Hitit Üniversitesi Antartika'da

Antarktika’ya kurulacak bilim üssü çalışmaları için oluşturulan 9 kişilik ilk ekip yola çıktı. Ekipte Hitit Üniversitesi de yer aldı.

26 Şubat 2017 Pazar 15:57
Hitit Üniversitesi Antartika'da

Antarktika’ya kurulacak bilim üssü çalışmaları için oluşturulan 9 kişilik ilk ekip yola çıktı. Antarktika Bilim Üssü Projesi kapsamında bilimsel çalışmalar yapmak üzere yola çıkan ve Hitit Üniversitesi, İTÜ ve KTÜ öğretim elemanlarından oluşan Araştırma Ekibi, Antarktika’da Türkiye'nin kuracağı bilim üssü için fizibilite çalışmaları ile pek çok bilimsel çalışmayı gerçekleştirerek, Nisan ayı ilk haftasında ülkemize geri dönecek. 

İTÜ Kutup Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (PolReC) Müdürü Doç.Dr. Burcu Özsoy, ekibin tarifeli uçakla Buenos Aires aktarmalı Santiago'ya geçip, buradan da Punta Arenas kıyı şehrine varacaklarını, daha sonra Antarktika'daki King George adasına geçtikten sonra kiralanan araştırma gemisinde bilimsel çalışmalar yapacaklarını belirtti. 



Dünyanın yüzde 70 tatlı su rezervinin Antarktika’da olduğunu söyleyen Doç. Dr. Burcu Özsoy, 30 günlük sefer boyunca Antarktika'daki karasal bölgelere ayak basacaklarına dikkati çekerek, şöyle devam etti "Şu an Antarktika, hiçbir dünya ülkesine ait olmayan, 53 dünya ülkesinin bayrağı altında yönetilen bir kıta. 29 ülke danışman statüsündeyken geriye kalan 24 ülke gözlemci statüsünde. Türkiye Cumhuriyeti olarak biz gözlemci statüsüne 1995 yılında geçtik. O günden bu yana yapılan bilimsel çalışmaların daha seyrek olmasından  ötürü gözlemci statüsünde kaldık. Danışman statüsüne geçmek şu anlamda önemli. Kıtayla ilgili alınması gereken kararlar olduğunda, bu mekanizmanın içinde olmak dünya ülkeleri tarafından çok büyük bir strateji olarak görülüyor. Ancak danışman ülkelerin oy hakkına sahip olduğu bir kıta. Bu anlamda danışman statüsüne geçmenin şartı da barış ve bilime adanmış Antarktika Kıtasının sadece bilimsel olarak ele alınması, değerlendirilmesi ve bilimsel çalışmaların yapılmasıdır. Biz de aynı katkı ve stratejide giderek, bu sistemin içinde olmak adına, yapmış olduğumuz daha seyrek çalışmaları Türk bilim insanlarına açacak şekilde Türk bilim üssü kurulması hedefindeyiz". 

Doç. Dr. Burcu Özsöy bilimsel çalışmaları bittikten sonra üye ülke statüsüne geçebileceklerini belirterek, şöyle konuştu: Herhangi bir ülkenin hak sahibi olmadığı, 53 ülkenin bayrağı altında yönetilen Antarktika kıtasında, 1961’de yürürlüğe giren, Türkiyenin de taraf olduğu 'Antarktika Antlaşması' ile sadece bilimsel çalışmalara ve araştırma istasyonlarının faaliyet göstermesine izin veriliyor. Yeraltı ve yer üstü kaynakları 2048 yılına kadar koruma altında olan Antarktika Kıtasında alınacak kararlarda 29 ülke oy kullanabiliyor, Türkiye gibi 24 ülke ise gözlemci statüsünde bulunuyor. Biz bu bilimsel çalışmalarımızı tamamladıktan sonra üye ülke sınıfına geçebileceğiz. Antarktika Kıtasının geleceğinde söz sahibi olmak ve ilgili kararlarda oy hakkı elde edebilmek için kıtada bilimsel araştırmaların yapılması gerekiyor."

9 kişilik ekipte İTÜ, Karadeniz Teknik Üniversitesi ve Hitit Üniversitesinden bilim insanlarının yer aldığını ifade eden Özsoy, “Öncelikle Cumhurbaşkanlığı uhdesinde gerçekleştirilen projeye verilen tüm destekler için Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’a, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanımız Faruk Özlü beyefendinin desteklerine, yine aynı şekilde bu bakanlıktan almış olduğumuz her türlü desteğe teşekkür ediyoruz” şeklinde konuştu. 

 

Son Güncelleme: 31.12.2019 11:10
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner165