HİTÜ’den ‘Yeni Anayasa Ve Başkanlık Sistemi’ Paneli

Hitit Üniversitesi, SETA Vakfı ve Hitit Akademi Derneği iş birliğiyle düzenlenen "Türkiye'de Yeni Anayasa Arayışları ve Başkanlık Sistemi" konulu panel düzenlendi.

17 Mart 2016 Perşembe 10:16
HİTÜ’den ‘Yeni Anayasa Ve Başkanlık Sistemi’ Paneli

Hitit Üniversitesi, SETA Vakfı ve Hitit Akademi Derneği iş birliğiyle düzenlenen "Türkiye'de Yeni Anayasa Arayışları ve Başkanlık Sistemi" konulu panel düzenlendi. 

Paneli AK Parti Çorum milletvekili ve TBMM İdare Amiri Salim Uslu, Hitit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Reha Metin Alkan, Belediye Başkan Yardımcısı Turhan Candan, AK Parti Çorum İl Başkanı Rumi Bekiroğlu, MÜSİAD Çorum Şube Başkanı M. Ahmed Köksal, Ziraat Odası Başkanı Mehmet Sayan, öğretim görevlileri ve öğrenciler izledi.

SETA Hukuk ve İnsan Hakları Direktörü Cem Duran Uzun, Türkiye’de 12 Eylül darbesini gerçekleştirenlerin, yargılanıp ceza aldığını ancak ülkenin 12 Eylül darbesini gerçekleştirenlerin hazırladığı anayasanın yürürlükte olduğunu söyledi.

Türkiye’nin yeni anayasa ihtiyacının 25 yıldır tartışıldığına dikkat çeken Uzun, 1982 Anayasası’nın kabul edilmesinin üzerinden henüz 7-8 yıl geçmeden yeni anayasa ile ilgili taslak ve önerilerin hazırlandığına işaret etti. 2007 yılında yeni bir anayasa için çalışmaların hızlandırıldığını kaydeden Uzun, o dönemde yayınlanan e-muhtıra ve AK Parti hakkında açılan kapatma davalarının bu sürecin önüne geçtiğinin altını çizdi.

Mevcut anayasanın üzerinde 1982 darbesinin gölgesinin olduğunu, antidemokratik, darbe anayasası olarak anıldığını vurgulayan Uzun, 18 kez değişikliğe yapılan değişikliğe rağmen 12 Eylül’ün izlerini taşıyan mevcut anayasadan kurtulmak için yenisinin yapılması gerektiğine dikkat çekti. Uzun, yapılan değişikliklerle anayasal vesayet sisteminin de gerilediğini dile getirdi. Vesayet sisteminin yeni araçlar ve yöntemlerle tekrar açığa çıkmaya çalıştığının altını çizen Uzun, bunun sona erdirilmesi için yeni Anayasa’nın şart olduğunu belirtti.

1982 Anayasa’nın yamalı bir bohçaya döndüğünü ve bir bütünlükten söz edilemeyeceğini anlatan Uzun, “AK Parti, 2007 yılında ilk kez toplumun bütün kesimlerinin katılımıyla yeni bir anayasa çalışması başlattı. Onbinlerce anayasa teklifi ve önerileri meclise gitti. Hepsi uzmanlarca incelendi. Bunlara göre yeni bir anayasa hazırlanmaya çalışıldı. Ancak 60 madde üzerinde uzlaşı sağlandı” dedi.

SETA Siyaset Araştırmaları Direktörü Nebi Miş ise, başkanlık sisteminin demokratik bir rejim değilmiş gibi angaje edildiğini söyledi.

Başkanlık yada yarı başkanlık sistemlerinin dünyadaki örneklerini sıralayan Miş, Türkiye’de uygulanan parlamenter sisteme, 1961 yılına kadar partilerin kongrelerinin hakimken, 1961’den sonra ise vesayet sisteminin yönettiği bir sistem halini aldığını ifade etti.

Tüm demokratikleşme süreçlerinin, krizlerin ardından çıktığına işaret eden Miş, halk tarafından seçilmiş ve yetkileri genişletilmiş bir cumhurbaşkanı ve yine halk tarafından seçilen bir meclis tarafından oluşturulmuş başbakanın varlığını, bugün özel durumlar nedeniyle krize yol açmasa bile, gelecekte çifte meşruiyet olarak krizlerin yaşanılmasının kaçınılmaz olduğunu söyledi.

Başkanlık sisteminin sadece ABD’de uygulanan bir örnek olarak sunulup, federal bir yapı öngörmenin yanlış olduğuna da dile getiren Miş, üniter yapıda yürütülen başkanlık sistemlerinin de varlığından söz ederek, bu sistemin Türkiye’ye özgü olarak uygulanabileceğini dile getirdi.

SETA Siyaset Araştırmacısı Serdar Gülener, başkanlık sistemine karşı ön yargılı yaklaşıldığını dile getirdi.
AK Parti Çorum milletvekili ve TBMM İdare Amiri Salim Uslu, başkanlık sisteminin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın şahsi meselesi olmadığını vurgulayarak, Türkiye’nin gelişmesi, büyümesi içinde yeni bir anayasa ihtiyaç olduğunu söyledi.

Yeni anayasa konusunda bütün siyesi partilerin sözü olduğunu dile getiren Uslu, ancak iş anayasayı değiştirmeye gelince ‘amalar, ancak, fakatlardan’ geçilmediğini dile getirdi.

İHA


Son Güncelleme: 17.03.2016 10:19
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.