPILAŞMA ÖRNEKLERİ


Son yıllarda şehir stadının 20-25 kat konuta açılma girişimi, çevre yolu ve bazı ana arterlere yüksek katlı konut, gecekondu bölgeleri, bazı bağ alanları ile daha bir çok bölgede, Başbakan’ın artık durdurulmasını istediği dikey yapılaşma örneklerinin giderek arttığını görmek mümkün.

İKAZLAR YERELDE UYGULANSA…


Daha önce de tanık olduğumuz bu tür ikaz, öneri ve hatta talimatların bazı yerel yöneticilerde yeterince karşılık bulmaması asıl mesele olsa gerek.

PLANLI ŞEHİRLER MUTLU İNSANLAR

Hal böyle olunca, bugün günü kurtarmaya yönelik yapılan imar değişiklikleri yarın şehirleşmenin beraberinde getirdiği trafik, hava kirliliği, sosyal donatı alanı yetersizliği vs. problemler olarak bizim karşımıza çıkıyor.

Özetle yerel yönetimlerin başındaki isimler ve meclisleri ne kadar planlı bir şehir çabasında olurlarsa o yörede yaşayan insanlar da o kadar az problem yaşıyor.

Dolayısıyla kentlerin ruhu, kimliği korunurken ufku, vizyonu, istikbali açık oluyor.

Son Güncelleme: 16.11.2016 16:07
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Corumlu 2016-11-16 07:49:49

Çorumun geleceği için yapılması planlanan bu yanlıştan mutlaka dönülmelidir milletvekilleri konuyu daha duymadilarmi dur demedikleri gibi düşüncelerini bile beyan etmiyorlar

Avatar
iyi vatandaş 2016-11-16 10:03:00

duymadım görmedim bilmiyorum ?????????

Avatar
paralelsavar 2016-11-16 10:12:34

eee o zaman erzurum dedeyi ve slimkent i 5 kata çıkaramayacaklarmı tühhhh o kadarda yer almıştık.
neyse başka yere bakarız artık :)))))

Avatar
Harami 2016-11-16 20:40:28

Siyasete girmeden önceki malvarlıgıyla siyasetten sonraki harami Servet'lerini karşılaştırın ebuleheplerin hakimiyetindeki harami Zafer'lere tefeci mason medya işbirliğine ve sessini çıkarmayan kalbleri kararmış müşrikler ALLAH size dünyada sizi rezil etmeden Canlarınızı almasın ve bizi size şahit etsin AMİN

Avatar
Mıstık 2016-11-17 20:52:37

belediye gazi ve inönü caddesine park yasağı getiriyor. olsunnnn. bizde alışveriş için bütün mağazaları içerisine almış her türlü ihtiyaca cevap verecek olan ve üstelik geniş otoparkı olan al'ye gideriz. ahl'ye gideriz. zaten anketten ahlye gidelim çıkmış

Avatar
Mehmet Vehbi 2016-11-18 07:48:49

şehirler maalesef yerel yöneticilerin önceliklerine göre şekillenince sonuçlar böyle oluyor. sayın başbakan bu konuda şikayet etmekte haklıdır ancak çözüm üretmekte kendilerine düşmektedir.; ciddi on yıllık nazım imar planları yapılıp sıkı denetlense keyfiyet ortadan kalkacaktır
ayıniddi

Avatar
ne 2016-11-21 15:55:13

ne diyeb,lir ki siyasi amaçla ne güzel olmuş çorum der gider. methiyeler dizer. yaşayan o değil. otopark sıjkıntısı çeken, trafikte boğulan sayın başbakanımız olmadığına göre , sorun yok.

banner165