Gül'den 'Gıda Günü' mesajı

Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Necati Gül, ’16 Ekim Dünya Gıda Günü’ nedeniyle mesaj yayınladı.

12 Ekim 2016 Çarşamba 13:35
Gül'den 'Gıda Günü' mesajı

Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Necati Gül, ’16 Ekim Dünya Gıda Günü’ nedeniyle mesaj yayınladı.

Gül, mesajında şu ifadelere yer verdi;

“İnsanların ve medyanın son zamanlarda gıdaya olan ilgisinin oldukça fazla olduğunu görmekteyiz. Fakat, gıda konusunda tüketiciye ulaşan bilgilerin ise birbiri ile çelişkili olduğuna şahit olmaktayız.

Medyaya çıkan insanlardan herhangi bir gıda için “onsuz olmaz” diyen de var,”sofradan kaldırın” diyen de. “Zararlı” diyoruz, bir gıdaya veya bir maddeye, ama “doz”dan hiç söz etmiyoruz. Zararlılığın dozla ilişkisini ya bilmiyoruz ya da gözden kaçırıyoruz. Konuşan veya yazan kişi, “gerçekten o konunun uzmanı mı” bilmiyoruz. Herkesin bir uzmanlık alanı var ve doğrusu bilimin konuşmasıdır. Bu etik kurala uyuluyor mu? Uyulmadığını görüyoruz. Uyulmayınca ne oluyor? Doğru yanlışa karışıyor, bilgi kirliliği yayılıyor ve kafalarımız karışıyor. Gıdaların üretim teknolojileri ve ürün özellikleri bilimsel-mesleki yetkinliğe sahip olmayan, konusunda uzman olmayan kişilerin popüler olmak, kitaplarının reklamını yapmak, satışını arttırmak ve muayenelerine gelen hasta sayısının arttırarak uzun kuyruklar oluşturması adına, bilgi sahibi olmadığı halde herhangi bir gerçekçi dayanağı olmadan yaptıkları yanlış ve bilimsellikten uzak bazı açıklamalar kamuoyuna yanıltıcı bilgiler vererek insanların akıllarını karıştırmaktadır. Bu asılsız, hiçbir bilimsel temeli olmayan ve etik kurallara uymayan açıklamalar, temel gıdalarla ilgili olarak bile yapılmakta, tüketicilerin kaygı düzeyini çok yükselterek, beslenmeleri konusunda hatalar yapmalarına yol açmaktadır. Beslenmede yapılan hatalar, sağlıkla ilgili geri dönüşsüz birçok tehlikeyi ortaya çıkarmaktadır. Tüm bu rahatsız edici durumların yanında en üzücü olanı ise bu kişilerin toplumda bazı gıda gruplarına karşı kuşkuların oluşmasına sebep olan yanlış ve gerçeklikten uzak açıklamalarının sorgulanmadan, işin gerçek uzmanlarına danışılmadan medya tarafından yüksek reyting beklentisiyle kamuoyuna aktarılmasıdır. Böyle olunca gıdalarımızla kavgalı hale geliyoruz. Bu durum; tüketicilere de bilim dünyasına da, gıda sektörüne de hatta medyaya da zarar veriyor. Gıda algılarla değil, gerçeklerle konuşulur. Gerçekler bilime dayanır.

Bu nedenle; medya doğru bilgi kaynaklarına ya da doğru uzmanlara ulaşarak gıda güvenliği alanındaki bilgi kirliliğinin azalmasına yardımcı olmalıdır. "Her şeyi bilen insan hiç bir şeyi bilmeyen insandır " ilkesi doğrultusunda her konuda uzmanlık taslayan kişilerden uzak durmalıdır. Bunu yaparak da tüketicilerin kanıta ve araştırmaya dayalı bilgi ile buluşmasına öncü olmalıdır.”


 

Son Güncelleme: 12.10.2016 13:38
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.