Eğitim Programları 1 yıl uzadı

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Türkiye’de bir süredir uygulanmakta olan İşbaşı Eğitim Programı’nı (İEP) revize ederek, uygulama süresini 6 aydan, 1 yıla uzattı.

29 Şubat 2016 Pazartesi 15:14
Eğitim Programları 1 yıl uzadı

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Türkiye’de bir süredir uygulanmakta olan İşbaşı Eğitim Programı’nı (İEP) revize ederek, uygulama süresini 6 aydan, 1 yıla uzattı.

TSO’dan yapılan açıklamaya göre, Yapılan değişiklikle ayrıca, yüzde 50’sini istihdam edeceğini taahhüt eden işletmeler, İEP kapsamında bir yıl süreyle 30 kontenjandan istifade edebilecek.


Çorum Ticaret ve Sanayi Odası Kurumsal Danışmanı Zafer Eyvaz, İşbaşı Eğitim Programı’nın amacının; belli bir vasfa sahip olmasına karşın iş tecrübesi bulunmayan bireylerin tecrübe edinmesine, mesleği olmayan bireylerin meslek edinmesine, öte yandan işletmelerin de hem personel maliyetinin azalmasına, hem de yeni işe alınan personelin eğitim ve alışma sürecine altyapı hazırlamak olduğunu söyledi. İşletmelere ayrıca 12 aylık süre zarfında işçiye günlük asgari ücretin net tutarı, iş kazaları ve meslek hastalıkları sigorta pirimi ödemeleri şeklinde destek sağlandığını ifade eden Eyvaz, İşbaşı Eğitimi Programı’ndan yararlanmak isteyen işletmelerin, Çorum Ticaret ve Sanayi Odası ile ya da Çorum İŞKUR İl Müdürlüğü ile irtibata geçebileceğini kaydetti.

İEP’DEN KİMLER YARARLANABİLİR?


Programdan en az 2 işçi çalıştıran, İŞKUR’a kayıtlı işverenler, dernekler, vakıflar, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları, meslek birlikleri, sendikalar, TSO’lar, noterler, kamu payının %50’nin altında olduğu iktisadi teşekküller ve buna benzer işletmelerin faydalanabileceğini ifade eden Eyvaz, “10 işçinin üzerinde işçi çalıştıran işverenler ise %10 oranında faydalanabilmektedir. Örneğin; 2-10 işçi çalıştıran bir işverenimiz 1 kişi alabilmekteyken, 11 işçi çalıştıran işverenimiz 2 kişi İEP’den yararlandırabilmektedir. Ayrıca; yeni yapılan düzenleme ile işverenlerimiz %50 istihdam taahhüdü verdiği takdirde toplam çalışan sayısının %30’u kadar İEP’den eleman temin edebilmektedir. Örneğin; 100 işçi çalıştıran bir işyeri İEP kapsamında eğer %50 istihdam taahhüdü verirse 30 kişiyi bu program kapsamında işyerinde 12 ay süreyle mesleki eğitime tabi tutabilecektir.  Program süresi de yeni yapılan düzenleme ile 12 aya çıkarılmıştır. Programa 15 yaşını doldurmuş, işsiz olan herkes katılabilir. Lise, ön lisans, lisans öğrencileri de bu programdan faydalanabilirler. Ancak;  işverenlerimizin 1 ve 2. derece akrabaları, eşleri, program başlamadan önceki 3 aylık dönemdeki işçileri bu programa katılamazlar” dedi.


İŞ VE MESLEK EDİNDİRDİME FAALİYETLERİ


İşsizlik oranında Türkiye ortalamasının neredeyse yarısına eşit olan Çorum’da işsizlikten ziyade mesleksizlik sorununun bulunduğunu belirten Eyvaz, İşsizliği azaltmaya, mesleksiz iş arayanları işgücü piyasasının ihtiyaç duyduğu mesleklerde yetiştirmek üzere TSO-İŞKUR işbirliği ile birçok alanda çalışmalar yapıldığını söyledi.


İŞKUR’un işverenlere ve iş arayanlara yönelik; işgücü yetiştirme kursları, işbaşı eğitim programları (İEP), girişimcilik eğitim programı, TSO-İŞKUR ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliği ile yürütülen UMEM Beceri’10 Kurs ve Staj Programları gibi faaliyetlerin, Çorum’un istihdam yapısına müspet katkı sağladığını ifade eden Eyvaz, “Bu programların hepsi, işverenlerimize ve iş arayanlarımıza destek olan, İşverenlerimizin yetiştirme maliyetlerini hafifleten, iş arayanlarımıza da gelir sağlayıcı destek programlarıdır. Son zamanlarda; işverenlerimizin ve iş arayanlarımızın en çok ilgi gösterdiği ve yararlandığı programların başında İşbaşı Eğitim Programları (İEP) gelmektedir” şeklinde konuştu.


Zafer Eyvaz, özellikle işletmelerin personel maliyetlerini azaltacak olan İşbaşı Eğitim Programı fırsatının Çorum Ticaret ve Sanayi Odası üyeleri tarafından en iyi şekilde değerlendirilmesi gerektiğini sözlerine ekledi. 

Son Güncelleme: 29.02.2016 15:23
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.