Çorum için çok geç olmadan…

Dünyaca ünlü ekonomi dergisi Forbes ‘İş Yapmak ve Yaşamak İçin En İyi Kentler’ araştırmasının sonuçlarını yayınladı. Çorum’un yaşanılabilir kentler arasında 60. sırada gösterilmesi dikkat çekti.

23 Mart 2017 Perşembe 22:01
Çorum için çok geç olmadan…

MUSTAFA DEMİRER/HABER-YORUM


Dünyaca ünlü ekonomi dergisi Forbes ‘İş Yapmak ve Yaşamak İçin En İyi Kentler’ araştırmasının sonuçlarını yayınladı. Çorum’un yaşanılabilir kentler arasında 60. sırada gösterilmesi dikkat çekti.


Araştırmada, komşu iller ile Çorum ölçeğindeki şehirlerin karşılaştırması yapıldığında daha çarpıcı sonuçlar çıktı.


Yozgat haricinde Amasya, Çankırı, Kırıkkale, Kırşehir, Kastamonu, Niğde, Sinop, Kütahya, Nevşehir gibi iller yaşanılabilirlik açısından Çorum’u geçti. Hatta Doğu’da bulunan Kilis ve Tunceli gibi iller dahi bizi geride bıraktı.


Yaşanabilirlik, Marka Becerisi ve Yenilikçilik, Ticaret Becerisi ve Üretim Potansiyeli, Erişilebilirlik olmak üzere 4 ana kategoriden oluşan araştırma üzerine bir kaç laf etmek bizim de vazifemiz olsa gerek.


Anlaşılan daha yaşanılabilir bir şehir olabilmemiz için önümüzdeki bazı engellerin ortadan kalkması gerekiyor herhalde.


Çorum’un rutinin dışında ufkunu, vizyonunu açacak, üretme kabiliyetini yükseltecek lider yatırım ve hizmetlere ihtiyacı var. Bu da hizmet ve üretim sektöründe müteşebbis gücün alt yapı ihtiyaçlarını karşılamakla olacak gibi. Öyleyse kente katma değer sağlayacak kamu yatırımlarını konuşmak yerine artık hayata geçirme zamanı geldi de geçiyor bile.


Örneğin; Organize sanayi Bölgesi’ne yeni yatırımları çekip ikinci, üçüncü, sanayi bölgelerini kuralım. Her alanda sürekli göç veren değil, göç alan bir kent olalım.


Turizmde bugüne kadar yapılan onca çalışmadan istediğimiz neticeyi alamadığımızı kabul edip yeni alternatiflerle sahaya inelim.


Yüksek hızlı tren yatırımını hızlandıralım.


‘500 bin turist geldiğinde havaalanını konuşuruz’ anlayışından sıyrılalım.


Memleketi ciddi bütçelere sahip kırsal kalkınma programına dahil edelim.


Polis Okulu’nu açalım.


Otoban projelerinin şehir ve ilçe merkezlerinin çok uzağından geçmesini önleyecek tedbirler alalım. Diğer kentlerle bağlantıyı sağlayan ulaşım ağının modernize edilmesini sağlayalım, ilçe yollarını tamamlayıp ikinci Çevre Yolu’nu planlayalım, şehir içi trafikte metroyu konuşalım.


Kente modern kültür merkezi ve yeni spor tesislerini bir an önce kazandırıp sağlık, spor, kültür ve kongre kenti olalım.


Üniversiteyi güçlendirip başkalarında olmayan daha fazla yeni bölümler açalım, kampüsleri bitirelim, TEKNOKENT’i marka firmalarla dolduralım.


Velhasıl yaşadığımız şehri daha yaşanır hale getirmek için siyaset, bürokrasi, sivil toplum ve dahi hepimiz konumumuz ne olursa olsun elimizden geleni yapalım…

Son Güncelleme: 24.03.2017 13:48
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Adil 2017-03-23 22:45:03

Keşke bu söyledikleriniz hayata geçirilebilse çorum hakettiği yerlere gelebilse yıllardır bekliyoruz biz bir üniversite Kampüsünün içinden bile çıkamadık cokmu zor polis okulu yapmak bu kadar mi zor havaalanı yapmak siyasetçilerimiz secim zamani kilit tasi yapmak icin ugrasacagina coruma somut isler yapsin seçim öncesi baslat havaalanı projesi ac polis okulu bitir kampüsü getir hızlı treni taşıma maliyeti düşsün lafın kısası çorum bu gidişle büyük sehir olmasi beklenirken ne yazıkki büyük bir kasaba olmaktan cıkamayacak

Avatar
Zararsız Düşünce... 2017-03-24 00:30:11

Öncelikle insanımızın anlayışını değiştirelim, Gerisi zaten gelecektir...

Avatar
abooo 2017-03-24 00:35:57

her gün okuyoruz şu kadar köye fosoptik çukur kilit taş yok kanalisazyon kaç yaşlıya hasta bakımı diye basın açıklaması 60 sıra normalin üsünde bu ego tabak tencere işci agalıgıyla

Avatar
mustafa adil 2017-03-24 08:25:54

çorum merkezi ve yerel siyasetteki aktörlerinin daha da aktif olması şart. çoruma hem kamu hem de özel sektör yatırılarının getirilmesi elzemdir. bölgenin en önemli ili olması gerekir. konumu buna kesinkes müsaittir. koordinasyon ve gayret ihtiyacımız var

Avatar
Ahmet 2017-03-24 08:54:51

Sizin haricinizde bu memlekete bişey yapılmasını dile getiren var mıdır? Sizin bu kaleminiz bile rahatsız ediyor sizde bizde farkındayız. Keşke keşke. İki adam gibi adam koydular mi önümüze hayır. Vekillerden birini bakan olacak diye yutturdular ortada. Bunlar fasa fiso .rektör haricinde hiçbir bürokrasi de uğraşmiyor. Gelecek gidecekle dolaş dur. Türkiye de hicbir vilayet bu kadar havaalani için yalvarmadi ama söz konusu çorum olunca boşver. Bikac gün sonra birisi gelir sizin bakanıniz benim der biz gene el cirpariz . Eski basbakan merzifon havaalanına çorum adını vereceğiz dedi düşünün o na bile sevindik o bile yapılmadı. Biz hızlı tren dediğimiz de zamanın vekili siz kara treni gördünuz mu de hizlisini istiyorsunuz diyecek kadar milleti aşağılamadi mi. Belediye başkanı muz zaten garibanın dükkanı ni evini 3 kurusa alsın memleketin önünü açsın onun derdinde. Türktelekomun önündeki yoldaki kıvrım hiç bir yilanda yok .ankara girişinden beri herkes kendini memleket için geriye çekerken ki burda askeri kışla bile varken köşedeki leblebici de kalmasi hangi tesadüfle anlatılabilir.siz senelerdir yazıyorsunuz birileri de okuyor olan çorum a oluyor.

Avatar
vatansever 2017-03-24 09:22:17

sayın demirer, hakimiyet gazetesin'den itibaren takip ederim sizi. külcü'ye gerçekten eleştiri yapan tek gazetecisiniz. bunu halil öztürk'e de çok defa söylemişimdir.
benim düşüncem çorum'da sayın külcü belediye başkanlığına devam ederse, tso başkanı başkan kalırsa çorum gelecek yıllarda yaşanmaz şehir olacaktır. çünkü her ikisi de vatandaşı adam yerine koymuyor. reis ihmal etsede allah ihmal etmez.

Avatar
bilen bilir 2017-03-24 10:28:27

mustafa bey bahsettiğiniz şeyler gerçekten istendiğinde ve azmedildiğinde olmayacak şeyler değil elbette.. fakat bizim asıl sorunumuz gösteriş olsun diye iş yapmak..örneğin cumhurbaşkanı gelecek diye ankara yolunda asfalt çalışması yapmak..birilerine yaranmaya çalışmaktan önce memlekete kazandırmaya çalışmak asıl düşünce olmadığı müddetçe bir adım ileri gidemeyiz. turizm konusunda da travel turkey den başka bir halt ettiğimiz yok.. gazetelerde travel turkey'de çorum damgası-çorum rüzgarı gibi başlıklar görmek artık usandırdı.

Avatar
Ahmet 2017-03-24 11:01:39

develer tellal iken pireler berber iken diye başlayan bir hikaye: çorum modern ve gelişen bir kent.