Gelmiş geçmiş en büyük fosil Türkiye'de çıktı!

Gelmiş geçmiş en büyük fosil Türkiye'de çıktı!

29 Ağustos 2014 Cuma 11:39
Gelmiş geçmiş en büyük fosil Türkiye'de çıktı!


Çorum Sungurlu’da dünyanın gelmiş geçmiş en büyük kara memelisi olan dev gergedanın fosili bulundu. İlk kez tamamı bulunan dev fosil, birleştirilerek Ankara MTA Müzesi’nde sergilenecek. MTA Genel Müdür Yardımcısı Yusuf Ziya Coşar, “Fosil bilim dünyasında büyük heyecan yarattı” dedi. 


ÇORUM-Çankırı havzasında, günümüzden yaklaşık 30 milyon yıl önce yaşamış ve gelmiş geçmiş en büyük kara memelisi olarak bilinen dev gergedan fosili bulundu. “Paraceratherium” olarak adlandırılan boynuzsuz dev gergedan fosilinin en önemli özelliği iskeletinin hemen hemen tamamına yakınının bulunmuş olması.


Fosille ilgili HABERTÜRK’e açıklamalarda bulunan Maden Tetkik Arama (MTA) Genel Müdür Yardımcısı Yusuf Ziya Coşar, şunları söyledi: “Bulunan dev gergedan fosili yetişkin bir erkeğe ait."


"Yapılan incelemelerde 5 metre omuz yüksekliğinde, kuyruğuyla birlikte 10 metre uzunluğunda ve yaklaşık 15 ton ağırlığında olduğu ortaya çıktı. Fosilin yanında yavru bir dev gergedanın kafasına ve dişlerine de rastlandı"


‘SOYU TÜKENMİŞ KARA MEMELİSİ’ 

Coşar, anavatanı Pakistan olan dev gergedan fosilinin bulunuş hikâyesini şöyle anlattı: “Geçtiğimiz mayıs ayında Ayhan Yılmaz adlı bir çoban Çorum’a bağlı Sungurlu İlçesi yakınlarında çok sayıda kemikten oluşan fosil bulduğunu MTA Tabiat Tarihi Müzesi’ne bildirdi. Uzmanlarımız yaptıkları alan çalışmasında bu fosilin günümüzden 23 ila 33 milyon yıl önce yaşamış bir dev gergedana ait olduğunu tespit etti." "Soyu tükenmiş en büyük kara memelisi olan dev gergedan fosilinin Anadolu’da bulunması hayvanın göç yollarının tespiti açısından büyük önem taşıyor. Ayrıca bu fosil, Anadolu ile Asya arasında bir kara köprüsünün oluştuğuna dair çok önemli bir kanıt.”


Bulunan dev gergedan fosilinin parçalarını birleştirme çalışmaları MTA Tabiat Müzesi uzmanları tarafından yapılıyor. Eylül ayı içinde fosilin bulunduğu alandaki diğer iskelet parçalarının da çıkartılacağını belirten Coşar, şöyle konuştu:


“Amacımız, dev gergedan fosilini birleştirip müzemizde sergilemek. Bunun için en az 2 yıl gerekli. Ayrıca yeni bulgular ışığında hazırlanan rapor ve makaleler dünya bilim camiasına sunulacak’’ 






Habertürk

Son Güncelleme: 29.08.2014 12:00
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner165