‘Halkın sağlığı için tarafız’

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Çorum Şubesi, Sağlık Bakanlığı’nın...

21 Kasım 2014 Cuma 16:35
 ‘Halkın sağlığı için tarafız’


Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Çorum Şubesi, Sağlık Bakanlığı’nın 2015 bütçe görüşmeleri sürerken TBMM önünde eylem yapan sağlık emekçilerine yönelik polis müdahalesini ve gözaltıları protesto etti.


Sendika binasında bugün  düzenlenen basın toplantısına Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Çorum Şubesi Başkanı Nurettin Aksoy, KESK’e bağlı sendika başkanları ve üyeleri katıldı.


SES Çorum Şube Başkanı Merter Kocatüfek, toplantıda yaptığı açıklamada, sağlık ve sosyal hizmet emekçileri sendikası olarak hem sağlık emekçilerini hem de tüm halkın sağlık hakkını ilgilendiren bütçe görüşmelerinde taraf olduklarını her zaman ifade ederek, şöyle dedi:


“Bilindiği üzere bugün, sağlık bütçesi meclis plan ve bütçe komisyonunda görüşüldü. Biz sağlık ve sosyal hizmet emekçileri sendikası olarak hem sağlık emekçilerini hem de tüm halkın sağlık hakkını ilgilendiren  bu bütçe görüşmelerinde taraf olduğumuzu ve olacağımızı her zaman ifade ediyoruz.


Bu nedenle sağlık bütçesi görüşülmeye başlanmadan önce tüm şubelerimizde yaptığımız çalışmalarla ve açıklamalarla bütçe ile ilgili taleplerimizi açıkladık. Taleplerimizi içeren imzalar topladık ve binlerce sağlık emekçisinden topladığımız imzaları komisyona ulaştırdık.


Ayrıca, plan ve bütçe komisyonu üyesi milletvekilleri ile de görüşmeler yaparak, mektuplar yazarak, taleplerimizi onlara da ilettik ve komisyon görüşmelerinde bu taleplerimizi savunmalarını istedik. Bununla birlikte, sağlık bütçesi komisyonda görüşülürken bu görüşmelerde temsilcilerimizin yer alması ve komisyonda doğrudan kendi görüşlerimizi ifade etmemiz gerektiği konusundaki talebimizi de komisyona ilettik.


Sağlık bütçesinin görüşüleceği bugün, hem bütçe ile ilgili taleplerimizi bir kez daha iletmek, hem de komisyon görüşmelerine katılma talebimizin cevabını beklemek üzere meclis önünde idik. Sabah saatlerinde meclis önünde basın açıklamamamızı gerçekleştirdik. Komisyon üyeleri, görüşmeler başlamadan önce yanımıza geleceklerini bildirmişlerdi. Hem ertelenen komisyon görüşmesinin başlamasını aynı zamanda  hem de komisyon üyelerinin aramıza katılmasını, diğer yandan temsilcilerimizin komisyona girmesi talebimize verilecek yanıtı beklemek üzere meclis önünde, açıklamamızı yaptığımız yerde oturma eylemi gerçekleştirmek istedik. Tamda bu esnada  henüz oturmaya başlamışken AKP iktidarı, emekçilerin en temel taleplerini dile getirmesine tahammülü olmadığını emniyet güçleri aracılığıyla bir kez daha göstermiştir. Ankara emniyet güçleri oturmamızdan beş dakika sonra sendikamıza, üyelerimize ve açıklamamıza destek olmak için gelenlere saldırmıştır.


Oturan arkadaşlarımız  yumruklarla, tekmelerle vurularak darp edilmiş, boğazlarından tutularak sürüklenmeye çalışılmıştır. Yakın mesafeden ve direkt olarak üyelerimizin yüzlerine gaz sıkılmıştır. Genel başkanımız Gönül Erden, darp edilerek göz altına alınmıştır. 4 arkadaşımız yaralanmış ve hastaneye  kaldırılmış, yaralanan arkadaşlarımızdan ikisi hastaneden gözaltına alınmıştır. Başkanımız, 3 MYK üyemiz ile toplam 10 arkadaşımız gözaltına alınmıştır.


Bugün yaşanan hukuksuzluk ve tahammülsüzlük, bununla da bitmemiştir. Meclis önünde yaşadığımız saldırı üzerine üyelerimizle, KESK ve üye sendikaların merkez yöneticileri, diğer sağlık örgütleri ve dostlarımızla genel merkezimize bir araya geldik. 


Daha önce sağlık örgütleri ile birlikte yapılması planlanan ve tüm kamuoyu ile paylaşılan, 12:30’da meclis önünde gerçekleştireceğimiz ortak açıklamamızı gerçekleştirmek üzere sendika binamızdan çıktığımızda, AKP’nin yaratmayı planladığı polis devleti uygulaması ile yüz yüze geldik. Ankara’nın en işlek güzergahlarından biri olan Kumrular caddesinde  meclis istikametine kaldırımdan sohbet ede ede normal vatandaşlar gibi yürürken (herhangi bir eylem şeklinde değilken pankartsız, flamasız )polis barikatları ile bizlerin ve halkın yolda yürümesine izin verilmedi, önümüz kesildi. KESK Genel Başkanı ve Sendika MYK üyelerimizin kaldırımda ve sessizce TBMM önüne gitmek için yaptıkları ısrara rağmen polis ablukası aşılamamış ve yaşanan arbede ile 6 arkadaşımız daha tartaklanarak, gazlanarak göz altına alınmıştır.


Bu durum, AKP iktidarının sağlık bütçesi görüşülürken, bütçeden doğrudan etkilenecek olanların temsilcilerinin görüşlerini almayı bırakalım, taleplerini ifade etmek istemelerine bile tahammülsüz olduklarını bir kez daha göstermiştir. Bu durum, AKP iktidarının sağlık emekçilerinin ve halkın sağlık hakkının gasp edilmesi uğruna insan hayatına kast etmek dahil her türlü önlemi almak, sağlığın özelleştirilmesi, piyasaya açılması için her türlü yöntemi kullanmaya niyetli olduğunu göstermektedir. Bu durum, AKP’nin polis devleti yaratma konusundaki ısrarının sonuçlarıdır.


Bilinmelidir ki bu yöntemler yeni değildir. Ancak mücadele edenleri de hiçbir zaman engelleyememiştir. Bizler, dün olduğu gibi bundan sonra da tüm emekçilerle birlikte haklarımız için mücadele etmeye devam edeceğiz.”




Son Güncelleme: 21.11.2014 16:38
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.