Çorum TSO Meclis toplantısı yapıldı

Çorum Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Çetin Başaranhıncal, “Terör sıkıntısından arındırılmış, ekonomik reformları birbiri ardına gerçekleştirmiş bir Türkiye, makro ekonomik anlamda çok daha büyük başarılar elde edecek, son birkaç yılda yaşadığı kayıpları telafi edebilecektir” dedi.

16 Şubat 2016 Salı 14:53
Çorum TSO Meclis toplantısı yapıldı

Çorum Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Çetin Başaranhıncal, “Terör sıkıntısından arındırılmış, ekonomik reformları birbiri ardına gerçekleştirmiş bir Türkiye, makro ekonomik anlamda çok daha büyük başarılar elde edecek, son birkaç yılda yaşadığı kayıpları telafi edebilecektir” dedi. 

Çorum Ticaret Sanayi Odası Şubat ayı meclis toplantı gerçekleştirildi. Toplantıda TSO Başkanı Başaranhıncal, gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu.

İş dünyası açısından oldukça zorlu geçen bir yılı geride bıraktıklarını dile getiren Başaranhıncal, yıl içerisinde iki kez seçim yapılması esnasında cereyan eden terör olayları gibi nedenler, iş dünyasında tedirginliğe neden olduğunu belirtti.

2016 yılının ilk bir ayının tamamlanmasının ardından istatistiksel rakamların yayımlanmaya başlandığını hatırlatan Başaranhıncal, “Bu rakamlar, 2015 yılının ekonomik performansını ortaya koyuyor. Ülkemizin 2015 yılı ihracatı, bir önceki yıla göre yüzde 8,56, ithalat da yüzde 14,5 oranında azaldı. Aynı dönemde ilimizin ihracatı ise yüzde 34 oranında artış gösterdi. 2014 yılında 252.574,631 dolar ihracat gerçekleştiren Çorum, 2015 yılında ise ihracatını yaklaşık yüzde 34 oranında artırarak toplam 338.527,082 dolar ihracat hacmine ulaştı. İlimiz, gerçekleştirdiği bu ihracat değeri ile rakamsal olarak tarihinin en yüksek ihracat değerine ulaşırken, aynı zamanda ihracatçı iller sıralamasında 81 il arasında 38. sıradan 28. Sıraya yükseldi. Ülkemiz geneli ihracatının azalmasının temel sebepleri arasında, Güney komşularımızdaki savaş ortamının yanı sıra, Rusya ile bozulan ilişkiler öne çıkmaktadır. İlimizin ihracatının artmasının temel nedenleri ise; hem ilimizde üretim kaleminin fazla olması, hem de dünyanın 4 kıtasına ihracat gerçekleştiriyor olması olarak değerlendirilebilir. 192 ülkeden teşekkül dünyanın 130 civarında ülkesine ürün satan Çorumlu sanayicilerimiz, bu nitelikleriyle her türlü övgüyü hak etmektedirler. Kendilerine ilimize ve ülkemize sağladıkları katma değerden dolayı teşekkür ediyorum. Daha önce 2002 yılında en fazla 37. Sıraya kadar yükselebilen Çorum ilimiz, 2015’deki dış ticaret performansı ile Türkiye genelindeki düşüşün aksine, yükseliş gösterdi. 2015 yılında ithalatımızda da 2014 yılına oranla yüzde 4,7 azalarak, 287.598,912 Dolar olarak gerçekleşti. Bu dış ticaret rakamlarıyla Çorum ilimiz, bir yıl aranın ardından yeniden cari fazla gererek, ülkemizin cari açıkla mücadelesine katkı sağlamaya başladı” diye konuştu.

2016 yılı beklentileri hakkında da açıklamalarda bulunan Başaranhıncal, “2015 yılı büyüme rakamları beklentilerin üzerinde gerçekleşse de, dış ticarette yaşanan kayıp, ekonomimize olumsuz olarak yansıdı. Ancak bundan sonraki süreçte en az 3 yıl seçimin olmaması, ekonominin, dış ticaretin toparlanması açısından önemli bir fırsat olarak değerlendirilmelidir.

Terör sıkıntısından arındırılmış, ekonomik reformları birbiri ardına gerçekleştirmiş bir Türkiye, makro ekonomik anlamda çok daha büyük başarılar elde edecek, son birkaç yılda yaşadığı kayıpları telafi edebilecektir” şeklinde konuştu.

HAVA ALANI İÇİN GEREKEN DESTEĞİ VERMEYE HAZIRIZ

Çorum’un havaalanına kavuşması için iş dünyası olarak gereken desteği vermeye hazır olduklarını anlatan Başaranhıncal, “Geçtiğimiz günlerde valimiz, kendi havaalanımızı kendimizin yapabileceği ile ilgili çalışmalar başlattığını açıklamıştır. Öncelikle, Çorum-Merzifon Havaalanı arasındaki mesafeyi kısaltacak yol için Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, 13 milyon liralık bir bütçe ile ihale düzenlemiştir. İhalenin ardından çalışmalar başlamış, ancak kamulaştırma işlemleri nedeniyle yargı sürecinin başlamasından dolayı çalışmalar durdurulmuştur.

Yapılan hesaplamalara göre o kısaltma yol için kullanılacak 13 milyon lira, Çorum ilimize yapılacak havaalanının pistini karşılamaktadır. Pistin ısıtması da iş adamımız Ahmet Ahlatçı tarafından sağlanacağı taahhüt edilmiştir. İl Genel Meclisi’nin onayıyla İl Özel İdaresi’nden de sağlanacak 5 milyon liralık katkı ile havaalanının kulesi tamamlanabiliyor. Geriye kalan terminal binası için de iş dünyasının desteği istenmektedir. İş dünyası olarak gerekli desteği sağlayabileceğimizi düşünüyorum. Valimizin açıklamalarının ardından iş dünyamızdan bana da ulaşıp ‘ben destek olmaya hazırım’ diyen iş adamlarımız var. Bu sinerji ile havaalanımızın kısa süre içerisinde başlanıp bitirilmesi mümkün görünüyor ancak doluluk oranlarının nasıl olacağı hususunda şimdiden bir şey söylemek mümkün değil. Öte yandan Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’nın kısa ve orta vadede kısa mesafeler arası belli başlı noktalara küçük uçaklarla ulaşımı içeren bir vizyonu var. Bu vizyonun hayata geçirilmesi durumunda kendi havaalanımız da önemli bir noktaya gelecektir. Dolayısıyla kendi havaalanımızı yapmamızın önünde hiçbir engel yok gibi görünüyor. Böyle bir sinerji yakalamışken, bir an evvel çalışmalara başlamamız gerektiğini düşünüyorum. Eğer kendi havaalanımızı yapamayacak olursak da, artık ‘orada bir havaalanımız var’ demeyelim” ifadelerini kullandı.

Ticaret ve Sanayi Odası yeni hizmet binasında inşa çalışmalarının hızla devam ettiğini dile getiren anlatan Başaranhıncal, hava şartları, taşeron firmalardan kaynaklı yada taraflarınca gerçekleştirilen proje revizeleri gibi nedenlerden dolayı inşaat çalışmasında bir takım gecikmeler yaşandığına işaret etti.

İnşaatın ana iskelesinin yanı sıra dış cephesi ve çatının su ve ısı yalıtımı tamamlandığını kaydeden Başaranhıncal, bundan sonraki süreçte iç kısımlarda ıslak zemin, asma tavan, konferans salonları, ısıtma ve soğutma mekanik aksamı, elektrik ve aydınlatma işlemlerine başlanacağını, çalışmaların, bütçe imkanlarında devam edeceğini bildirdi.

MESLEKİ YETERLİLİK BELGESİ UYARISI

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından 40 farklı meslek dalında Mesleki Yeterlilik Belgesi zorunluluğu getirildiğini belirten Başaranhıncal, “Söz konusu belgeye sahip olmayan meslek mensupları, 25 Mayıs 2016 tarihinden itibaren işletmelerde istihdam edilemeyecek. Belge sahibi olmaksızın teknik eleman çalıştıran işletmelere ise çeşitli cezai yaptırımların uygulanacağı duyuruldu. Hangi meslek dallarının mesleki yeterlilik belgesi alması gerektiğine dair liste, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na bağlı Mesleki Yeterlilik Kurumu’nun resmi web sitesi www.myk.gov.tr’de yayınlandı. Bu konuda her hangi bir yaptırıma maruz kalmamanız için bu listeyi incelemeniz konusunda üyelerimizi uyarıyoruz. Listeyi ayrıca yarından itibaren bütün üyelerimize mail yoluyla da ulaştıracağız. Bu konuda ÇESOB ile birlikte bir çalışma yürütüyoruz. Yine Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği de, 40 meslek dalından şimdilik 12 tanesine yönelik mesleki yeterlilik eğitimi ve belgesi vermek üzere MEYBEM A.Ş. adında bir şirket kurarak, gerekli akreditasyon işlemlerini tamamlamıştır. Dileyen üyelerimiz, bu 12 meslek dalında ücretsiz olarak eğitim ve belge alabilecek. Bununla ilgili detaylı bilgiyi de yarından itibaren üyelerimize mail yoluyla ulaştıracağız” ifadelerini kullandı.

İHA


Son Güncelleme: 16.02.2016 14:57
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.