Çorum’da 314 riskli yapı bildirimi

Çorum İl Özel İdaresi İl Genel Meclisi ‘Mayıs Ayı Toplantıları’ dün gerçekleşen oturumla sürdü.

08 Mayıs 2014 Perşembe 10:47
 Çorum’da 314 riskli yapı bildirimi


Çorum İl Özel İdaresi İl Genel Meclisi ‘Mayıs Ayı Toplantıları’ dün gerçekleşen oturumla sürdü.

Meclis Başkanı Halil İbrahim Kaya’nın yönetiminde gerçekleşen toplantıya katip üyeler Yurdanur Özzehinli ve Erhan Akar ile İl Genel Meclisi Üyeleri katıldı.

İl Genel Meclisi Salonu’nda düzenlenen toplantıda Çorum’daki kentsel dönüşüm çalışmaları ele alındı.

Konuyla ilgili olarak hazırlanan araştırma raporu Çevre ve Sağlık Komisyonu Başkanı Yurdanur Özzehinli tarafından Meclis üyelerinin bilgisine sunuldu.

Afet riski taşıyan alanların dönüştürülmesi hakkındaki kanun hakkında bilgi veren Yurdanur Özzehinli, Çorum’da bugüne kadar ilgili makamlara bildirilen riskli yapı sayısının 314 olduğunu açıkladı.

Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü’ne konuyla ilgili 285 dosya teslim edildiğini anlatan Özzehinli, 253 dosyanın onaylanarak Tapu Müdürlüğü’ne ‘Riskli Yapı’ olarak bildirildiğini, bunlardan 82’sinin yıkım işleminin yapıldığını kaydetti. Onaylanan dosyalarda 495 konut ve 25 işyeri oylam üzere toplamda 520 adet bağımsız birim bulunduğuna dikkat çeken Özzehinli, “Yıkımı yapılan riskli binalarda ikamet edenlere 18 aya kadar 2014 yılında aylık 535 lira kira desteği sağlanıyor” dedi.

Yıkılan binaların yerine yapılacak konutlar için sağlanan faizsiz kredi desteklerinden de bahseden Özzehinli, “Bağımsız bölüm başına en fazla 100 bin TL kredi kullanılabiliyor. Üstelik kredi geri ödemeleri 2 yıl anapara geri ödemesiz ve 10 yıl vadeli olarak gerçekleşiyor. İşyerleri için de aynı hükümler geçerli olup sunulan vade 7 yıl olarak belirlenmiş durumda. Ayrıca Kentsel Dönüşüm kapsamına alınan yapılar vergi ve harçlardan da muaf tutuluyor.” diye konuştu.

“Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ), afetlere karşı riskli yapı ve ömrünü tamamlamış konutların bulunduğu yerleşim yerlerinde uyguladığı kentsel dönüşüm projeleriyle 45 bin 24 aileyi dayanıksız yapılardan kurtardı” diyen Özzehinli, Çorum’da ise bu kapsamda 1.816 konut yapıldığını hatırlattı.

Devane’de ilk etapta 440, ikinci etapta ise 240 konut yapılacağını anlatan Özzehinli, Çorum Kalesi ve Osmancık Gemici Mahallesi ile ilgili de kentsel dönüşüm projelerinin olduğunu dile getirdi. Özzehinli, Karakeçili ve YeniyolMahalleleri’nde de kentsel dönüşüme ihtiyaç olduğuna dikkat çekti.

ŞEHİT İÇİN TAZİYE MESAJLARI

İl Genel Meclisi Başkanı Halil İbrahim Kaya, Sungurlu’da toprağa verilen şehit Uzmar Er Ahmet Demirhan’ın ailesi ve yakınlarına başsağlığı diledi.

Şehit cenazesinin ardından gerçekleşen toplantıda konuşan Halil İbrahim Kaya, trafik kazasında yaşamını yitiren şehide Allah’tan rahmet dileyerek taziyesini ifade etti.

Meclis’te grubu bulunan siyasi partilerin grup başkanvekilleri ve bazı İl Genel Meclisi üyeleri de sırasıyla gündem dışı söz alarak şehitle ilgili başsağlığı mesajlarını paylaştılar.

ÇOCUK EVLİLİKLERİ ARAŞTIRILACAK

CHP İl Genel Meclisi Üyesi Burçin Solmaz Polat, Çorum’da çocuk yaştaki kız ve erkeklerin evliliklerine ilişkin yazılı araştırma önergesi verdi.

Erken yaştaki evlilikleri çocuk istismarı kapsamında değerlendiren Burçin Solmaz Polat, okullarda, ailelerde ve köylerde bu durumla ilgili sorunlara dikkat çekti.

Konuyla ilgili görüşlerin dile getirildiği önerge teklifi yapılan değerlendirmelerin ardından oylanarak araştırılmak üzere Aile ve Engelliler Komisyonu’na havale edildi.

‘KATI ATIKLAR ÇEVREYE YAYILMASIN’

AK Parti Kargı İl Genel Meclisi Üyesi Mesut Tuğrel, katı atıkların toplandığı merkezlerin etrafının çevrilmesini istedi.

Toplama merkezlerine giren bazı evcil hayvanların atıklar nedeniyle zehirlendiğine işaret eden Mesut Tuğrel, rüzgârın da söz konusu atıkları çevreye saçtığını vurguladı.

Konuyla ilgili görüşlerin dile getirildiği önerge teklifi yapılan değerlendirmelerin ardından oylanarak araştırılmak üzere Çevre ve Sağlık Komisyonu’na havale edildi.

ORTAKÖY’DEKİ AHIRLAR İNCELENECEK

CHP Ortaköy İl Genel Meclisi Üyesi Dilaver Yıldırım, ilçesindeki hayvan barınakları ile ilgili soruna dikkat çekti.

Ortaköy ilçe merkezinde bulunan hayvan ahırlarının, havaların ısınmasıyla birlikte çevre ve insan sağlığı açısından çeşitli problemlere neden olduğuna işaret eden Dilaver Yıldırım, konuyla ilgili olarak yazılı araştırma önergesi verdi.

İlçe belediyesi ya da sağlık kuruluşlarının konuyla ilgili bir çalışması olup olmadığının araştırılmasını isteyen Yıldırım, ahırların ilçe merkezi dışına taşınması konusunu da gündeme getirdi.

Konuyla ilgili görüşlerin dile getirildiği önerge teklifi yapılan değerlendirmelerin ardından oylanarak araştırılmak üzere Çevre ve Sağlık Komisyonu’na havale edildi.

PROJELER MECLİS’E TAŞINACAK

MHP Sungurlu İl Genel Meclisi Üyesi Celal Güngör, bazı kamu kurumları tarafından Çorum genelinde uygulanan projelerle ilgili yazılı araştırma önergesi verdi.

AK Parti İl Genel Meclisi Üyesi Erhan Akar’ın da imzasını taşıyan önergede Milli Eğitim Müdürlüğü, Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü, Afet ve Acil Durum Müdürlüğü gibi kurumların hazırladığı ve uyguladığı projelerle, bu projelerden yararlanan öğrenci kitlesi ve sayısının tespit edilerek Meclis’in bilgisine sunulması istendi.

Konuyla ilgili görüşlerin dile getirildiği önerge teklifi yapılan değerlendirmelerin ardından oylanarak araştırılmak üzere Eğitim ve Kültür Komisyonu’na havale edildi.

Toplantıda ayrıca Alaca’nın Kızıllı, Kızkaraca, Küçükcamii, Küçükhırka, Küçükkeşlik, Onbaşılar, Örükaya ve Perçem Köyleri’ne ait yerleşik alan ve civarının sınır tespiti ile ilgili olarak İmar ve Bayındırlık Komisyonu tarafından hazırlanan raporlar görüşülerek karara bağlandı.

İl Genel Meclisi toplantıları, bugün saat 13.30’da gerçekleşecek oturumla devam edecek.






Hakimiyet

Son Güncelleme: 08.05.2014 10:51
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.