Genç MİSİAD’ın Kosova çıkarması

Memleketçi Sanayici ve İşadamları Derneği (MİSİAD), Türkiye ve Balkan ülkeleri arasındaki...

26 Mayıs 2015 Salı 16:54
 Genç MİSİAD’ın Kosova çıkarması


Memleketçi Sanayici ve İşadamları Derneği (MİSİAD), Türkiye ve Balkan ülkeleri arasındaki ekonomik ve sosyal işbirliği imkânlarını güçlendirmek ve işadamlarının yurt dışına açılımını sağlamak amacıyla Kosova'ya iş gezisi düzenledi.


MİSİAD yöneticileri Kosova İpek Belediyesi Belediye Başkanı Gazmend Muhaxheri, Yakova Belediye Başkanı Mimoza Kusari, Mitroviça Belediye Başkanı  Agim Bahtiri, Prizren BelediyeBaşkanı Ramadan Muja ve Prizren Esnaf Derneği Başkanı Şarık Cibo ile bir araya geldik.


Türk yatırımcıların Balkanlar'a yatırım yapmalarına imkân ve teşvik sunmak amacıyla Kosova'da bulunduklarını belirten Genç MİSİAD Şube Başkanı Cesur Karaca, İpek, Yakova ve Prizren'de gerçekleştirilen görüşmelerde beklentinin üzerinde bir ilgiyle karşılandıklarını söyledi. Karaca, yaptığı açıklamada Kosova izlenimlerini şöyle aktardı:


İş gezimizdeki MİSİAD'a üye iş adamlarımız orta vadede Kosova'ya yatırım yapmayı planlıyor.


Türk işadamlarını Prizren'de ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti ifade eden Prizren Belediyesi Başkanı Ramadan Muja, organize sanayi bölgesinde yapılacak olan yatırımlar hususunda Memleketçi Sanayici iş adamlarımıza her türlü desteği vermeye hazır olduklarını ifade etti.


Prizren Belediye Meclisi Başkan Yardımcısı Levent Buş ise bu tür ziyaretlerin Kosova'ya Türkiye'den yatırımları teşvik etmek için önemli olduğunu söyledi. Prizren'de ekonomi alanında yatırımların yetersiz olduğunu belirten Buş, Prizren Sanayi Bölgesinin aktif hale getirilmesiyle dış yatırımların daha cazip hale geleceğini belirtti.


Kosova'ya düzenlemiş olduğumuz iş gezi kapsamında Kosova Devlet Bakanı Rasim Demiri ve Kamu Yönetimi Bakanı ve Kosova Demokratik Türk Partisi Genel Başkanı Mahir Yağcılar ile bir araya geldik


Sayın Bakanlarımız, Türkiye'de ve Kosova'da bulunan sivil toplum kuruluşlarının ortak çalışmalarının bölge halkına ekonomik ve sosyal alanda büyük katkılar sağlayacağına ve genç girişimci iş adamlarını Balkanlar'da yeni yatırım alanlarında görmekten mutluluk duyacağına, kendilerinin de bakanlık olarak Türkiye'den gelecek olan yatırımcılara gereken desteği vereceklerini belirtti.


Ziyaretlerimizde Kosova'da bulunan Sultan Murad Hüdavendigar Türbesi'ni ziyaret ettik. Priştine'nin Mazgit köyünde bulunan Sultan Murat Hüdavendigar Türbesi'ni ziyaret ettik. Balkanlar’ın en eski Osmanlı eserlerinden birisi olan bu türbe 'Meşhed-i Hüdavendigar' olarak adlandırılmakta olup en az 400 yaşında olduğu tahmin edilen dut ağacının ise I. Murad Hüdavendigar'ın naaşıyla birlikte dikildiği ileri sürülmektedir.


Kosova'da % 94 ihracat var, sadece % 6'sını kendisi satıyor. Bu da Kosova devleti için olumsuz bir şey. Türk iş adamlarının Kosova'ya yapacağı her yatırım hem iç piyasada hem de dış piyasada kendisini olumlu olarak gösterecektir.


Kosova her devletten milleti barındırmaktadır. Kosova'nın kendi üretimi yok. Çok büyük bir iş potansiyeli var. Türk İş adamlarının Kosova'ya yapılacak yatırımlarda karşılıklı işbirliği fırsatı sağlanıyor. Vergilendirmede inanılmaz kolaylık gösteriliyor. Kosova'nın ekonomik ve ticari potansiyeli, altyapı projeleri, yatırım ve işbirliği imkânları ile alakalı sunumların yapıldığı görüşmelerde, Kosova ile Türkiye arasındaki tarihi ve kültürel bağların önemine ve bu ziyaretlerin iki ülke arasındaki ekonomik ilişkilere büyük katkılar sağlayacağı vurgulandı.


Ziyaretlerimizde en fazla dile getirilen konu Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın Kosova'ya yaptığı yatırımlar. Türkiye'ye minnet duygusu içindeler. Türkiye'nin böyle bir Cumhurbaşkanı'na sahip olduğu için çok şanslı olduğumuzu belirtiyorlar.


Kosova'da samimi dostluk ve hoşgörü ile karşılandık. .Ecdadımızın topraklarında bir bütün olduğumuzu hissettik. Buradan yansıyacak işbirlikleri dünyaya işaret fişeği olacak. 




Son Güncelleme: 26.05.2015 16:57
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.