Çorum için endişeliyiz, çünkü...

Vali Kılıç'ın dediği gibi umutluyuz ancak, Çorum için kaygılarımız da var.

02 Ağustos 2017 Çarşamba 21:49
Çorum için endişeliyiz, çünkü...
 
MUSTAFA DEMİRER


Hitit Üniversitesi’nin devam eden projeleri ile yeni çalışmaları önceki gün Rektörlük makamında düzenlenen basın toplantısı ile kamuoyuna duyuruldu.


Vali Necmeddin Kılıç, AK Parti Milletvekili Ahmet Sami Ceylan ve Hitit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Reha Metin Alkan’ın katıldığı üçlü basın toplantısında, Vali Kılıç’ın konuşmasının satır aralarında dikkat çeken cümleler vardı.


Özetle Çorum’un meseleleri ve çözüm yollarına dair genel olarak iyimser bir tablo çizen Vali Kılıç, siyaset, bürokrasi ve diğer paydaşların tam bir senkronize içinde, istişareli, adeta saat gibi çalıştıkları mesajı verdi.


Yerel basının yayın politikasından duyduğu memnuniyeti dile getiren Kılıç, milletvekilleri, Rektör, bürokrasi ve diğer kurumların memleketin problemlerine gösterdiği hassasiyete değindikten sonra, 2017 yılının Çorum için altın yıl olacağını belirtti.


Kırsalda yapılan alt yapı çalışmaları, kamu yatırımlarında yaşanan ciddi artışlar, sağlıkta yeni yatırım ve planlamalar ile ilk defa her kurum için ayrı ayrı hazırlanan stratejik planların önemini vurgulayan Kılıç, yapılacakları, “Çorum’un potansiyeli tespit edildi. Yol haritası çizildi. Eyleme geçilecek, gereği yapılacak.” cümlesiyle özetledi.


Çorum’un fark edilen bir şehir olduğunu, yakın zamanda kendi ölçeğindeki iller arasında kıskanılacak duruma geleceğini iddia eden Kılıç, toplantı bitiminde bir soru ve yorumumuza da cevap verdi.


Vali Kılıç’ın açıklamalarının umut verici olduğunu ancak Çorum’un bazı hizmet ve yatırımlarda geçmişten gelen travmalar yaşadığını, hayal kırıklığına uğradığı hikâyelerin bulunduğunu, örnekleri çoğaltmanın mümkün olmakla beraber, sadece karayolu ağımızın modernizasyonunun 2005’li yıllardan beri konuşulduğunu, şu an yeni yeni bir şeyler yapılmaya başlanırken prosedürler, yasal mevzuatlar, istimlak sorunları ile karşı karşıya kalınması nedeniyle sürecin uzamasından kaynaklı  ortaya çıkacak eleştirileri de doğal karşılamak gerektiği yorumunda bulunduk.


Vali Kılıç ise “Bazı yatırımlar var. Bunlar Çorum’u bambaşka hale getirecek. Bu yatırımlar Samsun-Ankara otoyolu, diğeri demiryolu projesi ve son olarak Osmancık yolunun tamamlanması. Osmancık yolu şu anda hızlı gidiyor. Şantiyeyi görmenizi tavsiye ederim. Kırkdilim yolu Türk karayolları tarihine girmiştir. Kırkdilim 3 ayrı tünelle geçilecek. Çorum-Amasya yolu önemli. Bu arada DSİ yatırımlarında Çorum çok önemli pay almıştır.  Biz Çorum’da umudu geliştirelim, karamsarlık ekmeyelim.” diye konuştu.


UMUDUN YANI SIRA NEDEN ENDİŞE?


Sayın Valimiz’in dediklerine katılmakla beraber,  Çorum’un yakın geçmişinde yaşadıklarını da hatırdan çıkarmamamız gerektiği kanaatindeyim.


Hatırlanacağı üzere, Vali Kılıç’ın değindiği otoyol projeleri halen AK Parti Teşkilat Başkan Yardımcılığı görevini üstlenen Murat Yıldırım’ın Çorum Milletvekili olduğu ilk dönemde kamuoyuna ‘müjde’ olarak duyuruldu. Yerel basın bu güzel haberi birinci sayfa manşetlerine taşıdı. Uzunca bir süre otobanlar bir daha konuşulmadı. Ta ki 7 Haziran seçimlerine kadar… Çorum’dan geçecek olan Ankara-Samsun ve Osmancık-İstanbul otoyol projeleri en son 7 Haziran genel seçimlerinde yeniden gündeme getirildi.


*Kırkdilim yolu yılların problemiydi. Geçmişte bazı hükümetler döneminde geçici çözümler üretildi, hiçbir sonuç alınamadı. AK Parti iktidarlarında ilk defa Kırkdilim’de ciddi bir modernizasyon gerçekleştirildi. O tehlikeli yolu kullananlar rahat bir nefes aldı. Lâkin yapılan ciddi yatırıma rağmen yeni problemler ortaya çıktı.


*Demiryolu projesi Çorum’un ilk kez İsmet İnönü zamanında dillendirilen hayaliydi. Kendi ölçeğimizdeki Amasya, Çankırı, Kırıkkale, Yozgat, Kastamonu gibi illerin demiryolu ağları geçmişten geliyordu. AK Parti ile birlikte hızlı ve yük treni projeleri çok hızlı bir şekilde hayata geçirilmeye başlandı.


AK Parti iktidarlarından önceki hükümetler döneminde Çorum’un demiryolu özlemi ile ilgili hiç bir somut adım atılmadı, sadece kamuoyu süslü cümlelerle oyalandı. Kırıkkale-Çorum-Samsun Demiryolu projesinde umutları yeşerten yine AK Parti oldu. Halihazırda güzergâh belirleme proje ihalesi etaplar halinde yapıldı. Ardından uygulama projesi ve yapım işinin hayata geçirileceği deklare edildi.

Çorumlu, komşu il Yozgat’ta uluslararası havaalanından sonra hızlı tren yatırımının yapıldığını görünce kendi demiryolu projesinin hedeflenen tarihten daha öne çekilmesini arzu etti. Lâkin yüksek maliyetler ve büyük bir yatırım gerektirdiğinden bu arzular beklemeye bırakıldı. Bu arada havaalanına hiç girmeyelim…

*Osmancık yolunun duble yol haline dönüştürülmesi halen Maarif Vakfı Mütevelli Heyet Üyesi ve Başbakanlık Müşaviri Cahit Bağcı’nın Çorum Milletvekili olduğu dönemlere uzanıyordu. O yıllardan bugüne Osmancık yolunda modernizasyon çalışması yeni başlatılabildi.


*Çorum-Amasya yolu sadece bizi değil Amasya’yı da yakından ilgilendiriyordu. Amasya Milletvekili hemşehrimiz Naci Bostancı ile yapılan görüşmelerden uzunca süre bekledikten sonra netice alındı, yolun ihalesi yapılabildi.

*Çorum, AK Parti iktidarı öncesinde sadece Devlet eski Bakanı Bekir Aksoy’un döneminde gölet ve baraj yatırımları kazanabildi. Örneğin, AK Parti yeni iktidara geldiğinde Çorum-Çankırı sınırında Tımarlı su kanalları tamamlanırken, İskilip tarafından bir adım atılıp ilimizin sınırlarına girildiğinde hiç bir DSİ kanalının olmadığı görüldü. Yani Çorum’un tahıl ambarı olması, verimli topraklarının bulunması ve borsasına rağmen sulu tarımda hak ettiği payı alamadığı görüldü.

DSİ yatırımlarında iktidarın ilk iki döneminde yine ciddi bir ilerleme sağlanamadı. Ancak son dönemde sulu tarıma tabiri caizse kent tarihinde görülmemiş şekilde tam destek geldi, adeta yatırım yağdı.


DSİ’nin başlayan ve devam eden projeleri tamamlandığında tarım arazilerimizin yüzde 70’in üzerinde suya kavuşacağı açıklandı.


Netice olarak; memleket güzel hizmetler alıyor, almaya devam ediyor. Beklediğimiz yatırımlar için de umudumuzu hiç kaybetmedik, karamsar değil, iyimseriz. Bununla beraber yukarıda özetlemeye çalıştığım nedenlerden ötürü, endişe ve acabalarımız da olmuyor değil. 





Son Güncelleme: 05.08.2017 12:36
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Aslı 2017-08-03 01:34:37

Çorum için havaalanı vazgeçilmez bir konudur.

Avatar
havaalanı hızlı tren bitmeyen kampüsss vssss 2017-08-03 08:27:34

sizin dilinizde tüy bitti söylemekten elleriniz yoruldu yazmaktan ama anlayana yazık bizim memleketi gören yok bizi duyan yok kanayan yara haline gelen ihtiyaçlarımızı ayarımızda bile olmayan bir çok ilde hemencecik oluveren yatırımlar neden çorum için bu kadar zor cevabı çok basit vekiller bırakacak başka işleri bu işlere yoğunlaşacak bütün bunları cumhurbaşkanına duyurabilirsek belki ancak o zaman birşeyler olabilir

Avatar
vatansever 2017-08-03 09:37:12

mustafa bey, hemen hemen aynı yaştayız elbette çorum için iyi şeylerde yapıldı. ancak sonuca geldiğimizde vatandaşın geçimi hergeçen gün zorlaştıkça 100 lira su faturasında 41 lira vergiyi görünce vatandaş için ne yapıldı(herkes yatırımları sanki cebinden yapıyormuş gibi hava atıyor) demekten kendimi alamıyorum. ayrıca haberlerinizde yerde verdiniz birilerinin çocukları işlere alınmış. kişi adeta benim çocuğumu benden habersiz işe almış dedi. diyecek fazla söz var mı bilmiyorum artık çorumdan ümidimi kesmeye başladım. allah yardımcımız olsun.

Avatar
biribilen 2017-08-03 10:02:35

hersey cok güzel, hiç sıkıntı yok, cok mutluyuz. padişahımız çok yaşaaaaa

Avatar
Ali 2017-08-03 19:36:59

Taşkın korumaların da bakımı yapılacakmış unutmayalım!!!

Avatar
hakikat 2017-08-04 10:27:51

çorum kıskanılacak iller arasında sözü haftanın fıkrası olsun :) kıskanılacak olan bir ilde önce havaalanı ve demiryolunun olması lazım,

Avatar
ALİ KAYA 2017-08-04 22:45:24

çorum sadece merkezden i̇baret deği̇lki̇ ortaköy -çorum yolu 2002 yilindan beri̇ yapilacak cak cak cak ben 25 yaşimdaydim şi̇mdi̇ 40 yaşindayim gelde karamsar olma,15 yildir ortaköye bi̇r stad yapilacak sanki̇ bana yilan hi̇kayesi̇

banner165