Herkese var, bize yok

Yakın zamanda Çorum merkezli Amasya, Çankırı, Kastamonu, Yozgat, Kırıkkale ve Kırşehir illerini kapsayan Orta Anadolu Kalkınma Programı kurulması hedefimiz vardı.

14 Temmuz 2016 Perşembe 10:01
Herkese var, bize yok

Tecrübeli gazeteci Mustafa Demirer, Çorum'un önemli bir meselesine değindi.

'Herkese var bize yok' başlıklı yorumda Kızılırmak havzasında yer alan Çorum'un merkez olacağı bir kalkınma programının gerekliliğine işaret edildi.

İşte o yorum:

Yakın zamanda Çorum merkezli Amasya, Çankırı, Kastamonu, Yozgat, Kırıkkale ve Kırşehir illerini kapsayan Orta Anadolu Kalkınma Programı kurulması hedefimiz vardı.

BAĞCI VE KARA GÜNDEME GETİRDİ

Hatırlarsak, mevzuyu ilk kez gündeme getiren isimler Çorum eski Valisi Ahmet Kara ve DPT kökenli AK Parti Çorum eski Milletvekili Başbakan Başdanışmanı Cahit Bağcı oldu. Sayın Bağcı, projeyi önceliğine aldı, ancak yeni dönemde tekrar milletvekili adayı gösterilmedi, Vali Kara da malum olduğu üzere son kararnameyle merkeze çekildi.

USLU BAŞBAKAN’A AKTARDI

AK Parti Çorum Milletvekili TBMM İdare Amiri Salim Uslu, Başbakan Binali Yıldırım ile yaptığı 35 dakika süren  görüşmede, Çorum’un 8 ayrı önceliğini sıralayıp destek istedi. Talepler arasında Çorum’un merkez olacağı yeni bir kalkınma ajansı kurulması  teklifi de yer aldı.

PEKİ HEDEF NE?

Malum olduğu üzere Türkiye’nin en uzun ırmağı olan Kızılmak, Çorum sınırları içerisinde 182 kilometre yol kat ediyor. Kızılırmak Havzası’nın bir kalkınma idaresi şeklinde organize olması ve Orta Karadeniz Bölgesi’nde Çorum merkezli bir kalkınma programının kurulması bölgenin gelişmesi için elzem.

NEDEN ÇORUM?

Çünkü karşımızda 120 ülkeye ihracat ve 70 ülkeye ithalat yaparak ticaret ve sanayisini geliştirme azminde olan, üstüne üslük Kızılırmak Vadisi üzerindeki verimli topraklarda iddialı tarımsal üretimyapan dinamik bir Çorum duruyor. Ancak şehir alt yapı yetersizlikleri nedeniyle patinaj yapıyor, mutlaka önemli bütçeleri olan organizasyonların kurulmasına ihtiyaç  var.

DİĞER BÖLGELERİN DURUMU

Bölgesel olarak bakıldığında Marmara  ve Ege Bölgesi büyüme ve gelişme hızını en üst seviyede yakaladı. Tartışmaya bile gerek yok.

Karadeniz Bölgesi’nde Giresun merkezli 8 ili kapsayan DOKAP,  Doğu ve Güney Doğu Anadolu Bölgesi’nde GAP ve DAP, Konya Ovası’nda KOP var ve çok ciddi yatırım bütçelerine sahipler. Mesele bununla bitmiyor. Biz Yozgat’ı dahil edip Çorum merkezli 6-7 ilin içinde yer alacağı bir kalkınma programı kurmayı düşünürken, Yozgat Milletvekili Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın girişimleriyle geçtiğimiz ayın ilk haftasında Bakanlar Kurulu kararı çıkmış bile.

Buna göre; Yozgat ve Nevşehir, Aksaray, Karaman, Konya ve Niğde’nin yer aldığı KOP’a (Konya Ovası Programı) dahil edildi. Her ne kadar Yozgat, Konya ile karasal sınırı olmasa da çok avantajlı bir konum elde etti.

Benzer bir kazancı Sivas yakaladı. Sivaslı bakan ve siyasetçilerin girişimleriyle söz konusu kent Erzurum merkezli Doğu Anadolu Projesi (DAP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı’na bağlandı. DAP’ın hinterlandında Ağrı, Ardahan, Bingöl, Bitlis, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Hakkari, Iğdır, Kars, Malatya, Muş, Tunceli ve Van olmak üzere 14 il bulunuyor. Son olarak Sivas’ın bölgeye bağlanmasıyla  desteklenecek il sayısı 15’e çıkmış oldu.

GELELİM SADEDE

Çok ciddi yatırım bütçeleri olan kalkınma programlarının içinde var olan illerin  çok önemli kaynaklarla güçlendirildiklerini hep birlikte müşahade ediyoruz. Yozgat’ı elimizden kaçırdık, olsun zararı yok, hâlâ şansımız var. Öyleyse Şimdi yeniden hareket zamanı.

YOKSA ORTADA KALIRIZ

Kızılırmak Havzası’nda  Çorum merkezli  Amasya, Çankırı, Kastamonu, Kırıkkale ve Kırşehir’i içine alacak Orta Anadolu veya Kızılırmak Kalkınma Programı’nı mutlaka kurdurmalıyız. Aksi olursa sağa sola savrulup ortada kalmaya devam edeceğiz.

DERİN BİR HÜZÜN YAŞIYORUZ

Şimdi ayrı bir parantez açalım. Esasında son yıllarda şehir için kazançlarımız olsa da, bir şeyleri elde edememenin dayanılmaz hüznünü de yaşamıyor değiliz. Gelişmeler bize bazı dönemlerde hedeflerimizi küçültmeyi bile zorunlu kılabiliyor.

DOKAP’A BAĞLASINLAR BU İŞ BİTSİN

Diyeceğim odur ki,  şayet Çorum merkezli  Amasya, Çankırı, Kastamonu, Kırıkkale ve Kırşehir’i içine alan müstakil bir kalkınma ajansı kurulmasına siyaseten gücümüz yetmezse, bizi de Karadeniz Bölgesi’nde  Giresun merkezli 8 ilin bağlı olduğu Samsun, Artvin, Bayburt, Giresun, Gümüşhane, Trabzon, Rize ve Ordu’yu içine alan DOKAP’a veya son dakika girişimlerle Nevşehir ve Yozgat’ın dahil edildiği Aksaray, Karaman, Konya ve Niğde’nin yer aldığı KOP’a bağlasınlar, olsun bitsin.

BAŞKA SÖZE HACET YOK

Komşumuz Yozgat, sınırı olmadığı halde Konya merkezli KOP’a bağlanabiliyorsa, coğrafi olarak bir tarafı Orta Karadeniz Bölgesi’nde yükselen değere sahip bulunan Çorum’un, ya kendisinin merkez olacağı bir kalkınma programı kurulmalı ya da Giresun merkezli DOKAP’a bağlanmalı. Başkaca söze hacet yok...

Son Güncelleme: 14.07.2016 15:33
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Sungurlu 2016-07-14 14:46:04

Çorum'u bileşen, adı geçen diğer komşu şehirlerle kalkınma planında merkez yapmak varken kuyruğa razı oluyoruz. Bizim gücümüz niye yetmiyor Çorum olarak? Anlamak mümkün değil.