Eğitim Sen tepkili

Eğitim Sen Çorum Şubesi, Milli Eğitim Bakanlığı’nın yönetici atamalarını eleştirdi.

26 Mayıs 2015 Salı 17:40
 Eğitim Sen tepkili


Eğitim Sen Çorum Şubesi, Milli Eğitim Bakanlığı’nın yönetici atamalarını eleştirdi. Sendika merkezinde gerçekleştirilen toplantıya, Eğitim Sen Yürütme Kurulu Üyeleri katıldı. Eğitim Sen Şube Başkanı Mehmet Öztürk, iktidarın kendi ihtiyaçları doğrultusunda düzenleme yaptığını savundu.


‘İktidar kendi ihtiyaçları doğrultusunda düzenleme yaptı’


Siyasi iktidarın yıllardır uygulamaya koyduğu yasal ve fiili düzenlemeler ile eğitim sistemini kendi ihtiyaçları doğrultusunda düzenlediğini belirten Öztürk, yönetici atamalarını gerçekleştirmek için bütün kamu kurumlarında siyasal kadrolaşma operasyonları yaptığını söyledi. Öztürk, “MEB tarafından yayınlanan eğitim kurumları yöneticilerinin görevlendirilmesine ilişkin yönetmelik ile yönetici atamalarında mülakat ya da sözlü sınav yöntemi üzerinden siyasi referanslara dayanan tarihin en kapsamlı kadrolaşma politikası ile Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yukarıdan aşağıya doğru başlatılan ve eğitimin bütün kademelerinde görev alan eğitim yöneticileri iktidar yandaşları ve çevresi içinden belirlenmiş, iktidara biat etmeyen, yakın durmayan eğitim yöneticileri ise bakanlık, il milli eğitim müdürlüğü ve yandaş sendika temsilcilerinin ortak çalışması ile birer birer görevlerinden alınmıştır. Eğitimde yaşanan tasfiye sürecinde, şube müdürleri, okul müdürleri ve müdür yardımcıları bir bir görevlerinden alınmış eğitim sistemi bir kez daha kaosa ve güvensizliğe yol açılmış çalışma barışı büyük bir darbe almıştır.” dedi.


‘Başından sonuna siyasal kadrolaşma operasyonu olarak gerçekleştirilen eğitim yöneticilerinin değerlendirilmesi, görevlendirilmesi ve görevden alınmasına ilişkin uygulamalar, hukuktan, adaletten ve objektiflikten yoksundur.’ diyen Öztürk konuşmasına şu şekilde devam etti; “Okul müdürlerin değerlendirilmesi sürecinde çok sayıda okulda “adrese teslim” görevlendirmeler yapılmıştır. Sözlü sınav üzerinden yapılan atamalar ile liyakat ve objektiflikten yoksun olarak yapılan görevlendirmeler birer birer yargıdan dönmeye başlamıştır.


Milli Eğitim Bakanlığına Bağlı Eğitim Kurumları Yöneticilerinin Görevlendirilmesine ilişkin Yönetmelik kapsamında Okul Müdürlerinin değerlendirmesi sonucu görevden alınmasına ilişkin açılan davalarda mahkemeler görevden alınan idarecilere yapılan haksızlık ve hukuksuzlukları ortaya koymaya devam etmektedir.


‘Mahkemeler sonuçlanmaya başladı’


Bu kapsamda Çorum İdare Mahkemesinde açılan davalar bir bir sonuçlanmaya başlamıştır. Birçok ilde mahkemelerce verilen iptal kararları Çorum İdare mahkemesince de verilmeye başlanmış Çorum İl Milli Eğitim Müdürlüğünün yönetici değerlendirme süreçlerinde takındığı yanlı, haksız ve hukuksuz tutumları mahkeme kararlarında bir bir ortaya konmuştur.


‘Mahkemede haksızlık yapıldığı belirlendi’


Mahkeme kararlarına göre yönetici görevlendirilmelerinde liyakatın değil sendikal ve siyasal referansların belirleyici olduğu Çorum İdare Mahkemesinin 2015/242 karar nolu belirlemesiyle haksızlık yapıldığı belirlenmiştir. Ziya Gökalp İlkokulu Müdürü aynı zamanda üyemiz olan İlhami Sarmaşık’a değerlendirmede 75 puanın altında verilerek okul müdürlüğü uzatılmamıştı. Değerlendirmenin haksız ve hukuka uygun olmadığı gerekçesi ile Çorum İdare Mahkemesi’ne başvurulmuş, Çorum İdare Mahkemesi üyemizi haklı bularak yürütmeyi durdurma kararı vermiştir. Mahkeme kararı şu şekilde açıklanmış adeta bir hukuk dersi verilmiştir.“...söz konusu olan değerlendirme hataları nedeniyle davacının kaybının 7,14 puan olduğu, davacının almış olduğu puanın 71,10 olduğu dikkate alındığında davacının yönetmelikte başarılı sayılmak için öngörülen 75 puanın üzerine çıktığı görülmektedir. Bu itibarla davacı hakkında düzenlenen değerlendirme formundaki  objektif nitelikteki yukarıda belirlenen kriterler bakımından davacıya puan verilmemesinin yerinde olmadığı, anılan kriterler bakımından davacıya 7,14 puan verildiği takdirde 71,10 puanı olan davacının 75 puanın üzerine çıkacağı anlaşıldığından iptali gerektiği anlaşılmıştır.”


Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı Eğitim Kurumları Yöneticilerinin Görevlendirilmelerine ilişkin Yönetmelik hükümleri uyarınca Yönetici Değerlendirme Formu (Ek-1)  üzerinden yapılan değerlendirme işleminin nesnel ve objektif değerlendirme kriterlerine dayanmadan tamamen subjektif ve dayanaksız olduğu mahkeme kararı ile ispatlanmıştır. Ek-1‘de yer alan değerlendirme sonucunda üyemiz ve başka yöneticiler olmak üzere “100 üzerinden 75 puanı almış almaları halinde, il milli eğitim müdürünün teklifi üzerine valinin onayı ile uzatılır.” Demektedir. Bu mahkeme kararından sonra ikinci bir değerlendirme sürecinin başlatılması yeni bir hukuksal süreç daha başlatacaktır. Yapılması gereken Çorum İdare Mahkemesi’nin kararında net bir şekilde açıklandığı gibi haksızlığın giderilmesidir.


‘Yöneticiler 30 gün içinde göreve iade edilmeli’


Bu açıdan okul müdürünün 30 gün içinde göreve iade edilmesi hukuksal bir zorunluluktur.


Anayasanın 138. maddesinde belirtilen; "Yasama ve yürütme organları ile idare, mahkeme kararlarına uymak zorundadır; bu organlar ve idare, mahkeme kararlarını hiçbir suretle değiştiremez ve bunların yerine getirilmesini geciktiremez."   İl Milli Eğitim Müdürlüğü yaptığı haksızlıkları düzeltmeli ve yöneticilik görevlerini haksız şekilde aldığı tüm yöneticilere hakkını iade etmelidir.


Eğitim Sen olarak, yöneticilik görevi haksız şekilde sona erdirilen bütün eğitim emekçilerinin yanında olacağımızı kamuoyuna bir kez daha açıklıyoruz.”




Son Güncelleme: 26.05.2015 17:41
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner165