'Hayır çıkacağına adımız gibi eminiz'

CHP Çorum Milletvekili Tufan Köse, referandumda halkın iradesine güvendiklerini belirterek; ‘Hayır çıkacağından adımım Tufan Köse olduğu kadar eminim’ dedi.

20 Şubat 2017 Pazartesi 13:08
 'Hayır çıkacağına adımız gibi eminiz'


CHP Çorum Milletvekili Tufan Köse, referandumda halkın iradesine güvendiklerini belirterek;  ‘Hayır çıkacağından adımım Tufan Köse olduğu kadar eminim’ dedi.

16 Nisan’da yapılacak referandum öncesi çalışmalarına start veren Cumhuriyet Halk Partisi, ilk istişare toplantısını Cumartesi günü gerçekleştirdi.



Referandum çalışmaları kapsamımda neden ‘Hayır’ dediklerini vatandaşlara anlatmak için çalışmalara başlayan CHP Çorum İl ve İlçe Teşkilatı parti binasında düzenledikleri toplantıda 16 Nisan öncesi yol haritasını belirledi.


Toplantıya CHP Çorum Milletvekili ve TBMM İdare Amiri Tufan Köse, CHP İl Başkanı Hasan Suvacı, Merkez İlçe Başkanı Ali Rıza Suludere, Oğuzlar Belediye Başkanı Orhan Ateş, ADD Çorum Şube Başkanı Uğur Demirer, CHP İl Genel Meclis üyeleri Yıldız Bek ve Burçin Solmaz Polat ve partililer katıldı.   


Toplantının açılış konuşmasını yapan CHP İl Başkanı Hasan Suvacı, referandumda yapılacak çalışmaların hiçbir zaman herhangi bir partinin bünyesinde yapılacak çalışmalar olmadığını ifade etti.


16 Nisan’da Türkiye Cumhuriyeti’nin anayasasının değiştirilmesinin oylanacağını belirten Suvacı, CHP olarak Çorum’da birlik, beraberlik ve kardeşlik içinde neden Hayır dediklerini anlatacaklarını söyledi.


‘EVET DİYENLERE DE HAYIR
DİYENLERE DE SAYGI DUYACAĞIZ’


Evet diyenlere de Hayır diyenlere de saygı duyacaklarını dile getiren Suvacı; “Bu referandumda yapılacak çalışmalar hiçbir zaman herhangi bir partinin bünyesinde yapılacak çalışmalar değildir. Bu çalışmalar 80 milyonu ilgilendiren konulardır. Türkiye Cumhuriyeti’nin anayasasını değiştirmeyi oylayacağız. Onun için bizler çalışmalarımızda Çorum olarak Çorum’da yaşayan herkesle birlik, beraberlik ve kardeşlik içinde çalışmalarımızı yürüteceğiz. Hiç kimseye ayrım yapmayacağız. Evet diyenlere de saygı duyacağız hayır diyenlere de saygı duyacağız. Neden evet diyoruz neden hayır diyoruz bu konunun halkımıza iyi anlatılması konusunda hepimize çok iş düşmektedir. Neden hayır dediğimizi iyi anlatabilirsek halkımızın cevabı da hayır olacaktır. Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir ancak 17 Nisan sabahı bir oy fazla Evet çıkarsa egemenliğin kayıtsız şartsız milletin elinde olmayacağı gün gibi aşikardır.” diye konuştu.



Anayasa değişikliği içeren 18 maddenin hiçbirisinde toplumun ve halkın yararına olacak hiçbir madde olmadığını kaydeden Suvacı, Cumhurbaşkanlığı sistemi diye dünyada eşi benzeri olmayan bir sistemin oluşturulmak istendiğini vurguladı.

Bu değişiklik ile Cumhurbaşkanı kim olursa ordunun başkomutanı, hazinenin başkanı, adaletin başkanı olacağını belirten Suvacı, kısaca Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin tek adamı olacağını söyledi. Bu değişikliğin adının asla Cumhuriyet olamayacağına dikkat çeken Suvacı, demokrasilerde böyle bir idare şeklinin olmadığını belirterek, bunun tek adam rejimi ve resmen rejim değişikliği olduğunu söyledi.


CHP Çorum Milletvekili ve TBMM İdare Amiri Tufan Köse de konuşmasında tek adam üzerinden yeni anayasa ve başkanlık sistemini eleştirdi.


‘140 YILLIK SİSTEM YERLE
YEKSAN EDİLMEYE ÇALIŞILIYOR’


Babadan-oğula geçen bir sistem getirildiğini iddia eden Köse, Türkiye’nin 140 yıllık parlamenter sisteminin yerle yeksan edilmeye çalışıldığını ifade etti.


Avrupa’da ve dünyada gelişmiş ülkelerin hiçbirinde böyle bir sistem olmadığını dile getiren Köse, referandumda Evet çıkarsa neler olabileceğinin göstergesi OHAL kapsamında çıkan kararnamelerin gösterdiğini söyledi. Referandumda Hayır çıkması durumunda ülkenin rahatlayacağını ve normalleşmeye gideceğini belirten Köse; “Referandumda Hayır çıkacağından adımın Tufan Köse olduğu kadar eminim. Biz milletimizin sağduyusuna güveniyoruz. Milletimizin iradesine güveniyoruz. O yüzden biz Anayasa Mahkemesi’ne başvuru yapmadık. Mecliste gizli yapılması gereken oylama iktidar partisinin milletvekillerinin çoğunluğu tarafından açık şekilde yapıldı Anayasa rağmen. AYM’ye gitsek iptal edilirdi ama biz milletimizin iradesine, sağduyusuna güveniyoruz.” dedi.

Referandum sürecinde yapacakları propagandayı da açıklayan Köse, Bizim yapacağımız propaganda da değişikliklerle getirilmek istenilenleri vatandaşlarımıza anlatmak. Başka da yapacağımız bir şey yok.  Söyleyebilecekleri bir şeyleri olmadığı için kara propaganda yapıyorlar. FETÖ, PKK, DHKP-C Hayır diyo sizde aynı safta yer alıyorsunuz diye kara propaganda yürütüyorlar. FETÖ’nün, PKK’nın, DHKP-C’nin hayır dediğini nerden biliyorsunuz da kara propaganda yürütüyorsunuz. Söyleyecekleri bir şeyleri olmayan kara propagandan medet umuyorlar.” diye konuştu.

Yeni anayasa ve başkanlık sistemine neden hayır dediklerini açıklayan Köse, açıklamalarını şu şekilde sürdürdü; “Öyle bir sistem kuruluyor ki başkanlık sistemi falan değil, keşke ABD’de ki başkanlık sistemi olsa da onu tartışsak. Bu sistem tek adamı seçeceksiniz, geri kalan her şeyi tek adam atayacak. Ne kendisine nede atadıklarına yasal yoldan kimse dokunamayacak. Sistemin özeti bu.



KUVVETLER AYRILIĞI OLMAYAN BİR REJİME

DEMOKRASİ DEMEK MÜMKÜN MÜ?’

Cumhurbaşkanı aynı zamanda bir partinin de genel başkan olacak. Cumhurbaşkanının tarafsız olması gerekir. Bir partili Cumhurbaşkanının tarafsızlık yemini etse bile bu yeminin ne geçerliliği olabilir. Partili Cumhurbaşkanı olduğu için mecliste ki milletvekillerini o belirleyecek. Anayasa Mahkemesi’nin üyelerini de belirleyecek. HSYK üyelerinin yarısını belirleyecek. Nerde burda demokrasinin olmazsa olmaz şartlarından güçler, kuvvetler ayrılığı. Kuvvetler ayrılığı olmayan bir rejime demokrasi demek mümkün mü? Cumhurbaşkanı yardımcılarını kendi belirleyecek. Oğlunu damadını yardımcı seçebilir. Bundan sonraki Cumhurbaşkanı oğlunu-damadını vekil olarak seçebilir. Babadan-oğula geçen bir sistem kuruyorlar. Cumhuriyetle beraber sultanın yetkisini milli iradeye vermiştik şimdi tekrar halkın egemenliğini saraya veriyoruz.” 


Son Güncelleme: 20.02.2017 13:29
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.