Belediye, Çorum'un katı atık sorununu çözecek

Belediye Başkanı Muzaffer Külcü, inşaat çalışmaları başlayan katı atık berteraf tesisini inceledi.

29 Ağustos 2016 Pazartesi 12:40
 Belediye, Çorum'un katı atık sorununu çözecek


Belediye Başkanı Muzaffer Külcü, inşaat çalışmaları başlayan katı atık berteraf tesisini inceledi. Yaklaşık 70 milyon liraya mal olacak proje, 2017 yılında tamamlanacak

Belediye Başkan Yardımcısı Alper Zahir İSTAÇ A.Ş Çorum Proje Müdürü Emad Swais ve belediye teknik personelinden bilgi alan Başkan Külcü, yaptığı açıklamada katı atık bertaraf tesisi projesinin Avrupa Birliği ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile birlikte yapıldığını belirtti. İnşaat çalışmaları hızla devam eden tesiste 50 iş makinesinin çöplerin dolacağı kuyuların projeye uygun olarak hafriyat çalışmalarının devam ettiğini belirten Külcü, “Kış ayları gelmeden izolasyon çalışmalarını bitirmeyi planlıyoruz. Çöpten çıkan suyun arıtılması için buna uygun arıtma tesisi yapılacak.  Merkez ve ilçelerde yapılacak bu çalışma ile çevre, doğa ve yer altı suları korunmuş olacak. Bir mani çıkmadığı sürece tesisimiz 2017 yılında faaliyete geçmiş olacak. Müşavir ve yüklenici firmalara çalışmalarından dolayı teşekkür ediyorum” dedi.

Tesis ile ilgili teknik bilgiler de veren Başkan Külcü, tesiste 1 adet düzenleme deposu, 1 adet yılda 5.000 ton kapasiteli kompost tesisi, 1 adet günlük 125 m3 çöp sızıntı suyunun arıtılacağı arıtma tesisi, 1 adet 60.000 ton kapasiteli ambalaj atığı ayırma tesisi bulunacağını kaydetti.


Başkan Külcü’ye katı atık tesisi inşaatında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı IPA dairesi yetkilisi Burak Yılmaz, AB Delegasyon yetkilisi Asuman Özaltay, İbrahim Sırer, Müşavir Firma Enviroplan S.A takım lideri TheofanisLolos, müşavir firma proje müdürü Erbil Gürbüz, İSTAÇ A.Ş İşletmeler Müdürü Fatih Hoşoğlu, İSTAÇ A.Ş Proje Geliştirme Şefi Sibel Tokel,İSTAÇ A.Ş Çorum Proje Müdürü Emad Swais ve belediye teknik personeli de eşlik etti.


Çöpten, elektrik üretilecek

Belediye Başkanı Muzaffer Külcü, inşaat çalışmaları devam eden katı atık bertaraf tesisinde elektrik üretim tesisi de kurulacağını belirtti.


Tesiste, metan gazını toplamak için gaz toplama kollektör hatları çekileceğini ifade eden Başkan Külcü, “Amacımız sadece çöpün depolanması değil, çöpten tekrar kullanılabilir malzemenin ayrıştırılarak onların ekonomiye dönüştürülmesini sağlayacağız. Ayrıca çöpün miktarı ve ürettiği metan gazının miktarı ve kalitesine göre standartlara uygun ise mutlak suretle elektrik üretimini gerçekleştireceğiz. Ayrıca tesiste evsel ve bahçe atıklarından gübre de üretebilecek" dedi.


Koku ve haşere oluşumu son bulacak

Belediye Başkanı Muzaffer Külcü, çöp depolama alanlarının haşere oluşma noktalarından olduğunu vurgulayarak “Katı Atık Bertaraf Projesi ile bununda önüne geçmiş olacağız. Düzenli depolama sistemi ile çöplerin üzerini kapatacak ve çevre düzenlemesi yaparak yeşillendireceğiz. Bu alanlar ormanlık hale getirilecek. Çöp dökme alanlarında haşere oluşumu ve koku böylece son bulacak” dedi.


Katı atık tesisi ilçelerle de çalışmalar başladı

Çorum Belediyeler Çevre Birliğine üye olan 11 ilçe ve kapanan beldelerle birlikte 28 noktada rehabilite çalışmalarının başladığını ifade eden Başkan Külcü; “Ayrıştırma vahşi depolamadan düzenli depolama sistemine geçeceğiz. Çöpleri ayrıştıracağız. Bu sayede çöplerin çevreye zararı engellenecek ve ekonomiye kazandırılmış olacak. Birliğe üye ilçelerdeki çöpler için Laçin, İskilip, Alaca ve Sungurlu ilçelerinde olmak üzere dört adet transfer istasyonu kurulacak. Çorum merkezdeki ve ilçelerdeki mevcut vahşi çöp depolama alanları rehabilite edilerek kapatılacak. Çok küçük olan çöp sahaları da en yakın rehabilite edilmiş çöp sahasına taşınacak."dedi.


Kaynağında ayrıştırma yapmalıyız

Çorum Belediyesi'nin 2015 yılında başlattığı kaynağında ayrıştırma çalışmasının bu yıl Çorum'un geneline yayılacağını belirten Başkan Külcü,"Geri dönüşümde esas olan kaynağında ayrıştırmaktır. Kaynağında ayrıştırma için belediyemiz tarafındanevlere dağıtılan ayrıştırma poşetleri ile bir tanesine evsel atık dediğimiz mali değeri olmayan atık, diğer poşette ise kuru atık dediğimiz geri kazanılabilir ambalaj atıkları konacak.Hemşehrilerimizin de katkılarıyla yerinde ayrıştırmayı yaparak daha çok çöpün geri dönüşüme kazandırılmasını sağlamaktır." dedi.

 

 

Son Güncelleme: 29.08.2016 12:46
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner165