Eşleri arası iletişim

Dodurga Kaymakamlığı tarafından, Dodurga Belediyesi katkılarıyla Mustafa Kemal İlkokulu koordinesinde...

18 Nisan 2015 Cumartesi 09:54
 Eşleri arası iletişim


Dodurga Kaymakamlığı tarafından, Dodurga Belediyesi katkılarıyla Mustafa Kemal İlkokulu koordinesinde düzenlenen Aile Eğitimlerinin üçüncü oturumu; Rehberlik Araştırma Merkezi'nden Psikolojik Danışman Mahmut Yaser Mert’in katılımı ile gerçekleştirildi. Programda, ‘Eşler Arası İlişkilerin Çocuk Gelişimine Etkileri’ konusu ele alındı.


Psikolojik Danışman Mahmut Yaser Mert, anne -babalık mesleğinin; günün 24 saati aralıksız icra edilen bir meslek olduğunu, çocuğun mutluluğunun öncelikle anne-babanın ve ailenin mutluluğuna bağlı olduğunu söyledi. Yapılan bilimsel araştırma sonuçları hakkında bilgi veren Mert, kadınların % 96’sının eşiyle arasındaki iletişim yetersizliğinden şikâyetçi olduğunu belirtti. Ayrıca, evli geçirilen bir ömre karşın, bekar geçirilen bir ömürde kalp krizi geçirme riskinin 10 kat daha fazla olduğunu, tüm boşanmaların % 42'sinin evliliğin ilk 5 yılında gerçekleştiğini, sağlıklı ailenin dini ve ahlaki değerlere bağlılık, karşılıklı övgü ve takdir, birlikte zaman geçirme olarak üç temel özelliğinin olduğunu kaydetti.


Değerli olma duygusunun, eşler arası iletişimle gelişebileceğini, emek, bilgi, sabır, kararlılık ve tutarlılık ile kazanılabileceğini vurgulayan Mert, olumsuz aile yapısının değerli olma duygusu ile aşılabileceğini ifade ederek, sunumunda şunları anlattı;

“Olumsuz aile yapısı ve kötü iletişim çocukta; çekingenlik, utangaçlık, içe kapanıklılık, umutsuzluk, karamsarlık, gerginlik gibi duygusal tepkilere; yalan söyleme, kendine zarar verme, hırsızlık, saldırganlık, okul korkusu, yanlış arkadaş seçimi gibi davranışsal tepkilere; öğrenme güçlüğü, meraksızlık, isteksizlik, mücadeleden kaçma, başarısızlık gibi akademik tepkilere neden olmaktadır.

Olumlu aile yapısında, sevgi, saygı ve güven ortamı vardır. Sevgiden yoksun çocukların büyümesi, yürümesi, konuşması gecikir ve zeka düzeyinde gerileme olur. Sesiniz, sözünüz, gözünüz, vücudunuz ve tavrınız; sevdiğinizi söylesin. Çünkü, yapılan araştırmalar iletişimde kelimelerin %7, ses tonunun %38 ve konuşma dışı görsel davranışların % 55 etkili olduğunu göstermektedir.

Yanlış sözler ve hareketlere anında tepki göstermek, gerginlikten başka işe yaramaz. Hatta çocuğunuz, kendini korumak amacıyla yanlışını daha çok savunur. Çocuklar, olumlu davranışları ile ilgiyi üzerlerine çekemezlerse, olumsuz davranışlarla bu ilgiyi çekmeye çalışacaklardır. Bir çocuğu olumlu davranışlara sevk etmenin en kolay yolu, doğru şeyler yaptığı zaman onu desteklemek, aile birliği içinde daha fazla zaman geçirmekle ilgilidir.”

Etkinliğin son bölümünde olaylara, videolara, dramlara yer verilerek katılımcıların soruları cevaplandırıldı.

Dodurga Milli Eğitim Müdürü Murat Ali Köksal, sunumunun ardından Mahmut Yaser Mert’e plaket vererek teşekkür etti.




Son Güncelleme: 18.04.2015 09:56
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner165