Hobi olarak başladı, şimdi ustası oldu

Hobi olarak naht sanatını icra etmeye başlayan Sadık Kunduz isimli genç kendini daha da geliştirerek, naht sanatı ustası oldu. Osmanlı döneminde icra edilen ve tarihi yüzyıllara dayanan naht sanatını yaşatmaya çalışan Kunduz, şimdiye kadar onlarca eseri ortaya çıkardı.

17 Temmuz 2017 Pazartesi 15:03
Hobi olarak başladı,  şimdi ustası oldu

Hobi olarak naht sanatını icra etmeye başlayan Sadık Kunduz isimli genç kendini daha da geliştirerek, naht sanatı ustası oldu. Osmanlı döneminde icra edilen ve tarihi yüzyıllara dayanan naht sanatını yaşatmaya çalışan Kunduz, şimdiye kadar onlarca eseri ortaya çıkardı.

Özel bir şirkette çalışan ve boş zamanlarında atölyeye çevirdiği evinin bir odasında naht sanatını icra eden Kunduz, ÇESOB ve Valilik tarafından Pir Baba Parkı’nda oluşturulan Sanat Sokağı’nda kendi yerini oluşturarak, hem ilgi duyduğu naht sanatının ustası oldu, hem de kendi işyerini kurdu.


Geçmişi Osmanlı dönemine ait olan naht sanatı, Çorum’da özel bir şirkette işçi olarak çalışan, evli ve bir çocuk babası Sadık Kunduz tarafından yaşatılıyor.


El sanatlarına küçüklükten berli ilgi duyduğunu dile getiren Kunduz, boş zamanlarında ne yapabilirim diyerek yola çıktığını ve evinin bir odasını atölyeye çevirerek naht sanatını icra etmeye başladığını söyledi.


ASIL HEDEFİM NAHT SANATINI

GELECEK NESİLLERE TAŞIMAK

Evinde bir çok eseri ortaya çıkaran Kunduz, şehir içi ve dışında aldığı siparişler nedeniyle çalıştığı işyerinden de ayrılmak zorunda kaldı. Asıl hedefinin naht sanatını yaşatarak gelecek nesillere taşımak olduğunu dile getiren Kunduz, ilerleyen zamanlarda da kendi kişisel sergisini açmayı istediğini belirtti.


Naht sanatı hakkında da bilgiler veren Sadık Kunduz, Osmanlı döneminde icra edilen naht sanatının unutulmaya yüz tutmuş sanatlardan birisi olduğunu söyledi. Naht sanatının agacı kabartma şeklinde yontmak suretiyle şekil verme sanatı olduğunu ifade eden Kunduz, “Naht, hattatların kaleme aldığı özel yazılar taslağa çıkartılıp, kontraplak üzerine yapıştırıldıktan sonra detaylı ve ince bir kesimle şekillendiriliyor. Bu yazılarda kadife zeminler üzerine aktarılıp en son olarak çerçeveletiliyor. Yaptığımız bu ürünler sadece yazı değil, görsel olarak da camilerde, işyerlerinde ve kurumlarda yerlerini alıyor” dedi.


SANAT SOKAĞI’NI BİLMEYENLER

VAR, TANITIMIN YAPILMASI LAZIM

El sanatları ustası Sadık Kunduz, Çorum’da naht sanatına ilginin yeni yeni oluşmaya başladığını belirterek, “Şuanda Sanat Sokağı’ndayız. Bizim için burası çok iyi oldu. Neden derseniz. 3 yıl boyunca naht sanatını evimde yapmaya çalıştım. Küçük bir odada kısıtlı imkanlarla sanatımı icra ettim. 3 yıl sonra Pir Baba Parkı’nda yapılan Sanat Sokağı sayesinde hem teşhir, hem atölye ve hem de görsel olarak insanlara ürünlerimizi gösterebilme imkanımız oldu. Ama burayı bilmeyenler var. İnşallah tanıtım açısındanda daha fazla çalışma olur ve yapmış olduğumuz eserler daha çok insana ulaşır” diye konuştu.




 

Son Güncelleme: 17.07.2017 15:46
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.