‘Gençleri iyi ve doğru yönlendirmeliyiz’

Çorum Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) bünyesinde faaliyet gösteren TOBB İl Genç Girişimciler Kurulu’nun (GGK), “Ben Genç Girişimciyim” söyleşilerinin üçüncüsü gerçekleştirilerek “Muhasebe-Finans” ve “İşletmelerde Hukuk” konuları ele alındı.

09 Mart 2017 Perşembe 16:01
‘Gençleri iyi ve doğru yönlendirmeliyiz’

Çorum Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) bünyesinde faaliyet gösteren TOBB İl Genç Girişimciler Kurulu’nun (GGK), “Ben Genç Girişimciyim” söyleşilerinin üçüncüsü gerçekleştirilerek “Muhasebe-Finans” ve “İşletmelerde Hukuk” konuları ele alındı.




Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu ve TOBB İl Genç Girişimcilik Kurulu'nun ortaklaşa düzenlediği söyleşinin bu haftaki konuğu ise Mali Müşavir ve Bağımsız Denetçi, TSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Fikret Tepençelik ve Avukat Can Emre Kakaç oldu.


Hitit Üniversitesi Sosyal Bilimler MYO Ethem Erkoç Konferans Salonu’nda 8 Mart 2017 Çarşamba günü Öğr. Gör. Fatih Şanöz'ün moderatörlüğün de gerçekleştirilen etkinliğe Sosyal Bilimler MYO Müdür Yardımcısı Ömer Faruk Karakaş, TOBB İl Genç Girişimciler Kurulu Başkanı Elvan Can Çabuk ile kurul üyeleri, Çorum İş dünyasından isimler, Sosyal Bilimler Meslek Yüksek Okulu Öğretim Görevlileri ve öğrencileri katıldı.



Söyleşi de ilk konuşmacı olan Mali Müşavir ve Bağımsız Denetçi, TSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Fikret Tepençelik, “Muhasebe Finans” konusu hakkında katılımcılara bilgiler verdi.


Muhasebeciliğin bir işletmenin olmazsa olmazlarından olduğunu kaydeden Tepençelik, “Muhasebeci işletmenin beyin takımıdır. Bir muhasebeci işletmeyi çöküşüne yada yükselmesine sebep olabilir” dedi. İşletmeyi canlı bir varlık olarak nitelendiren Tepençelik, nasıl bir insan kendisini sağlıklı besler ve bakarsa uzun süre sağlıklı bir şekilde yaşarsa, işte işletmeleri de en doğru şekilde bilgi aktarımı yapar sağlıklı bir yapıya kavuşturur isek, işletmelerinde ömrü o kadar uzun olur dedi.


Bir muhasebecinin finans ve insan kaynaklarını da iyi bilmesi gerektiğini ifade eden Tepençelik, “Muhasebe, finans ve insan kaynakları bir biriyle bağlantılı alt dallarıdır. Bu ara dalların birleşmesinden oluşan yapıya da muhasebe diyoruz. İşletme eğitimi almış bir kişi bu saydığımız ara dalların tümünü bilmesi lazımdır.” dedi.   Öğrencilere güncel konuları takip etmeleri gerektiği konusunda da tavsiyelerde bulunan Tepençelik, “Hocalarınızdan elinizden geldiği kadar yararlanın. Sadece okuldaki kaynaklardan hocalarımızdan değil, uygulamaya yönelik farklı kaynaklardan da faydalanmalısınız. Kendinizi araştırmaya doğru ötelemelisiniz. Her gün bir şeyler değişiyor. Güncel ekonomiyi yakalamak için okumanız ve araştırmanız gerekiyor” şeklinde konuştu.  Avukat Can Emre Kakaç ise "İşletmelerde Hukuk" konusu hakkında yaptığı söyleşide bir işletmede hukukun şart olduğunu ifade ederek, “Hukuk, toplumun belli normlara göre yaşamını düzenleyen kurallar topluluğu olarak tanımlanabilir.  İşletmeler de belirli kurallara göre yönetilir. Bu kuralların bazıları hukuktan alınır, bazı kuralları ise işletmelerin kendileri belirler. İşletmelerin çalışmalar sırasında uyulması gereken yönetmelikleri, çalışma kılavuzlan vardır. Tüm bunlar işletmelerin kendi belirledikleri kurallardır” dedi.  İşletmelerin yasaların koyduğu kurallara uymak zorunluluğu olduğunu ifade den Kakaç, “Öncelikle işletmeler kurulurken birtakım hukuki işlemleri yerine getirmek zorundadırlar. Daha sonra, faaliyetler sırasında, ödemeler sırasında, dönem sonuçlarının bildirilmesi sırasında birtakım hukuki kurallara uyma zorunlulukların vardır" şeklinde konuştu.


Söyleşi konuşmacılar ve katılımcıların birlikte hatıra fotoğrafı çektirmesiyle sona erdi.


Söyleşiler hakkında bilgi veren TOBB İl Genç Girişimciler Kurulu Başkanı Elvan Can Çabuk, Proje kapsamında her hafta değişik konularla öğrencileri bilgilendirmeye devam edeceklerini kaydederek, “Geleceğe yön verecek olan gençlerimizi iyi yönlendirmemiz lazım. Dünyada bir numara olmanın yolu, bilgi ve teknolojiden geçmektedir. Gençlerimizi ne kadar bilgi ile donatırsak, dünya da söz sahibi olmamız da bir o kadar kolay olur. Bizlerde bu doğrultu da üniversite gençliğimizin bilgi dağarcığını genişletmek amacı ile bir dizi etkinlikler düzenlemekteyiz. Bu etkinlikler de bizlere destek veren Ticaret ve Sanayi Odası Başkanımız Çetin Başaranhıncal, Hitit Üniversitesi Rektörümüz Reha Metin Alkan ve Sosyal Bilimler Meslek Yüksek Okulu Müdürü Yrd. Doç. Dr. Zekeriya Işık ile kurul üyemiz öğretim görevlisi ve projenin Modoratörlüğünü üstlenen Fatih Şanöz’e teşekkür ediyorum” dedi.


15 Mart 2017 Çarşamba günü saat 10.30’da Hitit Üniversitesi Sosyal Bilimler MYO Ethem Erkoç Konferans Salonu’nda dördüncüsü gerçekleştirilecek olan etkinlikte, Ahlatçı Group İnsan Kaynakları Yöneticisi Cenk Aras “İnsan Kaynakları”, Boyraz Group Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mehmet Akif Boyraz “ARGE” konuları üzerine, katılımcılara bilgi ve tecrübelerini aktaracak. 


Son Güncelleme: 09.03.2017 16:06
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner165