Çorum Valiliği’nden uluslararası tanıtım

Çorum Valiliği tarafından organize edilen ‘Hattuşa Fotoğrafları Sergisi’ İstanbul’da açıldı.

15 Temmuz 2016 Cuma 17:46
 Çorum Valiliği’nden uluslararası tanıtım


Çorum Valiliği tarafından organize edilen ‘Hattuşa Fotoğrafları Sergisi’ İstanbul’da açıldı.


Hitit medeniyetinin başkenti Hattuşa’nın UNESCO Dünya Miras Listesine kabul edilişinin 30. yılı nedeniyle düzenlenen uluslararası organizasyonda ‘Çorum-Hitit Yöresel Lezzetleri’ konulu sunumlar da yapıldı.


Geçtiğimiz Çarşamba günü Hilton Bosphorus Otel’de gerçekleşen resepsiyona, UNESCO Dünya Miras Komitesi 40. Oturumu için Türkiye’ye gelen 192 ülkeden büyükelçi ve yabancı temsilcileri yoğun bir katılım gösterdi.


Çorum Valisi Necmeddin Kılıç’ın ev sahipliği yaptığı programa İstanbul Valisi Vasip Şahin, Çorum eski Valisi Nurullah Çakır, AK Parti Çorum Milletvekili Lütfiye İlksen Ceritoğlu Kurt, Boğazkale Belediye Başkanı Osman Tangazoğlu, UNESCO 40. Oturum Başkanı Büyükelçi Lale Ülker, Türkiye UNESCO Daimi Temsilcisi Hüseyin Avni Botsalı, UNESCO Türkiye Milli Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Öcal Oğuz, Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdür Vekili Zülküf Yılmaz, bazı daire amirleri, siyasi parti ve sivil toplum kuruluşu yöneticileri de katıldı.


VALİ KILIÇ’TAN HATTUŞA’YA DAVET


Programın açış konuşmasını yapan Vali Necmeddin Kılıç, Çorum’un tarihi ve turistik değerlerinden bahsederek Hattuşa’yı tanıttı.


Pek çok medeniyete ev sahipliği yapan Çorum’da özellikle Hatti ve Hitit medeniyetine ait önemli eserlerin yer aldığını vurgulayan Necmeddin Kılıç, 1986 yılında UNESCO Dünya Miras Listesi’ne alınan Hattuşa’nın bu açıdan dikkat çeken bir konumda olduğunu söyledi.


Kadeş Barış anlaşmasının da Çorum topraklarında gün ışığına çıkarıldığını hatırlatan Kılıç, barış ve kardeşliğin anlam ve önemiyle ilgili mesajlar verdi. Vali Kılıç, konuşmasının sonunda tüm dünya ülkelerinin temsilcilerini Hititler’in başkenti Hattuşa’ya davet etti.


Davetlilere hitaben bir selamlama konuşması yapan İstanbul Valisi Vasip Şahin ise Hattuşa’nın Anadolu ve dünya tarihindeki yeri ve öneminden bahsederek organizasyondan dolayı Çorum Valiliği’ni tebrik etti.


HATTUŞA FOTOĞRAFLARI SERGİLENDİ


UNESCO Dünya Miras Komitesi 40. Oturumu kapsamında İstanbul’da gerçekleşen resepsiyonda Hattuşa fotoğrafları sergilendi.


İstanbul Valisi Vasip Şahin ve Çorum Valisi Necmeddin Kılıç’ın birlikte açılışını gerçekleştirdiği sergide Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından hazırlanan 40 farklı fotoğraf görücüye çıktı.


Boğazkale Belediye Başkanı Osman Tangazoğlu’nun da hazır bulunduğu sergiyi gezen davetlilere Çorum Müzesi Müdürü Arkeolog Dr. Önder İpek tarafından bilgiler verildi.


Hattuşa kazılarının tarihi geçmişi ve buluntuları içine alan sergide Boğazkale’nin doğal güzellikleri de ziyaretçilerin beğenisine sunuldu.


HİTİT EKMEKLERİ ve LEBLEBİYE BAYILDILAR


Hilton Bosphorus Otel’de gerçekleşen Hattuşa resepsiyonunda ‘Çorum-Hitit Yöresel Lezzetleri’ başlıklı sunumların da yer aldı.


‘Hitit Mutfağı’ adlı kitabın yazarı Eğitimci Asuman Albayrak’ın ‘Hitit Ekmekleri’ konulu bir stant açtığı organizasyonda Hititler’e ait olan, koyun peyniri ve incirle yapılan ‘Ninda Gur.Ra’, Harzas-su ekmeği, bezelyeli ballı ve haşhaşlı ballı çeşitleri bulunan ‘Ninda.Lal’ adlı 4 farklı çeşit ekmek tanıtıldı.


Ziyaretçilerin lezzetini çok beğendiği Hitit ekmeklerinin yanı sıra resepsiyonda meşhur Çorum Leblebisi’nin tanıtıldığı özel bir stant da açıldı.


Klasik leblebinin yanı sıra, çikolatalısından tuzlusuna, şekerlisinden acılısına, gevreğinden çıtırına 15 farklı çeşit lezzetin tadına varan yabancı davetliler, Çorum yöresine ait ürünlere tam not verdiler.


HİTİT KIYAFETLERİ DEFİLESİNE BÜYÜK İLGİ


Çorum Valiliği tarafından organize edilen resepsiyonda sergilenen ‘Hitit Kıyafetleri Defilesi’ büyük ilgi gördü.


Yrd. Doç. Dr. Özlem Sir Gavaz tarafından hazırlanan defilede Hitit Üniversitesi Arkeoloji Bölümü öğrencileri sahne aldı.


Hititler’e ait tarihi eser ve metinlerde betimlenen kıyafetlerle resepsiyonda boy gösteren öğrenciler, yabancı konukların ilgi odağı oldular.


Beğeni ile izlenen defilenin ardından mankenlerle fotoğraf çektirmek için sıraya giren konuklar, resensiyonun sonunda hep birlikte aile fotoğrafı verdiler.


İkramlarla devam eden resepsiyona katılan tüm davetlilere Çorum Valiliği’nce çeşitli hediyeler takdim edildi.


BAŞARILI ORGANİZASYONA TAM NOT


Hattuşa resepsiyonuna katılan büyükelçiler ve yabancı temsilcileri, organizasyonun mimarı olan Çorum Valiliği’ni tebrik ettiler.


192 ülkeden yoğun bir katılımın olduğu resepsiyon sonrası duygu ve düşüncelerini dile getiren büyükelçiler, Hattuşa ile ilgili sunumları çok beğendiklerini ifade ederek, “Bu müthiş organizasyonun ardından mutlaka Hattuşa’yı görmek istiyoruz. En yakın zamanda Çorum’a gelmeyi istiyoruz. Böylesine başarılı bir programa imza atan Çorum Valiliği ve tertip komitesi üyelerinin emeklerine sağlık” diye konuştular.


HATTUŞA YAYGIN BASINDA


Hattuşa’nın UNESCO Dünya Miras Listesine alınışının 30. yıldönümü yaygın basında da yankı buldu.


İngilizce olarak yayımlanan Hürriyet Daily News Gazetesi, ‘Hititler’in yuvası ziyaretçilerini bekliyor’ başlıklı özel bir haberi okurlarıyla paylaşırken TRT Haber kanalı ise İstanbul’da gerçekleşen Hattuşa resepsiyonunu ekranlara taşıdı.


Çorum Valiliği’nce gerçekleştirilen uluslararası organizasyon diğer yaygın basın kuruluşlarının yanı sıra sosyal medyada en çok konuşulan etkinlikler arasında yer aldı.


ÇAKIR’DAN ÇORUM’A SELAM


Çorum eski Valisi Nurullah Çakır, Hattuşa resepsiyonunda Çorumlu dostlarıyla hasret giderdi.


Kültür ve turizm çalışmalarına olan ilgisiyle bilinen Nurullah Çakır, Çorum Valiliği’nce gerçekleştirilen uluslararası organizasyonda eski dostlarını yalnız bırakmadı.


Çorum Valisi Necmeddin Kılıç ve İstanbul Valisi Vasip Şahin ile birlikte programda yerini alan Çakır, organizasyonda emeği geçenleri kutlayarak tüm Çorumlular’a selamlarını iletti.


GİZLİ KAHRAMANLARA TEŞEKKÜR


Vali Yardımcısı Haldun Aksalman öncülüğündeki tertip komitesi üyeleri Özel İdare Genel Sekreteri Ömer Arslan, Kültür ve Turizm Müdürü Ali Özüdoğru, Çorum Müzesi Müdürü Arkeolog Dr. Önder İpek’in de hazır bulunduğu organizasyonda Özel İdare Kültür ve Sosyal İşler Şefi Meftun Yerli’nin yanı sıra Boğazkale Özel İdare Müdürü Ahmet Haşim Özsaray, İlçe Vakıf Müdürü Şahin Şeker, Boğazköy Müzesi Sorumlusu Tahir Akseki, Hitit Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Özlem Sir Gavaz, Eğitimci-Yazar Asuman Albayrak, İngilizce Öğretmenleri Hüseyin Öneği, Zühal Yalçın ve Özlem Türk, Hititolog Özgür Meriç, Yağmur Ajans sahibi Gürkan Yağmur ve Çorum Gazeteciler Cemiyeti adına ise Recep Mebet görev aldı.


Resepsiyon sonrası tertip komitesi üyeleriyle bir araya gelen Vali Necmeddin Kılıç, yardımcısı Haldun Aksalman öncülüğündeki ekipte yer alan isimleri tek tek kutlayarak başarılı çalışmalarından dolayı teşekkür etti.


Uluslararası düzeydeki resepsiyonun kültür ve turizm alanında Çorum’a önemli katkılar sağlayacağına inandıklarını ifade eden Milletvekili Lütfiye İlksen Ceritoğlu Kurt ve Boğazkale Belediye Başkanı Osman Tangazoğlu da organizasyonun gizli kahramanlarını tebrik ettiler.


Lütfiye İlksen Ceritoğlu Kurt, “Memleket için güç birliği yapınca başarı peşinden geliyor” derken, Başkan Tangazoğlu ise Boğazkale’nin tanıtımı adına son derece verimli geçen organizasyonun mimarları ve tertip komitesi üyeleri için şükran yemeği düzenleyecekleri sözünü v erdi.









Son Güncelleme: 15.07.2016 17:55
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner165