Hedef 1 milyon 500 bin metre kare

Belediye Başkanı Muzaffer Külcü, Park ve Bahçeler Müdürlüğü’nün 8 yıllık çalışmaları ile ilgili bilgiler verdi. Her ay bir müdürlüğün çalışmaları hakkında toplantı yaparak bilgiler veren Belediye Başkanı Muzaffer Külcü, Çorum’da 1 milyon 325 bin metre karelik park alanına kavuşulduğunu, hedefin 1 milyon 500 bin metre kare olduğunu vurguladı.

02 Mayıs 2017 Salı 12:14
Hedef 1 milyon 500 bin metre kare

Belediye Başkanı Muzaffer Külcü, Park ve Bahçeler Müdürlüğü’nün 8 yıllık çalışmaları ile ilgili bilgiler verdi. 
Her ay bir müdürlüğün çalışmaları hakkında toplantı yaparak bilgiler veren Belediye Başkanı Muzaffer Külcü, Çorum’da 1 milyon 325 bin metre karelik park alanına kavuşulduğunu, hedefin 1 milyon 500 bin metre kare olduğunu vurguladı.
KURUMSAL YENİLENME

“2009’da Park ve Bahçeler Müdürlüğü adı altında müdürlüğümüz yoktu Veteriner Hizmetleri Müdürlüğü içerisinde bir birimdi. Başında da bir veteriner vardı. Burada bir değişim yaptık. Teknik personel sayısında ciddi bir değişime gittik. Ne kadar yeşil alanımız olduğunu bilemiyorduk parklarımızın durumu mezbelelikti. Parklardan eser yoktu. Spor yapma imkanı yoktu. Şehre ağaç dikme hayalimiz bile yoktu. Sadece çam diktiğimiz gül lale sümbülden eser yoktu. Güvenlik görevlisi aydınlatması yoktu. Böyle bir Park Bahçeler Müdürlüğü bunların yapılamadığı bir hizmet anlayışı ile müdürlük devir almış olduk” diyen Külcü, büyük küçük bütün parkları elden geçirdiklerini ifade etti.




ESKİ VE YENİ HALLER


Öte yandan her parkın bir hikayesinin olduğuna değinen parkların eski ve yeni halleri arasındaki farkı fotoğraflarla gösteren Külcü, sadece bölgemize değil Türkiye’ye de örnek olacak olan Kent Park ile ilgi de bilgiler aktardı.


KENTPARK TÜRKİYE'YE ÖRNEK

“Kent Park Türkiye’ye örnek bir proje olacak. 250 dönümlük alanda çalışmamızı yürütüyoruz. Türkiye’nin en büyük biyolojik arıtma merkezi olacak. 40 milyon TL’lik bütçe ile gerçekleştireceğiz” diyen Külcü, Park ve Bahçeler Müdürlüğü hakkında şu bilgileri verdi:


8 YILI ÖZETLEDİ

“Şehrimiz her geçen gün büyüyor. Yeni hizmet türleri ve çeşitler ortaya çıkıyor. Tüm müdürlüklerimiz gece gündüz demeden coşku içeresinde çalışıyor. Mayıs ayı içerisinde yeşilin daha taze olduğu her yerin rengarenk olduğu dönemde park Bahçeler müdürlüğünün 8 yıllık çalışmalarını paylaşacağız.


Müdürlüğün çok geniş çalışma alanı var. Bir fidanın toprakla buluşması, küçük büyük parkların yapımı tadilatı, süs havuzlarının bakımı, şehrin çiçeklerle süslenmesi, cami dernek gibi kurumların peyzaj çalışmasının yapılması ve alanların çimlenmesi sulanması zamanı geldiğinde biçilmesi Park Bahçeler Müdürlüğünün her yıl yeniden yaptığı çalışmalar. İklimle doğrudan bağlantısı var. Yağan yağmurun ya da yağmayan yağmurun mevsim geçişlerinin düzensizliğinin yaptığımız çalışmalara çok etkisi var.



HÜKÜMETİN ÇEVRE ÇALIŞMALARI

Başbakanımızın söze var onu kendimize şiar edindik. Yapılan projeleri zor olanı hemen yaparız imkansız olan biraz zaman alır. İşin içine sevginizi gayretinizi koymuşsanız oradan netice almak mümkün oluyor. Ya bir yol buluruz ya bir yol buluruz. Şehir planlamacılarının mimarların şehir kimliklerinin oluşması ile ilgili yaptıkları değerlendirmede o şehrin parklarını sayarlar. Bu nedenle parklarımızı önemsiyoruz. Şehrimizde mevcut dokuyu yeşili nasıl koruruz bununla ilgili çalışmalarımızı sürdürüyoruz. 22 uluslararası sözleşme ve protokol yapılmış. Buradan çevre bilinci oluşturmaya gayret ediyorlar. Hükümetimizin yaptığı çok büyük çalışmalar var. Son 15 yılı özel olarak ifade etmek lazım. 184 tane tabiat parkı var. 167 tanesi son 15 yılda yapılmıştır. Kamu devlet özel sektör işbirliği ile 81 orman alanı oluşturulmuş. 8 tabiat parkı oluşturulmuş. Türkiye açısından çevre açısından gurur verici bir ifade. Dünyada orman varlığı artan 3 ülke var bu 3 ülkeden birisi Türkiye’dir.


BELEDİYELERİN ÇEVRE HASSASİYETİ

Belediyelerimizin yaptığı çalışmalar da var. 1994 yılından itibaren Cumhurbaşkanımızın İstanbul büyükşehir belediye Başkanlığından itibaren yeni bir çevre anlayışı ortaya çıktı. Bu vizyon tüm Türkiye’yi kapsadı. 2009’dan beri bizim de yaptığımız önemli adımlar var. Yetişmiş ağaç dikme konusunda hedef belirlemiştik. 100 bin ikinci etap olarak da bu şehirde yaşayan herkesin dikili ağacı olacak demiştik. Çalışmaların estetik yanı da var. Bir yandan hızla betonlaşan fabrikaların yapıldığı her yerin imara açıldığı dönemde yapılan çalışmalarla bunun güzelleştirilmesi bağlamında dikkatten kaçmamalıdır. Park ve Bahçeler Müdürlüğünün yaptığı işlerin büyükçe kısmı kentin güzel elbiselerle giydirilmesidir. En çok paylaşılan fotoğraflar çiçeklendirme ve bitkilendirme laleler de bunun güzelliğini ifade etmektir.


ÇORUM NE YAPTI?

Çorum belediyesi olarak ihtiyaçlar ortaya koymaya çalıştığımız tespitlerle gereğini ve planlamayı yapıyoruz. 2009’da verdiğimiz sözümüz vardı. Belediye başkanı olursak şehirde değişim dönüşüm yaşatacağız demiştik. Belediyenin kurumsal yapısında diğeri de şehrin fiziki yapısındaki değişim olacak demiştik. Görünürlük bakamında en önde olan müdürlüğümüzdür.


2009’da Park Bahçeler Müdürlüğünün durumu ne idi? 2009’da Park ve Bahçeler Müdürlüğü adı altında müdürlüğümüz yoktu Veteriner Hizmetleri Müdürlüğü içerisinde bir birimdi. Başında da bir veteriner vardı. Burada bir değişim yaptık. Teknik personel sayısında ciddi bir değişime gittik. Ne kadar yeşil alanımız olduğunu bilemiyorduk parklarımızın durumu mezbelelikti. Parklardan eser yoktu. Spor yapma imkanı yoktu. Şehre ağaç dikme hayalimiz bile yoktu. Sadece çam diktiğimiz gül lale sümbülden eser yoktu. Güvenlik görevlisi aydınlatması yoktu. Böyle bir park Bahçeler Müdürlüğü bunların yapılamadığı bir hizmet anlayışı ile müdürlük devir almış olduk.


Şimdi nereye gitsek o bölgenin yaşam alanı haline gelmiştir. Park ve Bahçeler Müdürlüğümüz neler yapıyor ve bunları nasıl yapıyor? Çalışmaları 7 ana başlıkta çalışmaları toplayabiliriz. Park yapımı bakımı tamiratı, ağaç dikimi, mesire alanlarına yönelik çalışma, kent estetiğine yönelik, yeşil alanlarla ilgili çalışmalar, kurumlarımızın bahçe çevre peyzaj çalışmaları, kardeş belediyelere ilçe ve belde belediyelerine verdiğimiz destek ve hizmetlerimiz var. Ayıları ile ilgili parklarla ilgili çalışmalar yaptık hedefler belirledik. Mahalle aralarında 105 tane adına park dediğimiz park demek için de şahide ihtiyacı olan yerler gördük. Bunları kendimize hedef olarak belirledik. 2014 yılına kadar yeni kendi standardımızda 105 park yapacağız dedik.


Büyük parklarımızda da 2 aşamalı bir çalışmayı ön gördük. Bakıma ihtiyacı olan 20 park tespit ettik. Genişleme ve düzenleme yapacağız dedik. Tarım il müdürlüğünün kullandığı alan olan ve verdiğimiz kent parkla ilgili sözümüz vardı. Devraldığımız parklarla yaptığımız parkların arasında büyük değişim var. Kendimize bir standart belirledik. Parkın içerisinde neler olmalı onlarla ilgili değerlendirme yaptık. Birinci dönemimizde 105 hedefimiz vardı, 110 sayısına ulaştık. İkinci dönemizde 75 tane bu parklardan yaptık toplam sayımız 185’e ulaştı. Zengin oyun gurubu yerleştirdik ve öncekiler gibi demir değil plastik malzeme kullandık. Zeminleri kauçuk kaplama yaptık. Bitkilendirme ve çiçek ekimi dikimi yaptık. Oturma grupları yerleştirdik. Futbol voleybol alanları oluşturduk. Trafoları konak görüntüsüne kavuşturduk. Otomatik sulama sistemi ve aydınlatma bank ve kum havuzları yaptık. 550 bin metre karelik alanı park haline getirdik. Dönem başındaki 110’u 220 sayısına ulaştırmış olacağız.


Büyük parklarımızla ilgili duruma baktığımızda ise zengin donatılar süs havuzu kafe gibi parklarımız büyük parklarımızdır. Mevcutların revizyonu ve yenilerin yapılması şeklinde iki aşamalı değerlendirdik. 20 parkımızda revizyon çalışması yaptık. Bunların büyüklüğü 400 bin metre karedir. 15 yeni park yaptık. 125 bin metre karedir bunların büyüklüğü.


1 milyon 325 bin metre karelik park alanımız var. İskilipli Atıf Hoca Parkı yıllarca cezaevi olarak kullanılmıştır. Çorumpark hilkat garibesi idi.


Kent Park 2009 yılında söz verdiğimiz ve çalışmaya başladığımız bir projemizdi. Kent Park çok değişik ve karışık bir hikayeye sahipti. Tüm süreçleri tamamladık. Türkiye’ye örnek bir proje olacak. 250 dönümlük alanda çalışmamızı yürütüyoruz. Türkiye’nin en büyük biyolojik arıtma merkezi olacak. 40 milyon TL’lik bütçe ile gerçekleştireceğiz. Parklarımızda suluma sistemi ve yöntemlerine yönelik yenilik yaptık. Otomatik sulamaya geçmeliyiz dedik ve çalışmalara başladık. 3’te 2’lik kısmı otomatik sulamaya geçti. 5 milyon litre sulamadan tasarruf ettik.


Güvenlik personeli bulundurmamız önemli idi. Kullanım az olduğu için gündüz bile yeteri kadar kullanılmadığı için güvenlik söz konusu değildi. Kullanım artınca insanlar buraları gece de kullanmaya başladılar. Aydınlatma meselesi çözüme kavuştu. 170 tane parkımızın aydınlatmasını yaptık. Aydınlatılması gereken 32 tane yerimiz var.


Şehrin geleceği açısından yapılan en önemli hizmet ağaç dikim çalışmasıdır. 5 yaşına kadar olan ağaçlar 100 binlerle ifade ediliyor. Bulduğumuz her yere dikiyoruz. Üzerinde durduğumuz ve önemsediğimiz çalışmamız 5 yaştan büyük bitkilerdir. Gazi ve İnönü caddesinde bu çalışmayı başlatmıştık. Ağaçlar 20 yaşına geldi. Ağaç dikimi ile ilgili iki hedefimiz vardı. 100 bin ağaca ulaştık. Hatta geçtik. 125 bin 600 yetişmiş ağaç diktik.”
 


Son Güncelleme: 02.05.2017 14:17
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Ahmet 2017-05-02 15:11:13

bosna parkında araki güvenlikçi bulasın. adları var kendileri yok. kulübeden dışarıya çıkmıyorlar. yürüyüş parkında spor yapanlar özellikle bayanlar bu durumdan çok şikayetçi.