‘Hobi bahçeleri sorun olmaya başladı’

Ziraat Mühendisleri Odası İl Temsilcisi Necati Gül, İl Özel İdaresi, Belediye Başkanlığı ile ilgilileri göreve davet ettiğini belirterek, hobi bahçelerinin sorun olmaya başladığının altını çizdi.

17 Mayıs 2017 Çarşamba 09:14
‘Hobi bahçeleri sorun olmaya başladı’

Ziraat Mühendisleri Odası İl Temsilcisi Necati Gül,  İl Özel İdaresi, Belediye Başkanlığı ile ilgilileri göreve davet ettiğini belirterek, hobi bahçelerinin sorun olmaya başladığının altını çizdi.


Gül, “Kırsal alandan şehre göçle birlikte yaşamsal kültür olarak karşımıza çıkan "Hobi Bahçeleri" önlenemez bir sorun olmaya başladı. Birilerinin rant kapısı haline de gelmesi bir yana Tarım alanlarının amaç dışına çıkarılarak  hoyratça betonlaşması ise meselenin esası. Bir de üstüne o çirkin görüntü artık çekilemez  bir hal aldı” diyerek, konuya ilişkin açıklamasında şunları söyledi:


“Mücavir alan içinde Belediye başkanlığı, bunun dışındaki alanlarda İl Özel idaresi görevini yapıyor mu? Bilmiyorum. Bu şekilde devam eder ise  şehre yakın alanların tamamı bir gecekonduya dönecek. Geriye dönüşü olmayan bir  yola girildi. 
İl Özel İdaresinin  görevlerini belirleyen 5302 sayılı  İl Özel İdaresi Kanunun 6. maddesinde; "Sağlık, tarım, sanayi ve ticaret; ilin çevre düzeni plânı, bayındırlık ve iskân, toprağın korunması, erozyonun önlenmesi, sosyal hizmet ve yardımlar, yoksullara mikro kredi verilmesi, çocuk yuvaları ve yetiştirme yurtları; ilk ve orta öğretim kurumlarının arsa temini, binalarının yapım, bakım ve onarımı ile diğer ihtiyaçlarının karşılanmasına ilişkin hizmetleri il sınırları içinde, İmar, yol, su, kanalizasyon, katı atık, çevre, acil yardım ve kurtarma, kültür, turizm, gençlik ve spor; orman köylerinin desteklenmesi, ağaçlandırma, park ve bahçe tesisine ilişkin hizmetleri belediye sınırları dışında yapmakla görevli ve yetkilidir." demektedir.

Şimdi soruyorum?  İl Özel İdaresinin görevi içinde yer alan ve  bu madde de yazılı olan "  ilin çevre düzeni plânı, bayındırlık ve iskân, toprağın korunması" hükümlerini  sizce  İl özel İdaresi yerine getirmiş oluyor mu?  Getiriyor ise  peki bu görüntü ne?  Hobi bahçeleri  yaşamsal kültür bir ihtiyaç ve bu ihtiyacın karşılanması  gerekli mi? Kocaman bir evet. Öyleyse bu bir ihtiyaç ise buna neden çözüm üretilmez ve bu çözüm halka sunulmaz.  Hem çözüm üretip sunmayarak  hem de  toprağı korumak  çevre düzenini planlamak ve  iskan sağlamak   görevlerini  yerine getirmek İl Özel İdarenin görevi. Görevi ise   gecekondu görünümlü sözde hobi bahçelerinin oluşturulmasına ve oluşturulanlara  neden müdahale edilmez.

Üç beş kişinin,  3 liraya alıp 30-40 liraya satılan ve   rant kapısı haline gelen,  doğru dürüst yolu izi  olmayan,  yani alt yapısı  berbat bir  ortamı;  hem de  tarım arazisini mahvederek oluşturulan bu ortam,  bu halka nasıl  layık görülür.Bu gecekondu görünümlü  hobi bahçelerinin oluşturulması için kanunların arkasından dolanıldığını görmüyor mu? Efendim yapı kooperatifi  kur, şirket kur. Atı alan Üsküdar'ı geçtikten sonra, nasıl geriye dönüş olur. İleriki yıllarda  bunun hukuksal boyutu nu düşünebiliyor musunuz?Birbirine küs komşuların oluşabileceğini hiç düşündünüz mü?  Bakın sadece ilimizde tarım arazisi, son 10 yılda, 603 bin hektardan 553 bin hektara düştü. Yazık değil mi bu toprağa, yazık değil mi bu millete?


Gecekondu görünümlü hobi bahçesi  mücavir alan içinde yer alıp belediye  görev alanında var mı bilmiyorum. Var ise aynı sözlerim tabii ki Belediye Başkanlığını da. 
Bu konu için 5403 Sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu gereği;  oluşturulan Toprak Kuruluna ve bu kurul kararını  uygulayan Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğüne  iş düşmüyor mu? Evet düşüyor. Fakat İmar ve yapı ruhsat  görevi Belediye Başkanlığı ve İl Özel İdarenin. Bu Kurumlar görev yapmaz ise Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünün yapabileceği hiç bir şey yok. Belediye Başkanlığı ve İl Özel İdarenin görevi asil görev iken   Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünün görevi tali görev. Bu kurumlar görev yapar ise Toprak Kurulu ve  Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü görevini yapabilir. Diyorum ki tarım arazilerinin yani toprağın  amaç dışı kullanımını önlemek, halkımızın yaşamsal kültür ihtiyacı olan hobi bahçelerini   daha sağlıklı ve düzgün bir şekilde karşılamak, bu gecekondu ve çirkin görünümlü hobi bahçelerinden kurtulmak için kimlerin yetkisi ve görevi var ise  çözüm üretmeye ve  ilgilileri göreve  davet ediyorum."



Son Güncelleme: 17.05.2017 09:17
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
abdullah 2017-05-17 12:39:29

günaydın sayın başkan

Avatar
çorumlu 2017-05-17 13:52:02

ziraat mühendislerim odası olarak arazileri inci gibi işleyen çiftçilerimizin sorunlarınıda açıklasanız.biraz cesaretiniz varsa çorum çiftçisinin kamu ve özel bankalara olan borçlarını ve bu borçların ödenemez hale geldiğini açıklayın.son 10 yılda türk tarımı nasıl bitirildi onu açıklayın.hobi bahçelerinin mantar gibi türemesinin sebebi tarımdaki sıkıntılardır.tarımdaki sıkıntılar çözülmeden hiçbir sorun çözülmez.

banner165