BAŞKANLA ANLAŞAMIYORUZ

Belediye Başkanı Muzaffer Külcü, aylık birim tanıtım toplantılarına Park ve Bahçeler Müdürlüğü’nün çalışmalarını anlatarak devam etti.

02 Mayıs 2017 Salı 21:41
 BAŞKANLA ANLAŞAMIYORUZ


MUSTAFA DEMİRER/HABER-YORUM


Belediye Başkanı Muzaffer Külcü, aylık birim tanıtım toplantılarına Park ve Bahçeler Müdürlüğü’nün çalışmalarını anlatarak devam etti.


Külcü’nün bu ayki toplantısı Park Bahçeler Müdürlüğü bahçesinin yemyeşil çimleri, rengârenk çiçekleri, kuş cıvıltıları ve su havuzundan yükselen kurbağa sesleri eşliğinde gerçekleşti.


Toplantı masasının vitrinine birimden sorumlu başkan yardımcısı, birim yöneticileri, teknik personelin yanı sıra, temsilen iki park-bahçe işçisi oturdu.


Başkan Külcü, yeşil çizgili gömlek ve yine benzer tonlarda ceketiyle toplantı konseptine uygun giyinme tarzını sürdürdü.


Sorularla beraber yaklaşık iki saat süren Park ve Bahçeler Müdürlüğü’nün çalışmalarının özetlendiği toplantının sonunda yemeğe geçilmeden hemen önce sorularımızı sorduk, Başkan Külcü de cevapladı.


İşte o sorular ve cevapları:


SORU: 2009’da siz görevi devraldıktan sonra yenilenen parklarda yeşilin ve toprak zeminin azalarak betonlaşmanın arttığı eleştirileri ve algısı oluştu. Bu durum mimari projelerden mi kaynaklanıyor, yoksa algı gerçek mi?


CEVAP: Hiçbir parkımızda proje mimarisi dışında sert zemin (Külcü betonlaşma yerine sert zemin ifadesini kullandı) kullanmadık. Hatta projeyi hazırlayanların sert zemin oranını daha fazla daralttık. Parkların betonlaştığı iddiası algıyla ilgili bir durum. Hatırladığım kadarıyla siz Adil Candemir Parkı’nda eskisine göre yeşil alan ve toprak zeminin azaldığını yazmıştınız. Daha sonra yeşil alanın arttığını belirterek ‘yanılmışım’ diye yazdınız. Algı farklı oluyor ama, toprak ve yeşil zeminde azalma değil, artış var. (Toplantı bitiminde sayın Başkana, bu konuda yanıldığımı yazmadığımı, söz konusu parkta yeşil alanın azalarak betonlaşmanın arttığına dair vatandaş eleştirisinin olduğunu hatırlattım. Külcü de geçmişte yaptığı itirazda Adil Candemir’de yeşil alan m2’sinin arttığını ifade etmişti. Daha sonraki gelişmeler üzerine parkta yeşil oranının eskiye göre yükseldiğini aktarmıştık.)


SORU: Çorum’da park ve bahçelerle ilgili değişim vatandaş olarak pek tabi bizi de memnun ediyor. Gazeteci olarak biz de vatandaşlardan olumlu karşılık alıyoruz. Ancak parkların işletmeye açılırken kiralama bedelleri yüksek tutuluyor. İhale usulünde açık artırmayla kira bedelleri daha fazla yükseliyor. Bu durum maliyetleri artırdığından dar gelirli vatandaşın cebine olumsuz yansıyor. Her fırsatta ‘sosyal belediyecilik’ vurgusu yapıyorsunuz. Parkları işletmeye verirken belediyenin kâr etmesini mi önceliyorsunuz? Kira bedelleri düşük olsa, işletmeye açılan parka gelen dar gelirli vatandaş daha ucuz ve kaliteli ürün tüketse iyi olmaz mı?


CEVAP: Mustafa Bey’le bu konuda anlaşamıyoruz. Sosyal belediyecilik var, sosyalist belediyecilik var. Sosyalist anlayışta devlet vatandaşa yiyeceği kadar ekmek, oturacağı bir mekan, belirli bir gelir sağlar. Sosyal belediyecilik çok daha farklı.


İşletmeye verdiğimiz parkların muhammen bedelleri yüksel değil. İhalede açık artırma yapılıyor, fiyat yükseliyor. Yükselen kira bedelleri işletmecinin kâr marjını düşürüyor. Çay fiyatına yansıtılmıyor. Çünkü belediye olarak çay fiyatını da biz belirliyoruz. İhale şartlarından dolayı fiyat yükselebiliyor. Ama çay fiyatı yükselmiyor. Bizim belediye olarak parklardan kâr etme düşüncemiz yok. Kendileri yani işletmeciler haliyle kâr oranını düşürüyor. Örneğin, 15 Temmuz Hürriyet Parkı’na harcadığımız parayı işletmecinin kira bedeli ile karşılasak 20 sene sonra geri alabiliyoruz. Bu parka yıllara sair yine bakım ve  tadilat yapılacaktır.


SORU: Son zamanlarda parklardaki lale ve sümbüller kimin fikri? Vatandaşın oldukça hoşuna gitti. 


CEVAP: Her hafta sonu Cuma günleri öğleden sonra toplantı yapıyoruz. Arkadaşlar fikirlerini ortaya sürüyor. Bu fikirlerden bir sonuç çıkıyor. Bazı projeleri değerlendiriyoruz. Lale ve sümbül fikri de böyle doğdu.


Son Güncelleme: 04.05.2017 14:11
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Ayşe 2017-05-02 22:34:52

Pir Baba Çay Bahçesi'nde 1 bardak çay 2.50 ytl ... bu fiyatı belediye belirliyor ve başkan uygun diyor öyle mi?

Avatar
kosovalı 2017-05-03 09:22:53

zannedersinki çorum türkiyede ilk 10 da. hakikaten 2,5 tl çay ne demek. boğaza karşımı çay veriyolar çok merak ediyorum. belediye neden kendisi yapmıyo. en azından millet sevinir

Avatar
ahmet yıldız 2017-05-03 09:32:42

tamamen şov peşindesin başkan.. başkan başkanlıktan indikten sonra hangi yüzle gezeceksin bilmiyoruz. ahçılar bağını ve bir sürü bağı yeşilliği rant diye derenin yanına dsi bina yapmayın dediği halde imara açtırmadın mı? i̇şte ispatı ahçılar bağına gidin bakın.. inşallha bu yorum yayına çıkar da o da okur . sanmam ya. neyse...

Avatar
vatansever 2017-05-03 08:21:04

sayın demirer, öncelikle vatandaşın gönül bahçesini makamına kabul etmeyerek dağıtan külcü bahçe park yapsa ne yazar. külcü, "çay parasını belediye belirliyor" demiş..sayın külcü, su zammın, otobüs ücretlerin15 temmuz da meydanlara çağırdığın(yanlış anlama kimse sen çağırdın diye gelmedi meydanlara) vatandaşa zulüm değil mi? reis ne diyor: insanların gönlüne girin. külcü sen hep cebimize giriyorsun.
unutmadan cuma günleri toplandığınızda birde vatandaşa iyilik olsun diye eski tanzim mağazalarını bir düşünseniz. işinize gelmez değil mi? ak parti teşkilatı da içerdeki irlandalıları görsün artık uyuma karadağ!!!

Avatar
İmam hatipli 2017-05-03 19:35:07

Sayın başkan parka bahçeye bakana kadar yolumuzu yapsın. Şehit osman arslan anadolu imam hatip lisesi ne giden yol halen harap halde. Aynı yolu ted koleji de kullanıyor, hergün 500 öğrenci gidip geliyor. Belediyeye defalarca başvuru yaptık ama 2017 yılında olmamıza rağmen halen okul yolumuz feci halde. Sümbülü laleyi napayım ben, her ay arabanın ön takımlarını değiştiriyorum

Avatar
bir bilen 2017-05-03 10:57:56

evde çayınızı demleyin gidin yunus emre parkında oturun..işletmeci çayını satamasın kimse de başkanın ihalelerine girmesin bakalım ne oluyor...

Avatar
Sahipsiz çorum 2017-05-03 11:41:24

Cay fiyatlarini kahveciler odasi cesoba teklif eder cesob bu tavan fiyati onaylar. Cesoba bagli olmayan sirket ve diger tacirlerin fiyat tarifesini tso belirler. Cay konusunda belediyenin kiraci ile yaptigi sozlesmelerde cesobun belirlemis oldugu fiyat tarifesinin dikkate alinacagi hususu vardir. Bu tavan fiyattir. Bunun ustune cikilamaz. Cikilirsa sozlesmeye uyulmadigi gerekcesi ile sozlesmeyi feshedebilir.

Avatar
çprum 2017-05-03 20:28:25

Çomar baracin etrafini sözvemisti baskan