Demiryolu için bölgesel markaj

Çorum Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Başaranhıncal, Samsun Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim...

20 Kasım 2013 Çarşamba 16:57
 Demiryolu için bölgesel markaj


Çorum Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Başaranhıncal, Samsun Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Salih Zeki Murzioğlu ve Amasya Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Murat Kırlangıç, bölgesel işbirliği geliştirmek amacıyla Çorum Ticaret ve Sanayi Odası ev sahipliğinde bir araya geldi.

Toplantıda TSO Başkanları, kendi illerinin avantajlı ve dezavantajlı yönlerini masaya yatırarak, eksiklerin tespit edilmesi ve giderilmesi noktasında görüş ve önerilerini paylaştılar.

Toplantıda, bölgenin öncelikli eksikliğinin demiryolu olduğu belirtilerek, Karadeniz’in karayolu ile başta İç Anadolu bölgesi olmak üzere ülkenin batı bölgelerine açılan kapısı konumunda olduğu, aynı şekilde demiryolu bağlantısının da yapılması gerektiğine vurgu yapıldı.

Yapılan toplantıda hakim olan görüş; mevcut çalışan demiryolu ağı Ankara-Kırıkkale-Çerikli-Yozgat-Sivas-Amasya-Samsun hattında olup, yolun
197 kilometre uzamasına neden olduğu yönünde. Ulaştırma Bakanlığı’nca hızlı tren projesi mevcut demiryolu üzerinde projelendirilmekte, Ankara, Yozgat, Sivas’tan Samsun’a geçiş verilmekte ve Çorum’a uğramamak için yarım ay şeklinde güzergâh uzatılarak proje yapılmakta.

Halbuki Çorum demiryoluna kavuşursa, Ankara-Samsun demiryolu yaklaşık 197 km. kısalacak, Çorum’dan geçmesi halinde Çorum’a ticaret ve sanayisine önemli avantaj sağlayacak. Bu sayede Başkent’in Samsun Limanı’na direkt bağlantısı da yapılmış olacak ayrıca Turhal ve Amasya’dan Başkent’e ulaşım daha kolay sağlanacak.

Talep ettiğimiz demiryolu yatırımı yalnızca Çorum için değil, aynı zamanda bölgedeki iller için de büyük önem taşımakta. Amasya-Çorum-Kırıkkale arasına yapılacak 170 kilometrelik bir demiryolu hattı, Türkiye’nin güneyi ile kuzeyini birbirine bağlaması açısından önemli bir yatırım olacak.

Türkiye’nin Akdeniz Bölgesindeki en önemli limanı Mersin Limanı. Karadeniz Bölgesi’nde ise her geçen gün kapasitesi artıran ve modernizasyonu çalışmalarını tamamlayan Samsun Limanı. Mersin Limanı ile Samsun Limanı arasında kuzey güney ekseninde oluşturulacak rantabl bir demiryolu taşıma koridoru, iki bölgeyi birbirine bağlayacak ve aynı zamanda Boğazlar üzerindeki yük trafiğini de azaltacak.


Çorum; Viking Projesi’nin içerisinde doğrudan yer almalı

Ülkemizin kuzeye açılan kapısı olan Samsun, Türkiye ile kuzeyindeki ülkelerle bağlantı kurulması noktasında pek çok projede ön plana çıkmakta. Viking Projesi bunların başında gelmekte.

Litvanya-Belarus-Ukrayna güzergahında işletilen Viking Treni'nin, Ukrayna-İliçevski / Derince hattında çalışan feribotlarla bağlantısı sağlanarak Derince/Samsun limanlarına gelen yüklerin Türk vagonlarına aktarılmak suretiyle Türkiye üzerinden Akdeniz, Avrupa, Ortadoğu ve Orta Asya bağlantısının oluşturulması amaçlayan bir proje olup, TRACECA koridoru üzerinden Avrupa’nın en kısa yoldan Asya’ya, Kafkaslara ve Ortadoğu ya bağlantısını gerçekleştirilecek. Bu koridor özellikle, Samsun-Mersin/Ceyhan demiryolu koridorunun önemli bir tamamlayıcısı olabilecek. Bu koridor başka bir ifade ile intermodal taşımacılık sisteminin geliştirilmesi hususunda önem arz etmekte.


Anadolu; BALO projesi ile Avrupa’ya çelik hatlarla bağlanmış.

Ülkemizin 2023 hedefi olan 500 milyar dolarlık ihracat seviyesine ulaşması için atılan en somut adımlardan bir tanesi, Büyük Anadolu Lojistik Organizasyonlar (BALO) Projesi kapsamında 8 Eylül 2013 tarihinde Anadolu’dan Avrupa’ya ilk tren seferleri başlamış. Altyapısı uzun bir sürede hazırlanan proje sayesinde Anadolu’daki üreticiler, ürettiklerini Avrupa pazarına çok daha ekonomik şartlarda ulaştırmaktadırlar.

Projenin tanıtım toplantısında verilen bilgilere göre Türkiye’nin toplam ihracatının yüzde 52’si deniz, yüzde 40’ı kara, yüzde 7’si hava ve yüzde 1’i de demiryolu vasıtasıyla gerçekleştirilmekte. Bu proje, ihracatta daha ekonomik bir vasıta olan demiryolunun kullanım oranını artırmayı hedeflemekte.

Demiryolunu; ihracat gücünü en az 3 katına katlayacağına inanan bir il olarak talep etmekteyiz.

Ülkemizin 2023 hedeflerine ulaşması noktasında sorumluluk üstlenmek isteyen bölgemiz, Çorum’un da dahil edileceği demiryolu ağı sayesinde Viking ve BALO Projeleri’ne doğrudan bağlanmış olacak, navlun giderlerinin azalmasıyla dış pazarda rekabet gücünü artıracak.

Demiryolu güzergâhında bulunan Amasya ilinin Merzifon ilçesi de yük taşımacılığı anlamında demiryolundan ziyadesiyle istifade edecek.

Doğu Karadeniz ile Doğu Anadolu karayollarının kesişme noktası olması nedeniyle kargo şirketlerinin aktarma merkezi haline gelen Merzifon ilçesinde 8 adet un fabrikası, ayrıca Organize Sanayi Bölgesi’nde de ankastre mutfak ürünleri aspiratör, fırın ve ocak gibi kalemlerde üretim yapılmakta. İlçedeki üretim yapan firmalar, lojistik taşıma ihtiyaçlarının tamamını karayolu ile karşılamakta olup, Ankara-Kırıkkale-Çorum-Samsun demiryolu projesi ilçedeki üreticiler arasında heyecana neden olmuş.

Toplantıda, bölgedeki üretim, ticaret ve ihracat potansiyeli düşünüldüğünde yukarıda belirtilen nitelikte bir demiryolu projesinin elzem olduğu vurgulanarak, maliyetini kısa sürede amorti edeceği tahmin edilen demiryolu projesi için ortak çalışmaların devam etmesi kararlaştırılmış.

TSO Başkanları ayrıca, Çorum’un ve bölgenin talebi olan demiryolu konusunu TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda söz alarak yeniden gündeme getirmesinden dolayı AK Parti Çorum Milletvekili ve Plan ve Bütçe Komisyonu Üyesi Dr. Cahit Bağcı’ya teşekkür edilmiş.




Son Güncelleme: 20.11.2013 17:04
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.