CMK ücret tarifesini yargıya taşıdılar

Çorum Barosu, 1 Ocak 2017 tarihinden itibaren geçerli olan ‘Ceza Muhakemesi Kanunu (CMK) Gereğince Görevlendirilen Müdafi ve Vekillere Yapılacak Ödemelere İlişkin 2017 Yılı Tarifesinin iptali istemiyle 31.01.2017 tarihi itibariyle dava açtı.

31 Ocak 2017 Salı 16:20
 CMK ücret tarifesini yargıya taşıdılar


Çorum Barosu, 1 Ocak 2017 tarihinden itibaren geçerli olan ‘Ceza Muhakemesi Kanunu (CMK) Gereğince Görevlendirilen Müdafi ve Vekillere Yapılacak Ödemelere İlişkin 2017 Yılı Tarifesinin iptali istemiyle 31.01.2017 tarihi itibariyle dava açtı.


Baro Başkanı Av. Altan Akpınar, tarifede belirtilen ücretlerin düşük olmasını temel alarak açtıkları bu dava ile öncelikle yürütmenin durdurulmasını istediklerini vurguladı.



Akpınar, “Ceza Muhakemesi Kanunu Gereğince Müdafi ve Vekillerin Görevlendirilmeleri İle Yapılacak Ödemelerin Usul ve Esaslarına İlişkin Yönetmelik” in 9. Maddesinde belirtilen ‘CMK tarifesi gereğince müdafi veya vekile ödenecek meblağ, Türkiye Barolar Birliğinin görüşü de alınmak suretiyle Adalet ve Maliye Bakanlıkları tarafından belirlenir’ hükmü açıkça ihlal edilmiştir” dedi. Akpınar, konuya ilişkin şunları ifade etti:


“Tarifede de görüldüğü üzere Türkiye Barolar Birliğinin sunduğu öneriler dikkate alınmamıştır. Kanunda yer alan ‘görüşü alınarak birlikte tespit edilmesi’ şeklindeki ifade, sadece şeklen yazı ile görüş istenmesi anlamında değil, istenilen görüşün ‘dikkate alınması’ anlamındadır. Tarifede belirlenen ücretlerin verilen emeğin karşılığı olmadığı, Anayasa’da yer alan eşitlik ilkesine ve angarya yasağına da aykırı olduğu aşikârdır.




TBB Başkanı Av. Prof. Dr. Metin Feyzioğlu’nun “CMK tarifesinde belirlenen ücretlerin düşüklüğü güçlü ve bağımsız savunmaya hizmet edemeyeceği gibi adil yargılanma ilkesini zedelediği de tartışmasızdır.’ şeklindeki görüşünü ve bu tarifenin yürürlükte kaldığı sürece; avukatların CMK kapsamındaki hizmetinin sağlıklı bir şekilde yürütülemeyeceği, bu durumun yargılama sisteminde ciddi aksamalara neden olacağı ve hukuk devletinin yara alacağını da göz önünde bulundurarak bu davayı açmış bulunmaktayız. Adaletin sağlıklı işlemesi, adil yargılanma ilkesinin tam olarak uygulanabilmesi, avukatlık mesleğinin niteliği, görevi ifa ederken alınan ağır sorumluluklar, harcanan mesai ve emek düşünüldüğünde kamu hizmetinin daha iyi yürümesi için müdafilik sonucunda alınacak ücretinde bu emeğe denk olması hukuk ve hakkaniyet gereğidir. Hukukun ve adaletin üstünlüğüne bu kadar ihtiyacımız olan bir dönemde avukatların verdiği mücadeleye yakışır bir kararın çıkmasını diliyorum.”


 

Son Güncelleme: 31.01.2017 16:24
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.