Çorum susuz, çözüm yolda

Belediye Başkanı Muzaffer Külcü, DSİ Bölge Müdürü Murat Acu ile birlikte DSİ yatırımlarını masaya yatırdı.

27 Ocak 2015 Salı 11:02
 Çorum susuz, çözüm yolda


Belediye Başkanı Muzaffer Külcü, DSİ Bölge Müdürü Murat Acu ile birlikte DSİ yatırımlarını masaya yatırdı.


Belediye Başkan Yardımcısı Alper Zahir, DSİ Havza Yönetimi Şube Müdürü Seher Varol ve DSİ Çorum Şube Müdürü İlker Arslan’ın da katıldığı inceleme gezisinde, projelerde gelinen aşamalar hakkında görüş alışverişinde bulunuldu.


Yapımı tamamlanan Koçhisar Barajı’ndan Organize Sanayi Bölgesi’nde bulunan içme suyu arıtma tesisi isale hattı için 29 Aralık 2014’te ihale yapıldığını hatırlatan DSİ Bölge Müdürü Murat Acu, konunun öncelikli olduğunu bildiklerini ve projeyi bizzat takip ettiğini söyledi. Yenihayat Barajı’nı besleyecek olan Koparan Deresi derivasyonlarının % 80’inin tamamlandığını ve 2015 yılı içerisinde devreye gireceğini belirten Acu, “Çorum’da yatırım ve çalışmalarımız tüm hızıyla devam ediyor. Çomar Barajı tabanında biriken ve su kalitesini olumsuz etkileyen malzemenin temizlenmesi için de çalışmalarımız hızla devam ediyor. Barajın temizlenmesi ile birlikte kullanım ömrü de artmış olacak. Baraj gövdesinden itibaren derenin Ilıca Bağları-Çevre Yolu arası dere ıslahı çalışmaları da yapılacak. Koçhisar Barajı Havza Koruma planının hazırlanması da gündemimizde. Yeni hastane arkasına yapılacak olan dere ve taşkın koruma planımız da hazır. Derenin kenarına yapılacak olan korkulukların ihalesini yaptık.” dedi.


‘Umudumuz bahar yağışlarında’


Belediye Başkan Yardımcısı Alper Zahir, içme suyu havzalarında bulunan su miktarının istenilen seviyede olmadığını söyledi.


2013 ve 2014 yıllarında hem kar hem de yağmurun fazla yağmadığını, bu nedenle de barajlardaki su seviyesinin çok düştüğünü belirten Zahir, “Son yıllarda yağışlar iyice azaldı. Geçtiğimiz günlerde yağan kar da yetersizdi. Kar yağışı suları çok etkilemedi. Nisan-Mayıs ayı içerisinde yağacak olan yağmurların su rezervlerini artıracağını ümit ediyoruz.” dedi.


Vatandaşların içme suyu kullanırken israf etmemesini ve suyu tasarruflu kullanmaları çağrısında da bulunan Belediye Başkan Yardımcısı Alper Zahir, “Hemşehrilerimizi bu konuda daha duyarlı olmaya davet ediyorum. Sadece şehrimizde değil ülkemizin hatta dünyanın dört bir yanında içme suları giderek azalıyor. Yağışlar her geçen yıl daha fazla azalıyor. Kaynaklar kirleniyor. Biz Çorum Belediyesi olarak her türlü tedbiri alıyoruz, bundan sonra da almaya devam edeceğiz. Ancak hemşehrilerimize bu konuda önemli görevler düşüyor.” dedi.


‘Koparan Deresi rahatlatır’


Başkan Külcü ise, DSİ Bölge Müdürü Murat Acu’dan kısa vadede Koparan Deresi derivasyonunun öncelikli olarak bitirilmesi isteyerek “Derivasyon projesinden gelecek yaklaşık 3 Milyon m3 su kısmi rahatlık sağlayacaktır.” dedi.




Son Güncelleme: 27.01.2015 11:22
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.