Esnafa borçlarını yapılandırma çağrısı

Torba Yasa’nın oda aidatı, sosyal güvenlik ve vergi borçları için uygun yapılandırmalar.

29 Eylül 2014 Pazartesi 17:23
 Esnafa borçlarını yapılandırma çağrısı


Torba Yasa’nın oda aidatı, sosyal güvenlik ve vergi borçları için uygun yapılandırmalar içerdiğini belirten Yalçın Kılıç, esnaf ve sanatkarların bu fırsattan yararlanmalarını istedi.

Çorum Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Yalçın Kılıç, esnaf ve sanatkarların, Torba Yasa’yla getirilen fırsatlardan yararlanmalarını istedi. Torba Yasa’nın vergi borçları, sosyal güvenlik borçları ve oda aidatları gibi birçok alanda yeni düzenlemeler getirdiğine dikkat çeken Kılıç, oda aidatı borcu bulunan esnaf sanatkarların Kasım ayı sonuna kadar müracaat etmeleri halinde, 11 Eylül 2014 tarihine kadar ödenmemiş aidat borcu faizlerinin silineceğini ve yurt içi üretici fiyat endeksi esas alınarak borçların yeniden yapılandırılacağını kaydetti. Başkan Kılıç, “Bu şekilde hesaplanan faiz tutarı, daha önce hesaplanan ve silinen faizin tutarından daha düşük olacak” dedi.


Yapılandırma sonrası ilk taksitin 31 Aralık 2014 tarihine kadar ödenmesi gerektiğini aktaran Yalçın Kılıç, “Borcun geri kalan kısmı ise 3’er aylık dönemler halinde 8 eşit taksit olarak toplamda 24 ayda ödenecektir. Ayrıca, ödemelerini peşin olarak yapmak isteyen üyelerimize % 10 oranında indirim de sağlanacaktır. Bu durumda üyemizin 11 Eylül tarihine kadar ödemediği aidat borcunun mevcut faizi silinecek, yurt içi üretici fiyat endeksi esas alınarak hesaplanan meblağ üzerinden yüzde 10 oranında indirim de yapılacaktır. Borcunu peşin olarak ödemek isteyen üyelerimizin, yıl sonuna kadar ödemelerini yapmaları gerekmektedir” diye konuştu.


Aidat borcunun hesaplaması için örnek de veren Kılıç, “Örneğin üyemizin 11 Eylül tarihine kadar bin 500 lira aidat borcu olduğunu varsayalım.  Bu borcun bin lirası ana para, 500 lirası faizden oluştuğunu düşünelim.


Öncelikle bu üyenin 500 lira faiz borcu silinecek, borç bin liraya düşecektir. Yani yeni hesaplama bin lira anapara üzerinden yapılacaktır. Daha sonra bin liranın yurt içi üretici fiyat endeksi esas alınarak yeni faizi belirlenecektir.


Önceki faize göre daha düşük olacak bu meblağın 100 lira olduğunu varsayalım. Böylece üyenin toplam borcu 1.500 lira yerine 1.100 lira olacaktır.


Üye bu borcu peşin öderse, 1.100 liranın yüzde 10’u kadar (110 lira) borçtan indirim yapılacaktır. Yani üye peşin olarak yıl sonuna kadar peşin olarak parasını yatırırsa, 1.500 lira yerine 990 lira ödemiş olacaktır. Eğer taksitlendirme yapmayı düşünürse, 1.100 lirayı 3’er aylık dönemler halinde 8 eşit taksit olarak toplamda 24 ayda ödeyebilecektir” ifadelerine yer verdi.



Son Güncelleme: 29.09.2014 17:25
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.