CHP İl Başkanı’nı kınadılar

Çorum'da 1 Mayıs kutlama programı tartışmalara neden oldu.

19 Nisan 2014 Cumartesi 17:42
 CHP İl Başkanı’nı kınadılar


Çorum'da 1 Mayıs kutlama programı tartışmalara neden oldu.

Bugün Eğitim Sen'de düzenlenen toplantıda  KESK ve DİSK'e bağlı sendika başkanları CHP İl Başkanı Cengiz Atlas'ı kınadıklarını açıkladı.

Türkiye'nin önemli bir süreçten geçtiği bugünlerde emekçilerin birlik, mücadele ve dayanışma günü olan 1 Mayıs'a gittiklerini belirten KESK Şubeler Platformu Sözcüsü Mehmet Öztürk,  KESK ve  DİSK öncülüğünde yapılacak olan programa çeşitli siyasi partiler, sivil toplum örgütleri, köy derneklerinin en geniş zeminde katılacaklarını ifade etti.

Öztürk, 1 Mayıs Perşembe günü saat 11.00'de Özdoğanlar Sineması önünde toplanarak Saat Kulesi Meydanı'na yürüyeceklerini belirterek, işçileri, kamu çalışanlarını, kadınları, gençleri, işsizleri, emeklileri yürüyüşe davet etti. 

CHP İl Başkanı'nı kınandı

1 Mayıs'ın bugüne kadar emekçilerin birlik, mücadele ve dayanışma günü olarak sendikaların öncülünde kutlandığını belirten Öztürk, şöyle devam etti;  "Ancak bu yüz yıllık gelenek bu yıl Çorum'da Cumhuriyet Halk Partisi İl Başkanı'nının kendisini emekçilerin, sendikaların yerine koyarak başvuru yapması ile bozulmuştur.  Bu hatalı  durum düzeltilmemiştir. Bu yaklaşımı şiddetle kınıyoruz.

Bizler ilimizde 1 Mayıs için sendikalara 8 Nisan tarihinde DİSK ve KESK olarak çağrı yaptık. Toplantımıza Türk İş de katıldı. Daha sonra 10 Nisan Perşembe günü bir çağrı daha yaparak sivil toplum örgütlerini ve siyasi partileri davet ettik. Birçok temsilci bu toplantıya katıldı. 11 Nisan Cuma günü ise 1 Mayıs'ı Çorum'da kutlayacağımıza ilişkin KESK'in yazısı basında çıktı.

14 Nisan Pazartesi günü KESK ve DİSK'in tertip komitesinde yer alacağı başvuru evraklarını saat 13.00'te Valiliğe götürdüğümüzde başka bir 1 Mayıs başvurusu ile karşılaştık. Bu başvurunun CHP Çorum il başkanı öncülüğünde yapıldığını üzülerek öğrendik.

'İki yanlış bir doğru etmez'

Dünyanın hiçbir yerinde 1 Mayıs kutlamalarına siyasi partilerin başvurduğu görülmemiştir.   Yüzyıllardır sermayeye karşı insanca bir yaşam mücadelesi için bedel ödeyen, Taksim1977'de 35 canını veren, sendikal haklar ve özgürlükler mücadelesi yürüten emek örgütleri, sendikalar 1 Mayıs kutlamalarına öncülük eder. Siyasi partiler ise katılımcı olurlar. Bu başvuru tarihsel bir ayıptır. Çorum CHP il başkanı; işçi sınıfının yerine kendisini dayatmıştır. Hiç kimse kendisini emekçilerin üzerinde göremez. İl başkanı kendi yönetim kurulunun haberi dahi olmadan böyle bir karar vermiştir. Bu tutumun hiç bir meşruiyeti yoktur. Ve Çorum halkı tarafından bu "ötekileştirişi, taraflı, ben yaptım oldu anlayışı" mahkum edilecektir. Bu hatalı tutum CHP Çorum Milletvekiline, Genel Başkan Yardımcıları Yakup Akkaya'ya, ilçe başkanına, il genel meclisi üyelerine ve bazı il yönetim kurulu üyelerine aktarılmış ve bu yanlıştan dönülmesi gerektiği ifade edilmiştir. Ancak bugüne kadar herhangi bir olumlu adım atılmamıştır.

Çorum Valiliği KESK ve DİSK'in Saat Kulesi'nde toplanıp Abideyi Hürriyet Meydanı'nda yapacağı 1 Mayıs etkinliğini CHP il başkanının başkanlığında oluşturulan düzenleme kuruluna vermiştir. Bu düzenleme kurulunda İşçi Partisi, ADD ile birlikte Birleşik Kamu İş yer almaktadır.

Valiliğin toplanma ve miting alanını verme gerekçesinde ise 2911 sayılı Kanun 10. Md. dayandırılmıştır.  Buna göre 'Aynı yerde, aynı gün toplantı yapmak üzere ayrı ayrı düzenleme kurullarınca bildirim verilmişse ilk verilen bildirim geçerlidir.' Bu durumda şöyle bir anlam çıkarabiliriz. 1 Mayıs'ta erken kalkan yeri kapar. Böyle bir anlayış hatalıdır. Madem 1 Mayıs emek ve dayanışma günü ise bu alan neden bir siyasi partiye verilmiştir? Çorum Valiliği bu kararı ile tarihi bir hataya imza atmıştır. Bu konu Valilikçe iyi değerlendirilmemiştir.

Hem CHP il başkanlığının 1 Mayıs başvurusu, hem de Valiliğin Sendikalara değil de bir siyasi partinin başını çektiği düzenleme kurulunu tercih etmesi doğru olmamıştır.

Çünkü iki yanlış bir doğru etmemiştir. CHP Milletvekillerinin birçoğu açıklama yaparak DİSK ve KESK ile birlikte Taksim'de olacağını belirtmelerine rağmen Çorum CHP il başkanını tam tersi bir adım atması akıllara ziyan bir yaklaşımdır. Çorum'daki Gezi Parkı eylemlerinden bu yana tanık olduğumuz 'eylem bitirip, eylem başlatma' alışkanlıkları halen devam etmektedir.  Çünkü; 'En büyük yanlışlık, yanlışların farkında olmamaktır.'

Ama hiç kimse üzülmesin ki; bizler KESK-DİSK olarak emek ve meslek örgütleri ile birlikte 1 Mayıs'ı en görkemli şekilde ilimizde kutlanacağız. Binlerce insanla buluşarak 1 Mayıs'ı gerçek sahiplerince, enternasyonal kimliğine yakışan şekilde alanlarda kutlayacağız." 







Son Güncelleme: 19.04.2014 17:48
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.