‘Çıraklık ve kalfalık sistemine dönülmeli’

Son zamanda artan iş kazalarında Ahilik geleneğinden örnek alınması çıraklık ve kalfalık sistemine geri...

18 Kasım 2014 Salı 12:13
 ‘Çıraklık ve kalfalık sistemine dönülmeli’


Son zamanda artan iş kazalarında Ahilik geleneğinden örnek alınması çıraklık ve kalfalık sistemine geri dönülmesi gerektiğini söyleyen ÇESOB Başkanı Yalçın Kılıç, "Son 22 yıldır yaşanan iş kazalarından artık toplum olarak ders almamız gerekir. Özellikle son dönemde artan iş kazaları bize Ahilikten kopmamamız gerektiğini göstermiştir. Yeni kazalar ve yeni can kayıpları yaşamak istemiyorsak 800 yılı aşkındır uygulanan ve başarı ile yürütülen Ahilik geleneğinin yine tüm işyerlerinde uygulamaya konulması çalışanların, işverenlerin ve ülkemizin faydasına olacaktır" dedi.


İş kazalarının asıl nedeninin ustalık ve çıraklık sistemine uyulmaması olduğunun altını çizen Kılıç, "Ahilik geleneğinde çıraklık ve kalfalık sistemi vardır. Bu sistemde çırak ve kalfaya ustası tarafından mesleği en iyi şekilde öğretilir. Her zaman doğru olunması, yapılan işte en kaliteli malzemenin kullanılması ve en iyi işçiliğin yapılması öğretilir. Bununla birlikte mesleği öğrenen çırak ve kalfanın iş güvenliği ve sağlığı hep ön plandadır. Çırak ve kalfa usta olmak için uygulamalı sınava tabi tutulur. Heyet, yapılan işi ve ürünü en ince noktasına inceledikten sonra çırağın kalfa, kalfanın usta olmasına izin verir. Tabi bu izni verirken de ustasının kefaletini alır. Yani her işte geçmişte olduğu gibi eğitim ön planda olmalıdır" diye konuştu.


İŞ KAZALARINDA ÖN SIRALARDAYIZ


Eğitimden uzaklaşıldıkça iş kazalarının artış gösterdiğini anlatan Yalçın Kılıç, "2014'ün ilk 8 ayında 1.270 işçi yaşamını yitirdi. Yaşamını yitiren işçilerin 325'i maden, 227'si inşaat, 162'si tarım ve 92'si taşımacılık iş kolunda çalışıyordu. Bu rakamlar maalesef Türkiye'nin Avrupa'da iş kazaları ve işçi ölümlerinde 1. sıradaki yerini korumasına neden oluyor. Türkiye'de ölümle sonuçlanan iş kazası oranları 100 binde 20,5 iken bu oran Norveç, İsveç, İsviçre ve Danimarka gibi ülkelerde 100 binde 2 oranının altında. Tabi bunlar resmi kayıtlara yansıyan rakamlar. En fazla ölüm ise 2011 yılında yaşanmış ve tam bin 700 kişi hayatını kaybetmiş. Bu tür kazaların olmaması, yeni acıların yaşanmaması için her sektörde ahilik kültür ve geleneğinin uygulanması, her türlü tedbirin alınması gerekir" şeklinde konuştu.



Son Güncelleme: 18.11.2014 12:15
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner165