Çorum’a hayvanat bahçesi yapılacak

Çorum’a yeni bir hayvanat bahçesi kurulması için çalışma başlatıldı.

31 Temmuz 2015 Cuma 17:39
 Çorum’a hayvanat bahçesi yapılacak


Çorum’a yeni bir hayvanat bahçesi kurulması için çalışma başlatıldı.


Orman ve Su İşleri Bakanlığı ile Çorum Orman ve Su İşleri İl Müdürlüğü tarafından ortaklaşa yürütülen yeni proje kapsamında ikinci bir fauna tanıtım alanı (yabani hayvanat bahçesi) yapılacak.

Yaban hayvanlarının doğal bir ortamda tanıtımının yapıldığı fauna alanı Sıklık Tabiat Parkı'nda inşa edilmişti. Parktaki hayvan popilasyonuyla alanın ihtiyacı cevap vermemesi üzerine Orman ve Su İşleri Müdürlüğü yeni fauna alanı için harekete geçti.

Orman ve Su işleri Müdürü Mahmut Temel, 2012 yılında Türkiye`de ilk kez yaban hayvanlarının tanıtımının yapıldığı fauna alanını Sıklık Tabiat parkı’na inşa ettiklerini belirterek, ikinci hayvanat bahçesi için çalışmalara başladıklarını söyledi.

Yeni fauna tanıtım alanının 400 dönüm üzerine kurulacağını açıklayan Temel, hayvanat bahçesinin tamamlanması ile birlikte mevcut alandaki yaban hayvanlarının buraya taşınacağını ifade etti. Temel, 51 dönümden oluşan fauna tanıtım alanına ise zürafa, antilop, zebra gibi egzotik yaban hayvanlarının getirileceğini bildirdi.

FAUNA ALANI ÜRETİM MERKEZİ MERKEZİNE DÖNÜŞTÜ

Çorum Fauna Tanıtım Alanı’ndaki yaban hayvan popilasyonu da her geçen yıl artarak üretim merkezine dönüştü..

2012 yılında hizmete açılan fauna tanıtım alanına ilk olarak Çorum ve çevre illerden getirdikleri 4 karacayı bıraktıklarını hatırlatan Temel, “Geçtiğimiz yıllarda belirli dönemlerde yine alanımıza geyik, yaban koyunu, yaban keçisi ve Ceylan salımı gerçekleştirdik. Geçen 3 yıllık süre içerisinde alana bıraktığımız hayvanlar yavruladı. Şuanda hayvanat bahçemizde 9 adet kızıl geyik, 21 adet karaca, 8 ceylan, 5 adet yaban keçisi, 1 yaban koyunu bulunuyor. Yeni park alanımız ayrıca üretim istasyonumuz olacak. Burada yavrulayan hayvanlarımız doğal ortama salınacak” dedi.

ÇARLİ ANNE OLDU

Artvin'de yaşayan Melek adlı çocuğun 2 aylıkken bularak 15 ay boyunca besleyip büyüttüğü ve ardından devlet korumasına alınarak Çorum’a getirilen yaban keçisi “Çarli” anne oldu.

Melek Kayadibi adlı çocuğun, 2 aylıkken bulduğu ve 15 ay besleyip büyüttüğü, ardından da devlet korumasına alınan çarli bir dönem görsel meydanında ilgi odağı olmuştu. Doğal yaşama kısa sürede ayak uyduran Çarli, ilginç hareketleriyle parka gelen ziyaretçilerinde kısa sürede maskotu haline geldi. Gösterileri parkta tüm dikkatleri üzerine çeken Çarli’nin geçtiğimiz günlerde 2 adet yaban keçisi dünyaya getirdiği öğrenildi.

SIKLIK ÇORUMLULARIN GÖZDESİ OLDU

Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından yaptırılan Sıklık Tabiat Parkı, Çorumluların gözdesi oldu. Fauna tanıtım alanı, botanik bahçesi, yetişkinler için oyun parkının bulunduğu tabiat parkı, vatandaşların akınına uğruyor. Fauna tanıtım alanı ile insanlar doğal ortamda yaban hayvanlarını, 5 bin 500 çeşit bitkinden oluşan botanik parkı ile de bitki türlerini yakından tanıma fırsatı buluyor. Labirent, kaykay, langırt, survivor gibi oyun aletlerinin bulunduğu yetişkinler parkında ise büyükler gönüllerince eğlenerek günün stresi ve yorgunluğunu atıyor.

Orman ve Su işleri Müdürü Mahmut Temel, Sıklık Tabiat Parkı’na her geçen yeni oyun gruplarının yapıldığını söyledi. Şuanda parka bir adet uçan salıncak yapıldığını dile getiren Temel, yapımı devam eden seyir terasının da önümüzdeki günlerde tamamlanacağını kaydetti. Temel, ayrıca parkta 12 bin 500 metrekarelik alana da kilit taşı yapıldığını belirtti.

165 farklı türde 5 bin 500 adet fidanın dikildiği botanik alanın, Çorum halkına tüm bitkileri bir arada görebilme şansı sunduğunu hatırlatan Temel, 85 dönümlük botanik bahçesinin tabiat parkına farklı bir değer kattığını kaydetti.

Her hafta Pazar günü bin 400 aracın parka giriş yaptığını açıklayan Temel, “Tabiat parkımız vatandaşlarımızın da gözdesi oldu. Sadece Pazar günleri parkımıza bin 400 aracın giriş yaptığını gözlemledik. Bu sayıyı 5 kişilik bir aile olarak kabul ettiğimizde bir günde 7 bin ziyaretçinin parka geldiğini söyleyebiliriz. Parkımıza 240 adet daha kamelya yaptırıyoruz. Ayrıca 8 tanede özel kamelya yapılacak. Bu kamelyalar kiraya verilecek.Bunun yanı sıra burada tanzim edilen bir izci kamp alanı ile çocuklarımızın çadır kurabileceği, çeşitli yarışmalar ve faaliyetler yapabileceği bir bölüm oluşturulacak. Ayrıca ziyaretçilerin doğa belgesellerini izlenebileceği, saha ile ilgili, hayvanlar ve bitkilerle ilgili sunumların yapılacağı kütük ev şeklinde bir Doğa Bilim ve Eğitim Merkezi oluşturulacak. Bu merkezin projeleri hazırlandı.


İHA

Son Güncelleme: 31.07.2015 18:19
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner165