Hava kirliliği için önlem

Hava Kirliliği 1. Derecede Kirli İller arasında bulunan Çorum’da, Ekim 2015'den itibaren hava kirliliğinin azaltılması ve bu kirlilikten kaynaklı solunum yolu hastalıklarının önlenmesine yönelik olarak Çorum Valiliği ve İl Müdürlüğü bünyesinde çalışmalar ve denetimler artırılacak.

16 Kasım 2015 Pazartesi 16:04
 Hava kirliliği için önlem


Hava Kirliliği 1. Derecede Kirli İller arasında bulunan Çorum’da, Ekim 2015'den itibaren hava kirliliğinin azaltılması ve bu kirlilikten kaynaklı solunum yolu hastalıklarının önlenmesine yönelik olarak Çorum Valiliği ve İl Müdürlüğü bünyesinde çalışmalar ve denetimler artırılacak.


Buna ilişkin 18 Aralık 2014 tarihinde hazırlanan Çorum Temiz Hava Eylem Planı (THEP)’nın 2014-2019 yıllarını kapsadığını belirten Vali Ahmet Kara, 2015-2016 kış dönemine girmek üzere kış hazırlıklarının yapılmasına yönelik uyarılarda bulundu.


Hemşerilerimizin ileride telafisi imkânsız durumlarla karşılaşmaması, çevre ve insan sağlığını korumak üzere hava kirliliğinin yaşanmaması açısından önlem almalarını isteyen Vali Kara, açıklamasında şu bilgilere yer verdi;


“Baca ve kazan temizlikleri, kalorifer tesisatları ile bakımları yapılmalı, kaloriferler mutlaka ‘Ateşçi Belgesi’ olan kişilerce yakılmalıdır.


Bilindiği üzere ilimiz merkezinde doğalgaz bulunduğundan, doğalgaz kullanımı ile doğalgaz olmayan bina ve konutlarda İlimiz Mahalli Çevre Kurulu tarafından izin verilen yakıtlar kullanılmalıdır.


Yanık yağ, lastik, kablo, boyalı odun, plastik, boyalı ürünlerin ısınma amacıyla yakılması kesinlikle yasak olup yakanlar hakkında 2872 sayılı Çevre Kanunu gereğince idari para cezası uygulanacaktır.


Dış ortam sıcaklığı (gece ve gündüz) 15 0C'nin altında olduğu günlerde soba ve kaloriferlerin yakılması, işyerlerinde, bina iç ortam sıcaklığı 18 0C, konutlarda ise 20 0C'den yukarı olmayacak şekilde ayarlanmalı, hastane, yatılı ve gündüzlü okullar, öğrenci yurtları, yaşlı ve güçsüz bakımevleri, kreşler, terminaller ve kolluk güçleri binalarında iç ortam sıcaklığı 20 0C'den yukarı olmayacak şekilde ayarlanmalıdır.


Isınma kaynaklı hava kirliliğine neden olanlara 2872 sayılı Çevre Kanunu'nun 20. Maddesinin (c) bendi gereği her bağımsız bölüm için 575,00 TL (Apartmanlarda daire sayısı X 575,00 TL) idari para cezası uygulanacaktır.  


Araçlarının egzoz emisyon kontrollerini yaptırmayan araç sahiplerine 2872 sayılı Çevre Kanununun 20.maddesi gereğince; 963,00-TL idari para cezası uygulanacaktır.


İlimizde hava kalitesi ölçümleri 3 istasyon tarafından yapılmaktadır. Ölçümler www.havaizleme.gov.tr internet adresinde yayımlanmaktadır ve kullanıma açıktır. Ölçümler saatlik ve günlük olarak kaydedilip değerlendirilebilmektedir. 1. istasyon Atatürk Anadolu Lisesi bahçesinde, 2. istasyon Mimar Sinan Mah. 21. Sokak’ta bulunan belediye parkında ve 3. istasyon Bahabey Caddesi Fuarium Marketi önünde yer almaktadır.


Havası daha temiz ve daha sağlıklı bir ortamda yaşamak için hava kirliliği konusunda tüm vatandaşlarımızı daha duyarlı olmaya ve yukarıda belirtilen önlemleri almaya davet ediyorum.”



Son Güncelleme: 16.11.2015 16:12
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
CENGİZ 2015-11-17 10:06:52

önce çimentoya bir çare bulunsun filtre var fitre var ne filtresi adamlarin filtre gece açik gündüz kapali sabah uyaniyoruzki heryer çimento tozu

banner165