Bugün Miraç Kandili

Bugün Miraç Kandili

13 Nisan 2018 Cuma 00:33
Bugün Miraç Kandili

Bugün Miraç Kandili.

Müftü Vekili Ahmet Süzen, "Gerçek özgürlük Allah`a kul olmaktır, Miraca yükselebilmektir.” dedi.

Mukaddes, pek feyizli ve bereketli, mübarek İsra ve Miraç kandiline tekrar kavuşmanın mutluluğunu yaşadıklarını belirten Süzen, 13 Nisan Cuma gününü 14 Nisan Cumartesi gününe bağlayan gecenin mübarek 'Miraç Kandili' olduğunu hatırlattı.

Müftü Süzen, Miraç Kandili’nin anlam ve önemi hakkında şu bilgileri verdi; “Kelime olarak “İsra” geceleyin yürüme, gece yolculuğu yapmak; “Miraç” ise yükseğe çıkmak veya yükselmeyi sağlayan manevi araç anlamlarına gelir.

Hicretten yaklaşık 1,5 yıl önce Recep ayının 27. gecesinde Yüce Peygamberimiz Mekke’deki Mescid-i Haram’dan Kudüs’teki Mescid-i Aksa’ya götürülmüştür. Oradan da zaman ve mekân mefhumları aşılarak göklere yükseltilmiş, hiçbir faniye nasip olmayan nice manevi makam ve mevkiler kendisine gösterilmiş, varlık ufuklarının üstüne çıkartılarak Yüce Allah’ın huzuruna varmıştır.

Gece, çok kısa bir zamanda iki safhada cereyan eden bu olaya “İsra ve Miraç” mucizesi ve bu geceye de “Miraç” kandili diyoruz.

İsra mucizesi Kur’an-ı Kerim`in İsra suresinin birinci ayeti ile sabittir. İnkâr eden küfre gider, imanından olur.

Cenab-ı Hak bu ayet-i kerimede mealen “Kendisine âyetlerimizden bir kısmını gösterelim diye kulunu (Muhammed’i) bir gece Mescid-i Haram’dan çevresini bereketlendirdiğimiz Mescid-i Aksa’ya götüren Allah’ın şanı yücedir. Hiç şüphesiz o, hakkıyla işitendir, hakkıyla görendir.”  buyurmaktadır (İsra Suresi, 1).

Bu gece; dinin direği olan namazı camilerde cemaatle, evlerde ihlâsla kılarak ve diğer kulluk görevlerimizi de hakkıyla ifa ederek bizler de manevi miraca ermeliyiz.

Bu kandil vesilesiyle; kendimizi hesaba çekmeli, ömrümüzün muhasebesini yapmalıyız.

Yine bu gecede; Dinimizin ısrarla istediği; birlik, beraberlik, kardeşlik, dayanışma, yardımlaşma, sevgi, saygı, hoşgörü gibi yüce duyguları aramızda pekiştirmeli, dini ve milli değerler etrafında birleşmeliyiz.

Manevi bunalımların yaşandığı, sevgi, barış, kardeşlik ve huzur ortamına çok ihtiyaç duyulduğu bu günlerde İslam’ın güzel ahlakını yaşayarak; iyilikte, fazilette insanlığa örnek olmalı, İslam’ı bu yolla insanlığın gündemine etkin bir şekilde sokmaya çalışmalıyız.

Kandil münasebetiyle bu Cuma`yı Cumartesi`ye bağlayan akşam, akşam namazıyla yatsı namazı arasında Ulu Cami`de mevlid-i şerif okunacak, gece ile ilgili vaaz ve dua yapılacaktır. Kandil programlarımıza bütün müminler davetlidirler.

Kandil gecesini gönül uyanıklığı ile ihya edebilmiş olmak için; gündüzü oruçlu, gecenin de kaza namazı başta olmak üzere nafile namaz kılınması, dua, tevbe ile geçirilmesi uygundur. Ayrıca büyüklere saygı ve küçüklere sevgi izhar edilmeli, küsler barışmalı, dargınlar kucaklaşmalıdır. Yoksul-yetim ve muhtaçlar sevindirilmeli, eş, dost ve uzaktaki akrabalarla tebrikleşilmelidir, şehit ve gazi aileleri ziyaret edilmelidir.

Bu vesileyle Müslüman kardeşlerimin kandilini tebrik eder, ailelerine, Çorum halkına ve ülkemize İslam âlemine ve bütün insanlığa huzur ve barış getirmesini Cenab-ı Allah’tan temenni ve niyaz ederim.”

Son Güncelleme: 13.04.2018 11:26
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.