Büyük Çerkes Sürgünü'nü andılar

Türkiye’de yaşayan Çerkesler, Büşyük Çerkes Sürgünü'na andı. Törene Çorum'dan da katılım oldu.

14 Mayıs 2018 Pazartesi 17:46
Büyük Çerkes Sürgünü'nü andılar

Çarlık Rusyası tarafından 154 yıl önce anavatanları Kafkasya’dan koparılıp dünyanın çok farklı ülkelerine sürgün edilen ve nüfusunun büyük bir bölümü Türkiye’de yaşayan Çerkesler, Kafkas Dernekleri Federasyonu (KAFFED) tarafından düzenlenen törenle Büyük Çerkes Sürgünü’nü andı. Çorum Kafkas Kültür Derneği anma programına 2 otobüs ve münferit araçlar olmak üzere yaklaşık 100 kişi ile katılım sağladı.

Çorum, Kocaeli, İstanbul, Ankara, Balıkesir, Düzce, Sakarya, Tokat, Adana gibi Türkiye’nin pek çok yerinden gelen KAFFED’e üye dernekler, Karaağaç Mezarlığını ziyaret etti. Daha sonra binlerce Çerkes, oluşturdukları kortejle Babalı Sahili’ne yürüdü.

Sahile gelen Çerkesler, sürgünde yitirdikleri ataları için denize karanfil ve çelenk bıraktılar. Kurulan sahnede Adıgece ve Abhazca ağıtlar söylenirken, Çerkes mitolojisinde yeri olan “Nart Ateşi” etrafında temsili mezar taşlarının başında nöbet tutuldu.

Çerkes sürgününü unutturmamak için KAFFED tarafından yapılan anma programına her yıl katılım sağladıklarını belirten Çorum Kafkas Kültür Derneği Başkanı Nilüfer Hatice Kaya, "Çerkes sürgününü 154. yılında anıyoruz. 154 yıl önce kaybettiğimiz ve bu sahilden bu topraklara intikal etmiş insanları anmak için bir aradayız. Çerkeslerin yaşadıkları bu trajedi dünyada eşi benzeri olmayan bir trajedidir. Sürgün sırasında Trabzon Limanı’ndan Varna’ya kadar intikal etmiş insanları anıyoruz. 500 bin civarında insanımızı kaybettik. Bu unutulmaz bir acı. Biz geçmişi unutmadan dilimizi, kültürümüzü gençlerimize aktarmak istiyoruz. Bu kapsamda bizlerin buraya kadar gelmesinde emeği bulunan AK Parti Çorum Milletvekilimiz Sayın Ahmet Sami Ceylan’a ve Çorum Belediye Başkanı Sayın Zeki Gül’e çok teşekkür ediyoruz " ifadelerini kullandı.

Dernek Başkanı Kaya, son olarak 21 Mayıs tarihinde Çorum’da da bir anma programı yapacaklarını hatırlattı.

Son Güncelleme: 14.05.2018 17:49
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner165