Demiryolumuz 2014 programına alınabilir

AKParti Çorum Milletvekili ve TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Üyesi Cahit Bağcı, 2014 Merkezi Bütçe Tasarısının...

19 Kasım 2013 Salı 14:44
 Demiryolumuz 2014 programına alınabilir


AKParti  Çorum Milletvekili ve TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Üyesi Cahit Bağcı, 2014 Merkezi Bütçe Tasarısının Komisyon görüşmelerinde dün görüşülen Ulaştırma Bakanlığı’nın bütçesi üzerine söz aldı. Bağcı, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım’ı başarılarla geçen 11 yılı için kutladıktan sonra Çorum’un Demiryolu talebini sordu.

Bağcı, konuşmasında, şu görüşlere yer verdi; “Gerçekten başarılarla dolu 11 yıllık Bakanlığınızı kutluyorum. Hükümetlerimiz ve Bakanlığınız döneminde ülkemizin ulaştırma ve haberleşme İle hava-deniz taşımacılığında artan havaalanları ve yolcu sayısı, yeni limanlar, YHT ve Marmaray gibi projelerle son derece önemli gelişmeler sağlanmıştır. Tekrar teşekkür ediyorum ve başarılar diliyorum.

Sayın Bakanım, Bütçe sunuşunuzda trafik yoğunluğu istatistikleri ve haritalarını sunarken üretimin olduğu illerin geliştirilmesine önem verileceğini ve üretim merkezlerinin demiryolu ile limanlara bağlantısının sağlanacağını söylediniz. Ayrıca sunuş kitapçığında “2023 hedefleri çerçevesinde 13.000 km. demiryolu yapılmasının planlandığını, bu çerçevede 3500 km. YHT, 8500 km. hızlı, 1000 km. konvansiyonel demiryolunun amaçlandığı” belirtilmektedir. Hükümetimizin demiryollarını sürdürülebilir kalkınma hamlelerinden en önemlisi olarak gördüğünü ifade ettiniz. Bu çerçevede konuyu Kırıkkale-Çorum-Samsun demiryolu projesinin getirerek seçim Bölgem Çorum’ un geldiği son noktayı tekrar dikkatlerinize sunmak istiyorum:

Çorum Dış Ticaret fazlası veren illerden birisidir.  Çorum ihracatının 3/4' ü makine sektöründe ve katma değeri yüksek ürünlerdedir. Çorum 126 ülke yada ticaret bölgesine ihracat yapan bir ildir.  TİM’ in Ekim 2013 ihracat verilerini konuşmamın sonunda bir dosya olarak bilgilerinize sunacağım.

Bugün dünyaya mal satabilmenin en önemli unsurunun fiyat avantajı sağlayabilmek olduğu herkes tarafından kabul edilmektedir. Bu çerçevede Çorum’dan ülke içine ve dışına nakliye miktarları hakkında bilgi vermek istiyorum. Seramik-Vitrifiye hammadde tedariki ve ürünlerin sevkiyatında yıllık 5000 kamyona ihtiyaç vardır. Toplam yıllık yük miktarı: 170.000 ton’ dur. Kiremit, Tuğla, un, yem, yumurta ve kimya ürünlerinin sevkiyatı ve malzemenin tedariki yıllık toplam 7.8 milyon tondur. Ülkemizin kiremit ihtiyacının %40’ı, tuğlanın %10’u Çorum’dan sağlanmaktadır. Ülkemiz yumurta üretiminin %5’i, ihracatın ise %25’i Çorumdan yapılmaktadır. Samsun Limanından Çorum’a karayolu ile taşınan kereste, tomruk, boru ve demir-çelik hammadde toplamı yıllık 1.2 milyon tondur.

Çorumlu sanayicilerimiz bugün dünyanın dört bir yanına (126 ülke serbest bölgeye) anahtar teslimi fabrikalar kurmaktadır. Bu makinaların tamamı Çorum’ da üretilmektedir. Her bir un-yem fabrikası yaklaşık 200-250 ton dur ki bu 12-15 tır nakliye anlamına gelmektedir.

Bu çerçevede Çorum Ticaret ve Sanayi Odası resmi verilerine göre 2012 yılı sonu itibariyle ilimizden karayolu ile Türkiye’nin çeşitli bölgelerine, limanlarına ve yurt dışına toplam 14.363.242 ton nakliye gerçekleşmiştir.

Çorum’dan Mersine Limanına karayolu ile 1 konteynır taşımanın maliyeti Mersinden Çin’e taşımanın maliyetinin 2 katıdır. Biz rekabet avantajını nasıl sağlayacağız.

Bütçe sunuş kitapçığında Kırıkkale-Çorum-Samsun demiryolu hattı Etüt-Proje çalışmaları tamamlanan 26 hattan biri olarak belirtilmektedir. Bu hat ilimizin ticaret, sanayi ve turizm potansiyeline önemli bir derinlik ve genişlik kazandıracaktır. Demiryolunun ilimiz ekonomisine getireceği katma değer, nakliye temelinde rekabet avantajı, yatırıma ve ticari hayata yönelik iş fırsatları ve savunma sanayine yönelik yatırım kararlarında elde edeceği öncelik; ilimiz ekonomisinin gelişmişlik düzeyine önemli katkı sağlayacaktır. İlimiz demiryolu bağlantısının olmayışı “Erişebilirlik Endeksi”ni de olumsuz etkilemektedir.

Sayın Bakanım, demiryolu, son yıllarda Çorum’da yaşayan her bir vatandaşımızın birinci gündemi haline gelmiştir. Hali hazırda 250 milyon dolar ihracatı olan ilimizin demiryolu bağlantısının sağlanması halinde; Çorum’un kapasitesini, üretimini, ihracatını ve ülkemize sağladığı katma değeri çok kısa sürede katlanmasını sağlayacak ve 2023 hedefi 1 milyar dolara ulaşacak ve ilimiz ve göç vermekten kurtulacaktır. Ayrıca Demiryolu, Kırıkkale, Çorum, Samsun, Ordu ve Sinop illeri nüfusları da dâhil edildiğinde 3 milyon insanımızın ulaşımına hizmet edecektir.”

Bağcı konuşmasında 5 yıldır her bütçe görüşmesinde Demiryolu talebini Ulaştırma Bakanı’nın dikkatine sunduğunu hatırlatarak, avam projesi tamamlanan demiryolunun uygulamaya esas projesinin 2014 yılı yatırım programına alınmasını istedi.

Bakan Binali  Yıldırım ise, Milletvekili Bağcı’nın demiryolu talebine karşılık; 285 km’lik demiryolunun avam projesinin tamamlandığını, uygulama projesinin 2014 yılı yatırım programına alınması için değerlendirme yaptıklarını ifade etti.




Son Güncelleme: 19.11.2013 15:14
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Muharrem Arslan 2013-11-19 16:25:39

Sn Vekilim Çorum şu olarak bizde sizin gayretli çalışmalarınızdan oldukça memnunuz Allah yardım cınız olsun.

Avatar
ALİ MANTAR 2013-11-19 19:00:20

Sayın vekilimiz ortaya rakamsal gerçekleri,sayısal verileri sunarak muhteşem bir demiryolu isteği sunmuş.Kendisine Çorumlu olarak şükranlarımı sunuyorum

Avatar
mustafa Dişbudak 2013-11-19 19:42:16

Sayın vekilim Çoruma demiryolunun ne kadar gerekli olduğunu verilerle açıklamış emeğine sağlık Çorum çoktan hakketti demir yolunu saolasınız.

Avatar
mustafa yaralı 2013-11-20 15:55:57

sayın vekilim yada vekillerim siz böle çalıştıkça bizimde boynumuzun borcu olsun size destek olmak oluyoruzda 11 senedir allahın izniyle ama neden hep seçim yaklaşırken çıkıyo bu prıojeler ortayaa esnafınızın dükkana ihtiyacı var ahi evran sanayi sehri projemiz neden hiç gündeme gelmiyor 1.200 üyemiz sizden haber bekliyor..esnafınızı nakliyesini düşünüyosunuz tmm saolun ama dükkan olmayan yerde imalat olmaz saygılarımla

Avatar
altuntaş 2013-11-25 20:36:11

tren varsa akp oy var, tren yolu 2014 yok ise akp oy yok