FETÖ’den, 473 şüpheli tutuklandı

Cumhuriyet Başsavcısı Ömer Faruk Yurdagül, Çorum il genelinde Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanmasına yönelik yürütülen soruşturma kapsamında 1087 şüpheli hakkında soruşturma işlemi yapıldığını, 473 şüphelinin de tutuklandığını açıkladı.

11 Ocak 2017 Çarşamba 10:12
FETÖ’den, 473 şüpheli tutuklandı

Cumhuriyet Başsavcısı Ömer Faruk Yurdagül, Çorum il genelinde Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanmasına yönelik yürütülen soruşturma kapsamında 1087 şüpheli hakkında soruşturma işlemi yapıldığını, 473 şüphelinin de tutuklandığını açıkladı.


314 şüpheli hakkında adli kontrol kararı verildiğinin altını çizen Yurdagül, “Değişik tarihlerde tutuklandıktan sonra, itiraz, sağlık sebepleri, kişisel ve ailevi durumları gözetilen 59 şüpheli tahliye edilmiştir. 79 şüpheli hakkında yakalama kararı bulunmaktadır. Toplam 62 şüpheli beyanlarının alınmasından sonra kolluk aşamasında veya savcılık aşamasında serbest bırakılmıştır. 10.01.2017 tarihi itibariyle gözaltındaki şüpheli sayısı 26’dır” dedi.


FETÖ/PDY terör örgütüne yönelik soruşturmalar kapsamında operasyonel faaliyetlerin yaklaşık yüzde 90 oranında tamamlandığını dile getiren Cumhuriyet Başsavcısı Ömer Faruk Yurdagül, konuya ilişkin açıklamasında şunları ifade etti:


“Cumhuriyet Başsavcılığımız tarafından Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması ile ilgili olarak yürütülen soruşturmalarda bugüne kadar yapılan işlemler ve soruşturmaların geldiği aşama hakkında kamuoyunun bilgilendirilmesi ve basın, kamuoyu ve sosyal medyada dile getirilen bazı yanlış bilgi ve yorumların düzeltilmesi amacıyla aşağıdaki basın açıklamasının yapılması uygun görülmüştür.


Çorum ilinde FETÖ/PDY terör örgütünün yapılanmasının deşifre edilmesi, örgüt içinde faaliyet gösteren şüphelilerin ve örgütsel durumlarının tespiti ve delillendirilmesi amacıyla, 29.09.2015 tarihinde Cumhuriyet Başsavcılığımızın 2015/7454 soruşturma sayılı dosyası üzerinden örgüte yönelik soruşturma işlemlerine başlanmıştır.


Soruşturmalar kapsamında, CMK’nın 135.maddesine göre iletişimin dinlenmesi, ayrıca CMK’nın 140.maddesi gereğince teknik araçlarla izleme tedbirleri de uygulanmak suretiyle örgütün il üst yönetimi başta olmak üzere yönetici ve üyelerinin, finans kaynaklarının ve yöntemlerinin ortaya çıkarılması amaçlanmıştır.


15 Temmuz 2016 tarihinde, bu örgütün silahlı kuvvetler içine yerleştirdiği  mensupları aracılığıyla gerçekleştirmeye çalıştığı darbe girişiminden önceki süreçte, birden fazla soruşturma kapsamında 21 şüpheli örgüt üyeliği, yöneticiliği ve örgüt faaliyeti kapsamında kamu kurumunu dolandırmak suçlarından tutuklanmış, firari durumda bir kısım şüpheli hakkında yakalama kararları çıkarılmıştır.


Örgüte yönelik planlı soruşturmalar kapsamında, operasyonel faaliyetlerin belirli bir periyot içinde 01 Eylül 2016 tarihinden itibaren yoğunlaştırılarak gerçekleştirilmesi planlanmakta iken 15 Temmuz 2016 tarihinde gerçekleşen başarısız darbe girişiminin ardından yakın tehdit durumu değerlendirilerek planlı operasyonel faaliyetlerin derhal başlatılmasına karar verilerek soruşturma işlemleri hızlandırılmıştır.


FETÖ/PDY terör örgütüne yönelik halen Cumhuriyet Başsavcılığımızca yürütülen soruşturmalar kapsamında, 05/01/2017 tarihi itibariyle Çorum il merkezi ve ilçelerinde (Sungurlu, Alaca ve Boğazkale hariç) 787 şüpheli hakkında soruşturma işlemi yapılmış olup, 406 şüpheli tutuklu bulunmaktadır. 230 şüpheli hakkında adli kontrol kararı verilmiştir. Değişik tarihlerde tutuklandıktan sonra, itiraz, sağlık sebepleri, kişisel ve ailevi durumları gözetilen 34 şüpheli tahliye edilmiştir. 65 şüpheli hakkında yakalama kararı bulunmaktadır. Toplam 39 şüpheli beyanlarının alınmasından sonra kolluk aşamasında veya savcılık aşamasında serbest bırakılmıştır. 10/01/2017 tarihi itibariyle gözaltındaki şüpheli sayısı 13’tür.


5235 sayılı Kanununun 21.maddesi gereğince, Cumhuriyet Başsavcılığımızca yürütülmesi gereken soruşturmalardan Sungurlu, Alaca ve Boğazkale ilçeleriyle ilgili soruşturmaların Sungurlu Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülmesi, aynı madde uyarınca talep edilmiş, bu kapsamda Sungurlu Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından, Cumhuriyet Başsavcılığımıza gönderilmek üzere yürütülen soruşturmalar kapsamında 300 şüpheli hakkında soruşturma işlemi yapılmış olup, 67 şüpheli tutuklu bulunmaktadır. 84 şüpheli hakkında adli kontrol kararı verilmiştir. Değişik tarihlerde tutuklandıktan sonra, itiraz, sağlık sebepleri, kişisel ve ailevi durumları gözetilen 25 şüpheli tahliye edilmiştir. 14 şüpheli hakkında yakalama kararı bulunmaktadır. Toplam 23 şüpheli beyanlarının alınmasından sonra kolluk aşamasında veya savcılık aşamasında serbest bırakılmıştır. 10/01/2017 tarihi itibariyle gözaltındaki şüpheli sayısı 13’tür.


SONUÇ OLARAK, (Cumhuriyet Başsavcılığımızca hakkında işlem yapılıp, evrakı başka illere gönderilenler hariç olmak üzere) Çorum il genelinde 1087 şüpheli hakkında soruşturma işlemi yapılmış olup, 473 şüpheli tutuklu bulunmaktadır. 314 şüpheli hakkında adli kontrol kararı verilmiştir. Değişik tarihlerde tutuklandıktan sonra, itiraz, sağlık sebepleri, kişisel ve ailevi durumları gözetilen 59 şüpheli tahliye edilmiştir. 79 şüpheli hakkında yakalama kararı bulunmaktadır. Toplam 62 şüpheli beyanlarının alınmasından sonra kolluk aşamasında veya savcılık aşamasında serbest bırakılmıştır. 10.01.2017 tarihi itibariyle gözaltındaki şüpheli sayısı 26’dır. 
FETÖ/PDY terör örgütüne yönelik soruşturmalar kapsamında operasyonel faaliyetler yaklaşık %90 oranında tamamlanmıştır.

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulunca Çorum ilinde terör suçlarına ilişkin yargılamaları yapmak üzere görevlendirilen Çorum 2.Ağır Ceza Mahkemesine gönderilmek üzere Cumhuriyet Başsavcılığımızca FETÖ/PDY örgütünün il üst yönetimi hakkında tanzim edilen ilk iddianame tamamlanma aşamasındadır. İddianamenin kabulü halinde ayrıca basın açıklaması yapılacaktır.


FETÖ/PDY terör örgütüne yönelik yürütülmekte olan soruşturmalar, mevzuatımızdaki hükümler çerçevesinde gizli olarak yürütülmekte olup, soruşturmaların gizliliğini ve masumiyet karinesini ihlal etmemek kaydıyla zaman zaman basın ve kamuoyunun  bilgilendirilmesi maksadıyla Cumhuriyet Başsavcılığımızca basın açıklamaları yapılmaktadır. 
Cumhuriyet Başsavcılığımızca yapılan açıklamalar dışında, basın, kamuoyu ve sosyal medyada dile getirilen iddialara itibar edilmemesi gerekmektedir.

Mevzuatımızda verilen yetkilere istinaden görev ve sıfatı ne olursa olsun hakkında suç isnadı bulunan kişiler bakımından gerekli soruşturma işlemleri yürütülmekte, elde edilen deliller ışığında gözaltı, tutuklama, adli kontrol, arama ve el koyma gibi soruşturma tedbirlerine müracaat edilmekte, aynı şekilde deliller değerlendirilerek soruşturmalar, kovuşturmaya yer olmadığı kararı, yer bakımından yetkisizlik kararı veya iddianame tanzimi suretiyle sonuçlandırılmaktadır.


Yapılan ihbarlar titizlikle değerlendirilmekte, mevzuatımızın imkan tanıdığı gizli tanıklık sistemi etkin şekilde kullanılmaktadır. Hakkında Cumhuriyet Başsavcılığımızca soruşturma yürütülmekte olan şüpheliler ile henüz hakkında soruşturma başlatılmamış kişilerin FETÖ/PDY terör örgütüne üyeliği veya bu örgüt adına faaliyeti konusunda bilgi sahibi olan herkesin Cumhuriyet Başsavcılığımıza veya talimatlarımızla işlemleri yürüten ilgili kolluk birimine müracaat edebileceklerinin bilinmesi, bunun dışında dedikodu mahiyetindeki beyan ve söylentilere itibar edilmemesi gerekmektedir.”


Son Güncelleme: 11.01.2017 10:38
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner165