‘Hattuşa insanlık tarihine ışık tutacak’

Boğazkale Belediye Başkanı Osman Tangazoğlu, Hattuşa’nın yer üstüne çıkarılması...

29 Eylül 2014 Pazartesi 17:50
 ‘Hattuşa insanlık tarihine ışık tutacak’


Boğazkale Belediye Başkanı Osman Tangazoğlu, Hattuşa’nın yer üstüne çıkarılması için hedeflenen 400 yılın oldukça uzun bir süreç olduğunu belirterek, “Şimdi devletimizin yapması gereken uluslararası anlaşmaları ele alarak bu süreci kısaltmaktır.” dedi.


‘Kültür Öncelikli Kalkınmada Kayseri Modeli’ temasıyla yapılan Tarihi Kentler Birliği Kayseri Buluşması’na katılan Boğazkale Belediye Başkanı Osman Tangazoğlu, Hattuşa’nın tanıtımı, Boğazkale’nin bir turizm üssü haline gelmesi için Tarihi Kentler Birliği Danışma Kurulu Başkanı ve ÇEKÜL Vakfı Başkanı Metin Sözen ile de görüşme yaptı.


Dünya kültürel mirasının en önemli ayaklarından biri olan Hattuşa’nın dünyada yeterince bilinmediğini ifade eden Başkan Tangazoğlu, “Hitit uygarlığı en az Mısır Uygarlığı kadar eski ve zengin bir uygarlıktır. Hititler ile Mısırlılar arasında imzalanan dünyanın ilk barış antlaşması olan Kadeş Barış Antlaşması, Hattuşa’da imzalandı. Hattuşa Anadolu’nun kalbinde, UNESCO tarafından Dünya Kültür Mirası Listesine alınmış, ülkemizdeki 9 değerden biridir. Bu olay bile başlı başına bir insanlık tarihidir. Mısır’ı milyonlarca kişi ziyaret ederken, Hattuşa’yı ziyaret edenlerin sayısı 60 binlerde kalmaktadır” dedi.


‘ÖNCELİKLİ HEDEFİMİZ 200 BİN TURİST’


Hattuşa’da yapılan her kazı sonrasında insanlık tarihine ışık tutacak eserlerin ortayı çıktığını sözlerine ekleyen Tangazoğlu, “100 yıllık yapılan kazılarda Hattuşa şehrinin sadece yüzde 27’si ortaya çıkmıştır. 400 yıllık bir kazı çalışma programı hedefleniyor. Bu süre çok uzun bir süredir. Şimdi devletimizin yapması gereken uluslararası anlaşmaları ele alarak bu süreci kısaltmaktır. Çünkü Hattuşa’nın bir an önce yerüstüne çıkması gerekiyor. Hattuşa’nın yer üstüne çıkması, insanlık tarihine ışık tutacağı gibi Türkiye’nin tanıtımına da önemli katkılar sağlayacaktır. Biz Boğazkale Belediyesi olarak elimizden gelen tüm imkânları seferber ederek, insanları Hattuşa’ya çekmeye çalışacağız. 60 bin olan turist sayısını ilk etapta 200 bine çıkarmaya gayret edeceğiz” şeklinde konuştu.


Tangazoğlu açıklamalarını şöyle sürdürdü: “Döneminde hem ticaret hem de dini merkez olarak pek çok uygarlığı ağırlamış antik Hattuşa kentinde kazılar sürüyor. Ancak görünen o ki Hattuşa’yı ayağa kaldırmak için daha uzun yıllara ihtiyaç var. Ayrıca, her katmanında ayrı bir uygarlığının izine rastlanan bu geniş alanda, tarihi toprağın altından çıkarmak, yeniden inşa etmek, ortaya çıkan eserleri korumak için zaman kadar büyük bir bütçe de gerekiyor. Hattuşa’nın yurt içinde ve dışında tanıtımı gerekiyor. Gelen her turist kentin gelirinin artırılması anlamına da geliyor.” 




Son Güncelleme: 29.09.2014 17:52
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner165