Esnafa faiz indirimi müjdesi

Çorum Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (ÇESOB) Başkanı Yalçın Kılıç, esnaf ve sanatkarlara kredi...

02 Şubat 2015 Pazartesi 14:23
 Esnafa faiz indirimi müjdesi


Çorum Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (ÇESOB) Başkanı Yalçın Kılıç, esnaf ve sanatkarlara kredi kefalet kooperatifleri aracılığıyla kullandırılan kredilere ilişkin Bakanlar Kurulu Kararı’nın 21 Ocak 2015 tarihinde Resmi Gazetede yayımlanmasıyla esnaf ve sanatkarlara büyük kolaylık sağlayan kredi uygulamalarının hayata geçtiğini bildirdi.


Kılıç, böylece el dokumacılığı, bakır işletmeciliği, çini çömlek yapımı, sedef kakma ve ahşap oyma işleri, kaşıkçılık, bastonculuk, semercilik, yazmacılık, yorgancılık, keçecilik, lüle ve oltu taşı işçiliği, çarıkçılık, yemenicilik oyacılık ve bu işlere benzerlik gösterdikleri Maliye Bakanlığı tarafından kabul edilen geleneksel, kültürel, sanatsal değeri olan ve kaybolmaya yüz tutan meslek kollarında faaliyetini sürdüren esnaf ve sanatkâra pozitif ayrımcılık yapılacağını kaydetti. Bu meslek erbabının 2015 yılında kullanacağı kredilerin faizlerinin tamamının hazine tarafından karşılanacağını aktaran Yalçın Kılıç, “Esnafımızın cebinden faiz ödemesi çıkmayacaktır. Bu kolaylık unutulmaya yüz tutan bu mesleklerde faaliyet göstermek suretiyle kültürel ve sanatsal değerlerimizin dünden bugüne yeni kuşaklara aktarılmasında köprü işlevi görenlere hükümetimizin gösterdiği vefanın bir göstergesidir” dedi.


ÇESOB Başkanı Yalçın Kılıç’ın konuya ilişkin açıklaması şöyle:


“Türkiye Halk Bankası Anonim Şirketince Esnaf ve Sanatkârlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri (ESKKK) kefaletiyle veya doğrudan esnaf ve sanatkarlara kullandırılmış olup bakiyesi 2015 yılına devreden krediler ile, 1/1/2015 – 31/12/2015 tarihleri arasında (bu tarihler dahil) bankacılık usul ve esasları çerçevesinde Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri Birlikleri Merkez Birliğine (TESKOMB) bağlı bölge birliklerine ortak olan ESKKK kefaletiyle veya ESKKK kefaleti olmaksızın T. Halk Bankasınca doğrudan esnaf ve sanatkârlara kullandırılan kredilere ilişkin 2015/7183 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı 21/01/2015 tarihli ve 29243 sayılı Resmi Gazetede yayımlanmıştır.


Söz konusu karara göre; 2015 yılında kullandırılacak krediler ile önceki yıllarda kullandırılan kredilerden bakiyesi 2015 yılına devreden kredilere esnaf ve sanatkarların meslek kollarına göre aşağıdaki faiz indirim oranları uygulanacaktır.


Esnaf ve sanatkarlar meslek kollarının belirlenmesinde, 7/6/2005 tarihli ve 5362 sayılı Esnaf ve Sanatkarlar Meslek Kuruluşları Kanununun 63’üncü maddesi doğrultusunda Esnaf ve Sanatkar ile Tacir ve Sanayici Belirleme Koordinasyon Kurulunca belirlenen ve 13/06/2007 tarihli ve 26551 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan meslek kolları esas alınacaktır.


Bu doğrultuda;


İmalat ve tamirat ile ilgili meslek kollarında faaliyet gösteren esnaf ve sanatkarlara kullandırılan krediler için % 50 faiz indirim oranı, hizmet ile ilgili meslek kollarında faaliyet gösteren esnaf ve sanatkarlara kullandırılan krediler için % 50 faiz indirim oranı uygulanacaktır.


31/12/1960 tarihli ve 193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 9’uncu maddesinde belirtilen geleneksel, kültürel, sanatsal değeri olan kaybolmaya yüz tutan meslek kollarında (el dokuma işleri, bakır işlemeciliği, çini ve çömlek yapımı, sedef kakma ve ahşap oyma işleri, kaşıkçılık, bastonculuk, semercilik, yazmacılık, yorgancılık, keçecilik, lüle ve oltu taşı işçiliği, çarıkçılık, yemenicilik, oyacılık ve bu işlere benzerlik gösterdikleri Maliye Bakanlığınca kabul edilen) faaliyet gösteren ve ‘Esnaf Vergi Muafiyet Belgesi’ sahibi esnaf ve sanatkarlara bu karar kapsamında 01/01/2015 tarihinden itibaren kullandırılacak krediler için % 100 faiz indirim oranı uygulanacaktır.


Bu fıkra çerçevesinde kredi kullanacak esnaf ve sanatkarların hibe desteği kullanmadıklarına dair Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığından (KOSGEB) yazı getirmeleri gerekmektedir.


5/6/1986 tarihli ve 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanunu kapsamında kredi başvuru tarihi itibarıyla en az 3 yıllık ustalık belgesine sahip olan, ustalık belgesi ile ilgili meslek kolunda son 1 yıl içinde kendi adına işletme kurduğunu belgeleyen girişimci esnaf ve sanatkarlara bu karar kapsamında 1/1/2015 tarihinden itibaren kullandırılacak krediler için % 100 faiz indirim oranı uygulanacaktır.


Bu destekten aynı işletme için başka bir kurum ve kuruluştan hibe desteği alanlar ile son bir yıl içinde ticari faaliyetini veya vergi mükellefiyetini sonlandıranlar faydalanamayacaktır. Bu fıkra çerçevesinde kredi kullanacak girişimci ustaların hibe desteği kullanmadıklarına dair KOSGEB’den yazı getirmeleri gerekmektedir.


Ertelenmiş, taksitlendirilmiş, tasfiye olunacak alacaklar hesabında borcu bulunan veya yeniden yapılandırılmış kredi borcu olup geri ödeme süreci devam eden esnaf ve sanatkarlara borçlarının tamamı bankaya ödenmeden bu karar kapsamında hiçbir şekilde kredi açılmayacaktır.


Diğer kamu kurum ve kuruluşlarının faiz ve/veya hibe desteği niteliğindeki desteklerinden faydalanan esnaf ve sanatkarlara bu karar kapsamında aynı konuda faiz indirimli kredi kullandırılmayacaktır."




Son Güncelleme: 02.02.2015 14:24
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner165