Çorum yaban hayatıyla adından söz ettiriyor

İl Genel Meclisi üyelerine çalışmalar hakkında bilgi veren Orman ve Su İşleri Şube Müdürü Mahmut Temel...

20 Kasım 2013 Çarşamba 17:35
 Çorum yaban hayatıyla adından söz ettiriyor


İl Genel Meclisi üyelerine çalışmalar hakkında bilgi veren Orman ve Su İşleri Şube Müdürü Mahmut Temel, Çorum’un av ve yaban hayatının korunup yaygınlaştırılması konusunda, Türkiye’ye örnek hizmetlere imza attığını söyledi.

Çorum’da Karaca ve Kızıl Geyik popülasyonunun her geçen gün artığını ifade eden Mahmut Temel, 7 yıl önce Kösdağı’na bırakılan Karacalar’ın çoğalarak, 9 ilçeye yayıldığını ve yakın zamanda pek çok yerleşim biriminin yakınlarında bile Karaca görülmesinin mümkün olduğunu açıkladı.

Köylülerin koruma hassasiyeti konusunda takdir edilecek düzeyde bir yaklaşım sergilediğinin altını çizen Mahmut Temel, Çorum’da alternatif piknik alanları ve avlakların oluşturulduğunu, hazırlanan özel projelerle yabani hayatın desteklenip, yeni botanik bahçeler ve fauna tanıtım alanları oluşturulduğunu sözlerine ekledi.

Çorum’un yüzölçümünün % 52’sinin avlak olarak işaretlendiğini söyleyen Temel, uygulanan elektronik sistem sayesinde tüm avcıların av öncesi internetten kayıt yaptırarak, hangi avlakta avlanmak istediğini bildirdiğini, sistemden bakıldığı zaman hangi avlakta hangi avcının bulunduğunun açık olarak görüldüğünü aktardı.

Kınalı Keklik ve Sülün konusundaki çalışmaları da anlatan Temel, her avcının 2 keklik vurma hakkı bulunduğunu, fazladan vurulan her bir keklik için 450 TL tazminat ve ayrıca idari para cezalarının söz konusu olduğunu hatırlattı.

Botanik bahçesinde Çorum’da yetişen tüm ağaç ve bitki türlerinin örneklerinin yer aldığını da sözlerine ekleyen Mahmut Temel, 220 çeşit bitki tespit edildiğini, şu an için 155 çeşidin toprakla buluşturulduğunu bildirdi.

Çorumlular’ı Sıklık’ta kurulan botanik bahçesine ve fauna tanıtım alanına davet eden Temel, fauna tanıtım alanında geyik, karaca ve dağ keçisi başta olmak üzere sayısı artan pek çok yayan hayvanını doğal ortamında tanıma imkanı sunduklarını açıkladı.

Söz konusu alanda şimdilik 24 hayvan bulunduğunu, gezinti yolu üzerinde bu hayvanlara rastlamanın mümkün olduğuna işaret eden Temel, özellikle hafta sonları pek çok Çorumlu’nun ailesiyle birlikte doğal hayatın içinde vakit geçirdiğini söyledi.





Son Güncelleme: 20.11.2013 17:38
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.