Ciddi kurumlar üniversitenin peşinde

Hitit Üniversitesi enerji verimliliğinde kamu üniversitelerinin yanı sıra diğer resmi kurumlara da örnek olacak bir projeye imza attı.

03 Mart 2017 Cuma 11:05
Ciddi kurumlar üniversitenin peşinde

MUSTAFA DEMİRER/HABER-YORUM


Hitit Üniversitesi enerji verimliliğinde kamu üniversitelerinin yanı sıra diğer resmi kurumlara da örnek olacak bir projeye imza attı. 

Hatırlanacağı üzere, kamu üniversiteleri arasında ilk kez Hitit Üniversitesi Meslek Yüksek Okulu kampüsünde hayata geçirilen trijenerasyon sistemi sayesinde doğalgazdan elektrik enerjisi üretimine başlandı.


Sistem sayesinde üniversite hem Meslek Yüksekokulu kampüsünün ihtiyacı olan elektrik enerjisini üretirken hem de atık gaz ile de ısıtma ve soğutma ihtiyacını da karşılıyor. Enerji kaynaklarının etkin ve verimli bir şekilde kullanılmasına olanak sağlayan toplamda 800 bin lira maliyetli sistem, kendi kendini 4 yılda amorti ederken bir yılda yüzde 40 enerji tasarrufu sağlanmasına katkıda bulunuyor.


Güneş enerjisiyle entegre olabilen ve 2013 yılında başlanan proje üniversitenin Kuzey Kümpüsü’nde de hayata geçirilecek.


Sistemin kampüsteki enerji ihtiyacının karşılayamaması durumunda şebekeden enerji çekiliyor. Üretilen enerji fazla olduğunda üniversite şebekeye enerji veriyor. Bu enerji yerel dağıtım şirketiyle mahsuplaşılıyor. Fazla üretilen elektrik enerjisi kayıp değil, kazanç sağlamış oluyor.


Öğrendiğime göre, Hitit Üniversitesi’nin enerji projesi kamu üniversitelerinin yanı sıra diğer resmi kurumlara da örnek teşkil etti. Ciddi kurumlar üniversitenin Yapı İşleri Daire Başkanlığına başvurarak örnek projeyi incelemek istiyor.


İlgili bakanlık 2017 yılı itibariyle üniversitelerin yenilenebilir enerji sistemini kullanmalarını öngörüyor. Yani enerji verimliliği kamunun gündemine ciddi şekilde girdi.


HİTÜ’nün 2013 yılında geleceği yakalaması dünyadaki eğilimleri dikkate aldığını gösteriyor. Üniversitenin enerjinin yanı sıra tüm alanlarda çözüm üretmesi, lokomotif ve örnek olması, kaynaklarını verimli kullanması hem ülkeye hem de memlekete katma değer sağlıyor.

 

Son Güncelleme: 03.03.2017 11:21
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.