Çorum nasıl sınıf atlar?

Belediye Başkanı Muzaffer Külcü, şubat ayı belediye meclis toplantısında CHP Grup Başkanı Özgür Kılıç’ın eleştirilerine cevap verdi.

13 Şubat 2017 Pazartesi 23:30
 Çorum nasıl sınıf atlar?

MUSTAFA DEMİRER/HABER-YORUM

Belediye Başkanı Muzaffer Külcü, şubat ayı belediye meclis toplantısında CHP Grup Başkanı Özgür Kılıç’ın eleştirilerine cevap verdi.


Tarafların siyaseten birbirlerine söylediklerinden ziyade, Başkan Külcü’nün cevabının satır aralarında yer alan bir cümle dikkat çekici.


Külcü, Çorum’a deniz-derya kadar hizmet ettiklerini belirterek, memlekete sınıf atlattıklarını iddia etti.


Esasında belediyecilikte sınıf atlamanın, yani bir üst lige yükselmenin hangi anlama geldiği biliniyor.


Devlet Planlama Teşkilatı şehirleri sektörlere göre kategorilere ayırıyor. Büyük şehirler ayrı bir grupta yer alırken, Çorum ölçeğindeki iller ve gelişmişlik düzeyi daha alt seviyedekiler farklı gruplandırılıyor.


Sınıf atlamayı biraz açmakta fayda var.


Çorum’a sınıf atlatan sektörlerin başında Hitit Üniversitesi geliyor. 17 bini geçen öğrenci sayısı, devlet hastanesi konumundaki sağlık yatırımının araştırma hastanesi statüsüne ulaşması, dışarıdan Profesör, Doçent ve Yard. Doç. ünvanlı hekimlerin sağlık hizmeti sunması, dolayısıyla ilçelerimiz ve çevre illerden insanların tedavi amaçlı Çorum’a gelmesi şehre sağlık sektöründe sınıf atlatıyor.


Eğitim alanında bazı özel kolejlerin Çorum’da faaliyete geçmesi sektörel anlamda kente sınıf atlatıyor.


Amasya’nın turizm sektöründe tercih edilen iller arasında olması, daha üst gelişmişlik düzeyi bulunan Çorum’dan komşumuza ziyaretlerin yapılması o şehre sınıf atlatıyor.


Emsalimizdeki veya daha alt gruptaki illerden sanayi, yedek parça ve tamirat işlerinde Çorum tercih ediliyorsa sınıf atlamış oluyoruz.


İlçelerden ve komşu illerden AVM’ye ziyaretçi çekebiliyorsak o sektörde sınıf atladığımızı söyleyebiliriz. Örnekleri çoğaltmak mümkün.


Belediyecilikte sınıf atladığımız iddiasında bulunmak için AK Partili belediyelerin paket programlarına göz atılması gerekiyor.


Türkiye genelinde iller yeni şehir stadı yapıyor, biz de yapıyoruz. Temizlik, terminal, şehir içi ulaşım, Sebze Hali, Kamyon Garajı, bazı bulvar caddeler, esnafa işyerleri, stadyum, kadın kültür merkezleri, camiler, sosyal projeler ile yeni dönemde yarım kalan yatırımlar, ihale aşamasındakiler ve projelerin bir çoğunu da paket programa dahil edebiliriz.


Geçmişte yaşanılan siyasi istikrarsızlıklar, kıt imkanlar veya yönetim yetersizlikleri nedenleriyle Çorum’un belediyecilik hizmetlerinde hak ettiklerini alamadığı aşikâr.


AK Parti’nin önce genelde sonra yerelde iktidar olmasından sonra birçok belediyenin şehircilikte bizim bugün kavuştuğumuz bazı yatırım ve hizmetleri elde ettiğini, ancak Çorum’un bu şansı yeterince kullanamadığını ifade edebiliriz.


Hizmet çıtası giderek düşen Çorum’da, Muzaffer Külcü’nün göreve gelmesiyle yıllar önce hak ettiğimiz, ancak bir türlü hayata geçirilemeyen bazı belediye hizmetlerinin devreye alındığına şahit oluyoruz.


Lakin bir şehrin belediyecilik yatırımlarında sınıf atlaması denildiğinde o yörenin ufkunu açacak yatırımlar akla geliyor.


Mesela, trafik sorunu halledilmiş bir Çorum, ulaşımda metro veya hafif raylı sistem, mezbelelik durumdaki arastanın restorasyonu, tematik park, şehir merkezinde turizmi canlandıracak yapıların bir bütün halinde sağlıklaştırılması, kent meydanları, sadece yayaların kullanacağı geniş alışveriş ve ticaret merkezleri, mevcut şehir stadı alanı gibi bölgelerde spor eğlence, dinlence ve rekreasyon alanları oluşturulması gibi.


Ezcümle, biz yıllar önce istifade etmemiz gereken bazı belediyecilik hizmetlerine yeni yeni kavuşuyoruz. Belediye bir nevi şehirdeki diğer sektörlerin gelişmesine destek ünite rolü üstleniyor.


Belediyecilikte sınıf atlamamız içinse sanırım biraz daha ufuk açan yatırımlar ve vakit gerekiyor.


Son Güncelleme: 16.02.2017 14:47
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Sungurlu 2017-02-14 11:20:59

Sınıf atlamak için
1- Havaalanı
2- Demiryolu
3- Vakıf Üniversitesi
4- Çorum'u çemberleyecek bir çevre yolu
5- Ağır sanayii
6- Ahlatçı'nın Çorum girişimlerinin gerçekleşmesi

Avatar
sende olmasan 2017-02-14 11:32:39

mustafa bey seni tebrik ederim. söylediklerinizi alkışlamak lazım. çorum merkezindeki trafik keşmekeşliğinde belediye sınıfta kaldı. millet birbirini kırıyor. neymiş otopark varmış. ya bu bir masaldır masal. siz ara caddeleri bile tek yön yapmaktan acizsin? bu kadar basit bir tedbiri bile yapamıyorsan nasıl sınıf atladın diye sorarlar adama? karakeçili, osmancık cd. ulu cami, arasta, üçtutlar gibi mrk. mahlelle aralarında otopark yok. tek yol ters yol uygulanmıyor, gazi ve inönü cd. tam bir rezalet. yola lastik koyan ototparkçılara engel olmuyor, çanak tutuyor. esnafta aynen yola birşeyler koyuyor. güya mal gelecekmiş. bu kadar acizlik olurmu? ulucami ile yazıçarşı arasında 0smancık caddesinde esanafın kaldırım işgalinden millet yürüyemez vaziyette. bayanlar kave önlerinden geçiyor, adam tespih sallıyor. kaldırımın yarısı işgaliye altında. görmemek için kör olmak lazım yahu? o külcüye sadece yuh diyorum

Avatar
Adil 2017-02-14 14:38:25

Güzel yapılan herşey için herkese teşekkürler amaaa havaalanı demiryolu ve trafik olmaz sa olmaz

Avatar
gd_1 2017-02-14 15:24:47

belediyelerin asli görevleri temizlik, su, kanalizasyon,altyapı, bina ruhsatları, vbb.... sıralanabilir. sınıf atlamak bu asli görevlerin layıkıyla gerçekleştiriliyor olması ve bunun haricinde ekstra düzenlemeler olması anlamına gelir. belediye afet yönetimine ne kadar duyarlı, tarihi eserlerin, korunmasına , kent kimliğine(hitit, çorum yerel mimari, yaşam biçim) ve bu kimliğe uygun bir yapılaşma, turizm çekici aktiviteler, kent estetiği, kültür sanat(sadece kadın külütr merkezi vb.. yerine daha kapsamlı çeşitli)ulaşım ağı, kentsel büyük rekreasyon alanları, kent ormanları, gençlere, öğrencilere, ziyaretçilere yönelik şehrin kimliğine uygun aktivite alanları, yaya bölgeleri, tarihi meydanlar, modern meydanlar, otopark sorununun çözüldüğü, yeşilin doğanın ve kültürel kimliğin korunduğu, yerleşim vbb. sıralanabilir.

Avatar
gd_2 2017-02-14 15:30:18

şu an mevcutta bunu yapmak kolay değildir. ancak bu aşamaya gelmek için önce kanun yönetmeliklere uygun imar planlarının hazırlaması, otopark sorunu , kent kimliğine uygun yapılaşma mimari, tarihi ve kültürel değerleri koruyan, ulaşım sorununu çözen, kentlinin yeşil alan, sosyal ihtiyaçlarını çözecek standartlara uygun imar planlarının hazırlanması öncelik olmalıdır. bu yapılmaktamıdır maalesef hayır. imar planlarında kentlinin sosyal donatı ihtiyacı(park, kültürel tesis,sağlık vb) otopark ihityacı, ulaşım etüdü , tarihi kimlik hiç bir şekilde dikkate alınmamaktadır.bunlar dikkate alımayınca bir sonraki aşamaya afet yönetimi, kent estetiği ve kent mobilyaları zaten mümkün değildir. stadyum alanı hiçbir hesap yapılmadan nüfus yoğunluğu artırlılarak konuta çıalmakta, imar planlarındaki park vb sosyal donatı alanları kaldırılarak başka aktivitelere (cami, pazar, bha vb. ) dönüştürülmektedir. sınıf atlamanın ilk yolu bilime, mesleğe, kaliteye önem veren bir anlayışla mümkündür.

Avatar
Corumluyuz 2017-02-14 21:35:05

Haksizliga susmak ne kadar kotuyse iyiyi alkislamamak takdir etmemekte okadar kotudur belediye baskanimiz bence cok dogru soylemis sinif atladik tabiki yapilanlari gorun artik at gozlugunu cikaralim . Sosyal belediyecilikde gelinen nokta belli sosyal donati ihtiyaci sehrin bir bir tamamlaniyor mustafa bey bunlarıdamı gormedınız . Belediye baskaninin vizyonunu halk takdir ediyor ama demekkki burjuva kesimi memnun edemedi.corumluyuz bir birimizden sorumluyuz yukarida imarla ilgili pek cok sey yazilmis baskan bey devanedeki imar duzenlemesinin yapilmasi icin oncu oldu demekkki yanlis yapmis izbelelik yerine duzenli bir sehir istemeyen burjuvalara sormamis . halk takdir ediyor baskanim yolun acik olsun rabbim yar ve yardimcin olsun

Avatar
5. cadde 2017-02-14 21:55:55

Güzel olan her hizmet için teşekkürler belediye kültür merkezlerinden binlerce kadın çocuk faydalanıyor ancak
5. Cadde de yeralan kamusal alandan okul yeri isaretlenmesini istiyoruz çok yoğun yapılaşma var maduruz

Avatar
biraz da gülelim 2017-05-17 11:54:15

yapılan her hizmet takdire şayandır. yapanın karar verenin emeği geçenin ellerine sağlık "memlekete sınıf atlattıklarını iddia etti." kısmı bana erbakan hocanın köşeyi dönecekler ama o köşeyi değil dediği videoyu hatırlattı
https://www.youtube.com/watch?v=4sx-kfa49fc . sınıfı hep yukarı doğru atlamamış olabiliriz. zihniyet olarak aşağı doğru da atlamış olabiliriz. yatırım yapıyor dediğimiz kişilere anahtarları teslim etmiş olabiliriz. kaldırımları , sokakları işagal edenlere müsamaha ederek, kaçak göçek işler yaparak gelirini artanlara sessizce bakarak