BU PLAN GERÇEKLEŞMELİ

Çorum’un kültür ve turizm değerlerinin marka haline getirilerek şehre katma değere dönüştürülmesi yıllardır konuştuğumuz hedefler arasında.

28 Mayıs 2017 Pazar 22:00
BU PLAN GERÇEKLEŞMELİ

MUSTAFA DEMİRER/HABER-YORUM


Çorum’un kültür ve turizm değerlerinin marka haline getirilerek şehre katma değere dönüştürülmesi yıllardır konuştuğumuz hedefler arasında.

Geçmişten bugüne kentin değişen mülki ve idari yöneticileri, sivil toplum kuruluşları, sektör temsilcileri turizm konusunda bir şeyler yapmaya, katkı sağlamaya çalıştı. Ancak istenilen çıtayı yakalayabildiğimiz pek söylenemez.

Dünyada bir marka olduğu tartışılmayan başta Hitit medeniyeti olmak üzere merkez ve ilçelerde bulunan doğal güzelliklerimiz, yöresel mutfağımız, Osmanlı ve Selçuklu eserlerimiz, inanç turizminin ögeleri, geleneksel folklörümüz turizm gelirlerimize ivme kazandıracak önemli unsurlar.


Öğrendiğime göre, uzun yılların birikimi olan Çorum’un 5 yıllık turizm master (Gelişme) Planı büyük ölçüde hazır hale getirildi.


Güncelleştirilen yeni plana göre, Çorum’un kültür ve turizm değerleri iki kategoride ele alınıyor. Yabancı konukların ilgi odağı olan Hitit medeniyeti birinci sıraya yerleşiyor.


Turistler turlarına Hattuşa ve Alacahöyük’te bulunan tarihi değerleri kapsamlı bir şekilde ziyaret ederek başlıyor. Tarihi Hitit Barajı’nda tekne gezintileri, çevresinde dinlence alanları oluşturuluyor. Hattuşa’da teknolojik alt yapı kurularak sanal ziyaretler yapılabiliyor. Alaca’da Roma dönemine ait mabet ziyaret kapsamına dahil ediliyor. Ortaköy Şapinuva ve İncesu Kanyonu’na geçiliyor, ardından Mecitözü Figani Beke’de Roma dönemine ait tarihi hamam ziyarete açılıyor. Aynı bölgede yol kenarına modern bir dinlenme tesisi yapılıyor. Turistler tesiste dinlenme ve diğer ihtiyaçlarını karşılıyor.


Konuklar ikinci etapta Çorum merkeze geliyor. Sanatçılar Sokağı’nda yöresel ürünler sergileniyor. Kale içi, Velipaşa Konağı, Karakol Konağı, Velipaşa Hanı, Ulu Camii, Güpür Hamamı, El Yazma Eserler Kütüphanesi, dünyanın en küçük arastası olan dikiciler ve restore edilmesi beklenen Çöplük Çarşısı, muhteşem bir yapıya sahip olan müze  geziliyor. Sandıkçılar Sokağı’ndaki kilise tura dahil ediliyor. Şehrin prestiji haline gelen AHL Park’tan sonra Anitta Otel’de konaklamaya geçiliyor.


Master planının ikinci etabı ilçelerde gastronomi yolları ile keşfe açılan muhteşem doğal güzelliklere sahip yaylalar oluyor. Osmancık Kandiber Kalesi ve Aşil Mezarı, İskilip'in çarşıları, İskilip, Bayat ve Kargı yaylaları ile Obruk Barajı etaba dahil ediliyor. Sungurlu’ya bakanlık tarafından dinlenme ve konaklamaya uygun tarihi formatta bir kültür han inşa ediliyor.


Yine Çorum merkezde kesinleşmemekle birlikte Devlet Tiyatro Salonu ve arkasındaki lise bahçesi çok fonksiyonlu kültür merkezi olarak hayata geçiriliyor. Kültür merkezinde yabancı turistlere yönelik ciddi organizasyonların yapılması kurgulanıyor.


Mevcut müze yetersiz kaldığından, genişleme alanı olan eski müze arsası da tapu kadastro hizmet binası olarak planlandığından depolarda bekleyen binlerce adet eserin sergilenmesi için yeni müze alanı oluşturulması hedefleniyor.

Çorum’un önümüzdeki 5 yıllık turizm master planı bu şekilde özetlenirken, planın uygulanması için üzerine vazife düşen resmi kurumlar ve özel sektör temsilcilerinin de sorumlulukları belirlenmiş oluyor.

Plana göz atıldığında yeni süreçte restorasyonların tamamlanması, eksiklerin giderilmesi ve turizm sektöründe beklenilen ivmeyi yakalayabilmemiz için kaynakları daha rahat kullanma yetkisi olan başta Çorum Belediyesi olmak üzere ilçe belediyelerine daha fazla iş düştüğü anlaşılıyor.


Son Güncelleme: 12.06.2017 17:03
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Adil 2017-05-28 22:46:01

Çorum hiç görmeyenler için anadolu da köhne gelişmemiş kasaba havasında bir şehir olarak hayal ediliyor ama görenler şaşırıyor hayal ettikleri kafalarındaki şehirden çok farklı bir sehirle karşılaşıyor insanlar. Gerçekten medeniyetin beşiği olmasına rağmen yeterince tanıtımı yapılamamış ınş bundan sonra kaderi değişir memleketin eğer havaalanı yapılırsa ulaşımında kolaylığı corumun tanıtımını hızlandıracaktır. ...

Avatar
Hititler 2017-05-29 01:21:41

Çorumun reklamı yapılmıyor iyi bir reklama ihtiyacımız var çorum anadolunun en güzel şehirlerinden fakat ne yazıkki çorumun adını duymuyan insanlar var çorumluların birlik olup bu şehri hak ettigi yere getirmeleri lazım

Avatar
MAZLUM 2017-05-29 10:03:15

ç5orumda turi̇zm in olması için resmi kurumların çalışması yetmez.nerede tso,belediye esnlaf odalari tiraret borsasi hiç birinlden tik yok.senin yazıp çizmen bir şey ifade etmez.ülkede beş ilde kültür merkezi̇ yok.bunun birisi çorum.artık ilçelerde bile var iki üç salonlo her türlü faaliyetlerin yapıldığı kültür merkezleri.boğazkaleye giden ilkokul öğrencilerinide istatistiklere siz turist diye koyarsanır 500 bin de olur bir milyonda olur turist sayısı.hattuşa ören yerine kaç yabancı geliyor ve bunların kaçı çorum müzesine gidiyor.bunlardan kaç tanesi konaklama yapıyor kocaman bir sıfır.i̇l dışındaki sivil toplum kuruluşlarıda tanıtıma katkı vermeli.çekva vakıf 19 gibi çorum dernekleri gibi bir lobi oluşması lazım.yoksa daha çok bekleriz.öncelikle havaalanı olması lazım.hızlı tiren olması lazım.tabiki öncelikli siyasi destek lazım.

Avatar
çorumlu 2017-05-29 13:13:38

senin yazıp çizmenle olmaz ifadesi biraz kabaca olmuş memlekette yazıp çizen bir o kaldı zaten yazıp çizmesiyle olur olmaz bilmem ama yazmaya devam etmeli bence konuya gelincede havaalanı hızlı tren şart gerçekten ama bunu sağır sultan duydu bizim siyasilerimiz duyamadı nedense???

Avatar
hadi hayirlisi 2017-05-29 18:45:02

Devlette devamlilik var denir ama kimse buna inanmaz haklida her gelen karar verici amir eskileri elestirir kendi doneminde neler yapilacagini hesaplar baslar yarim birakip gider bundan nezaman kurtulursak ancak sonuca o zaman olasiriz en iyisi ve kisasi yerel yonetim ve stk larin bu konuda bir yol haritasi cizmesi hadi hayirlisi

Avatar
çorumlu gobel 2017-05-30 23:35:29

Hayaller Paris, gerçekler Devane!

banner165