Çin, pasaportlarına el koydu

Çin hükümeti, Doğu Türkistan'daki Uygurlardan pasaportlarını önümüzdeki Şubat ayına kadar devlete iade etmesini istedi.

10 Aralık 2016 Cumartesi 13:41
Çin, pasaportlarına el koydu

Çin hükümeti, Doğu Türkistan'daki Uygurlardan pasaportlarını önümüzdeki Şubat ayına kadar devlete iade etmesini istedi.

Çin yönetimi Uygurlardan pasaportlarını en yakın karakollara teslim etmelerini isteyerek,"Şubat ayına kadar pasapotunu teslim etmeyen Uygurlar vahim bir akibetle karşı karşıya gelecek'' uyarısında bulundu.


Almanya'da yayınlanan Tageszeitung gazetesinin haberine göre, Çin Merkez Yönetimi ağırlıkla Doğu Türkistan'da yaşayan 22 milyon Müslüman Uygur'dan pasaportlarını polis karakollarına teslim etmelerini istedi. Alman gazete, birkaç ay önce Cumhurbaşkanı Recep Tayyıp Erdoğan'ın Uygurları Çin'den kaçıp Türkiye'ye gelmeye çağırdığını hatırlatarak, Çin'in Uygurlara karşı aldığı tavrı Erdoğan'ın çağrısına bağladı. Gazete, Çin hükümetinin Uygurların yurtdışına çıkmalarını engellemek amacıyla bu uygulamaya başvurduğunu iddia etti.


Öte yandan, Almanya'daki Uluslararası İnsan Hakları Koruma Teşkilatı Tehdit Altındaki Halklar Örgütü, BM Mülteci Yüksek Komiserliği'nden Hindistan ve Tayland'ın Uygur mültecileri Çin'e iade etmemeleri için müdahale etmesini isteyerek, bu mültecilerin Çin'e iade edilmesi durumunda işkence göreceklerini ya da idam veya hapis cezasına çaptırılacağını vurguladı. Örgüt, Tayland'ın daha önce iade ettiği 109 Uygur mültecinin benzer akibete uğradığını da vurguladı.


Kaynak: TIMETÜRK

Son Güncelleme: 10.12.2016 19:45
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.