Demiryolu çalışmaları hızla devam ediyor

Çorum Milletvekili ve TBMM İdare Amiri Salim Uslu, ülkemizin en önemli kuzey-güney aksı koridoru olarak yüksek standartlı hale dönüştürecek Demiryolu çalışmalarının hızla devam ettiğini söyledi.

19 Ocak 2017 Perşembe 17:05
Demiryolu çalışmaları hızla devam ediyor

Çorum Milletvekili ve TBMM İdare Amiri Salim Uslu, ülkemizin en önemli kuzey-güney aksı koridoru olarak yüksek standartlı hale dönüştürecek Demiryolu çalışmalarının hızla devam ettiğini söyledi.


Delice’den itibaren Samsun’a kadar 3 kısım olarak ihale edilen Ankara – Çorum – Samsun Hızlı Tren projesinin Altyapı, Üstyapı, Elektromekanik, Demiryolu Etüt, Proje, Mühendislik ve Danışmanlık hizmeti işi çalışmalarının hızla devam ettiğini söyleyen Uslu, “Memleketimizin asırlık beklentisini gerçekleştiriyoruz. Uygulama projesi sonuçlanan 9,7 Milyon TL yatırım bedelli Delice – Çorum ve Çorum – Merzifon kesimlerinde yüklenici firmalar çalışmalarına devam ediyor. 1/25.000’lik planlarda çalışmalar tamamlandı, 1/5000’lik planlarda ise çalışmalar tamamlanma sürecinde, hemen akabinde sondaj çalışmalarına da başlanacaktır. İhalesi 05.02.2016 tarihinde yapılan 3.Kısım Merzifon – Çorum etabı süreci de yapılan itirazlar nedeniyle henüz sonuçlanmadı. Önümüzdeki günlerde sözleşmeye bağlanmasını bekliyoruz” dedi.


SUNGURLU İSTASYONU YERİ BELİRLENDİ


Ekonomiye büyük oranda katkı sağlayacak Demiryolu ile sanayicilerin Liman ve Gümrüklere hızlı bir şekilde ulaşacağını ifade eden Uslu, “Proje çalışmaları kapsamında detaylar da ortaya çıkmaya başlıyor. Sungurlu şehir geçişi Manastır Tepe 2.255 metrelik tünel ile sağlanacak. Sungurlu ilçe istasyonumuzun da yeri belirlendi. Devlet Hastanemizin karşısında,  şehir çıkışında (Sungurlu – Çorum) yolun sağ aksında yer alacak. Kırıkkale ayrımından sonra 58.Km’ ye yapılacak İstasyondan Sungurlulu hemşehrilerimiz faydalanacaktır. Hayırlı olsun” dedi.


Sürecin Geçmişine şöyle bir bakacak olursak;


İsmet Paşanın 15 Mayıs 1925 tarihinde Çorum’a yaptığı ziyarette Vatandaşın “Ümranyolu -Şimendifer” talebini lüzumlu bir ihtiyaç görmüş “bunu temine gayret edeceklerini vaat buyurmuştur.” (20 Mayıs 1925 - Çorum Gazetesi) 89 yıl önce İsmet Paşa’nın verdiği bu vaadi gerçekleştirmek için ilk adım yine AK Partili kadrolara nasip olmuştur.


Yüksek standartlı bir hat olarak planlanan Kırıkkale – Çorum – Samsun demiryolu avan proje ve fizibilite etüdü 26 Ağustos 2010 tarihinde ihale edilmiş ve 10 Haziran 2013 tarihinde de tamamlanmıştır. Avan proje ve fizibilite etüdü çalışmaları devam ederken;


26 Ocak 2012 tarihinde Çorum Milletvekillerimiz Salim Uslu, Cahit Bağcı, Murat Yıldırım, Belediye Başkanı Muzaffer Külcü, AK Parti İl Başkanı Ahmet Sami Ceylan, AK Parti Merkez İlçe Başkanı Mustafa Köse, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Çetin Başaranhıncal ile Samsun Milletvekilleri dönemin Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım’ı ziyaret ederek, Ankara-Kırıkkale-Çorum-Samsun Demiryolu Projesinin hızlanması için destek istemişlerdi. Bakan Yıldırım ise “ziyaretten dolayı memnuniyetini dile getirerek, Ankara- Kırıkkale- Çorum- Samsun hızlı tren projesi yapılacak çalışmaların ardından hayata geçirilecektir, hızlandırmak için elimizden geleni yapacağız" ifadelerini kullanmıştı.


07 Şubat 2013 tarihinde AK Parti Genel Merkezi’nde Dönemin Başbakan Recep Tayyip Erdoğan 3.’sünü gerçekleştirdiği bölge toplantısında Çorum heyeti adına Çorum Milletvekili ve TBMM İdare Amiri Salim Uslu söz alarak; Dönemin Başbakanı Erdoğan’a Demiryolu konusu da gündeme getirilmiş, Demiryolu projesi Çorum için son derece önemli olduğu ifade edilmiştir. Toplantıda dönemin Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım açıklamalar yapmış, haritalar göstermiştir. “Biz sürecin hızlandırılmasından yanayız. Çorum’un demiryolu sorununun biran önce çözülmesinin sadece Çorum’a değil, aynı zamanda bölgede yaşayan 3 milyondan fazla yurttaşımıza da her anlamda önemli kazanımlar getireceğine inanıyoruz.” demişti.


02 Nisan 2013 tarihinde dönemin Çorum Valisi Sabri Başköy ve Belediye Başkanı Muzaffer Külcü ile dönemin Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşarı Habip Soluk ve Altyapı Yatırımları Genel Müdürü Metin Tahan ziyaret edilmiş, demiryolu ve karayolları projelerinin detayları hakkında görüşmeler yapılmıştı.


18 Haziran 2014 tarihine gelindiğinde detaylar netleşmiş, yaklaşık 5,5 Milyar TL mal olacak, çift hatlı, 279 Km. uzunluğundaki Kırıkkale – Çorum – Samsun Demiryolu projesi Yüksek Planlama Kurulu kararı alınmak üzere Kalkınma Bakanlığına gönderilmiştir.


01 Eylül 2014 tarihinde TBMM’de okunan 62.Hükümet Programında yer alan Çorum Demiryolu projesi hayal olmaktan çıkmıştır.


14 Ocak 2015 tarihinde Resmi Gazete’de yayınlanan 2015 yılı Yatırım Programında Demiryolumuzun Mühendislik Hizmetleri ve Uygulama Projesi yer almıştır.


09 Haziran 2015 tarihinde Delice – Çorum Demiryolu Etüt Proje, Mühendislik ve Danışmalık Hizmeti alım işi ihalesi yapıldı.


30 Eylül 2015 tarihinde Çorum – Merzifon Demiryolu Etüt Proje, Mühendislik ve Danışmalık Hizmeti alım işi ihalesi yapıldı.


25 Kasım 2015 tarihinde Demiryolumuz TBMM’de okunan 64.Hükümet Programında da yer alarak sürece karalılıkla devam ettiği kanıtlanmıştır.


05 Şubat 2016 tarihinde Samsun – Çorum – Kırıkkale Demiryolu Projelerinin Hazırlanması işi Kapsamında Merzifon – Samsun (Altyapı, Üstyapı, Elektromekanik) Demiryolu Etüt Proje, Mühendislik ve Danışmalık Hizmeti alım işi ihalesi yapıldı.


02 Mart 2016 tarihinde Başbakan Prof.Dr.Ahmet Davutoğlu ile Çorum Milletvekilleri olarak yapılan görüşmede Salim Uslu, Ankara – Çorum – Samsun Demiryolu Projesinin 19 Mayıs 2019’a yetiştirilmesinin önemli ve tarihi bir anlamı olduğunu Sayın Başbakana iletmişti.


18 Nisan 2016 tarihinde Delice – Çorum Demiryolu Etüt Proje, Mühendislik ve Danışmalık Hizmeti alım işi ihalesi sonuçlanarak 4.015.540 TL bedel ile sözleşmeye bağlandı.”


03 Haziran 2016 tarihinde Çorum - Merzifon Demiryolu Etüt Proje, Mühendislik ve Danışmalık Hizmeti alım işi ihalesi sonuçlanarak 4.198.645 TL bedel ile sözleşmeye bağlandı.”

 

Son Güncelleme: 19.01.2017 17:22
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Adil 2017-01-19 17:29:56

Acaba siz de olmasanız bu konulara kim değinecek kimse suya sabuna dokunmak istemiyor yıllardır bu ve benzeri konularda yaziyorsunuzda biliyoruz ihale ve sonrasi sözlesmenin imzalanması somut bir gelisme demiryolu için darısı havaalanına inşallah

banner165