'İbn Arabi Düşüncesinde Medeniyet'

Çorum Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü tarafından düzenlenen Medeniyet Konuşmaları’nın bu ayki konuğu akademisyen Ekrem Demirli oldu.

04 Mayıs 2016 Çarşamba 15:56
'İbn Arabi Düşüncesinde Medeniyet'

Çorum Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü tarafından düzenlenen Medeniyet Konuşmaları’nın bu ayki konuğu akademisyen Ekrem Demirli oldu.

Belediye Basın Birimi’nden yapılan açıklamaya göre, “İbn Arabi Düşüncesinde Medeniyet” konulu bir sunum yapan Ekrem Demirli, insanların aklına yeryüzü coğrafyasında, İslam coğrafyasında siyasal fikrin ve askeri başarının dışında kültürel ve entelektüel başarının gelmediğini söyledi.

Hayattaki en önemli insanların, siyasetçiler ve komutanlar olduğunun altını çizen Ekrem Demirli, “Nobel ödülü almayı kimse hayal etmiyor ama herkes başbakan olmayı hayal ediyor. Çağımızın problemi bu. Kendimize şu soruyu sormamız gerekir. İslam, dünyaya ne verdi sorusunun karşılığı nedir? İslam’ın gittiği hiçbir coğrafya, geldiği coğrafyadan daha boş değildi. İslam’ın karşılaştığı coğrafyalar içerisinde en boş olanı Doğu Hicaz’dı. Tabiatta hiç bir yer boş değildi. İslam’ın gittiği yerlerde en büyük düşmanı hafızalarda yaşayan kültürdür. Yeryüzünde başka hiç bir din, hiç bir felsefi gelenek insan cümlesini temellendiremez. Bu sadece İslam’a mahsus bir cümledir.” dedi.

Roma İmparatorluğu’nun çok fazla alana yayılmış bir imparatorluk olduğunu, coğrafyaya çok daha fazla yayılmış olmanın çok önemli bir hadise olmadığının altını çizen Ekrem Demirli, “Toplumlar siyasal olarak belli bölgelere yaygınlaşa biliyorlar. Etki alanları genişleye biliyor. Önemli olan yayıldığı yere ne götürüldüğüdür ve orada hangi değeri ürettiğidir. Geçmişimizi değerlendirirken en önemli sormamız gereken soru budur. İslam yeryüzünde hangi coğrafyayı ele geçirdi sorusunun bir önemi yok. Yeryüzünde hangi askeri başarıları elde etti bunun bir önemi yok. Çünkü aynı başarıları Müslüman olmayanlar da elde etti. Suriye'deki, Irak'taki bir Müslümana, İslami muvaffakiyet nedir? diye sorduğumuzda aynı şeyi söyleyecektir. Amerika’yı, Rusya'yı buradan kazıyıp atmak, der. Başarı nedir diye sorduğumuzda İsrail'i yenmek diyecek.” diye konuştu.  

Turgut Özal Konferans Salonu’nda gerçekleşen konferansa Belediye Başkan Yardımcısı Turhan Candan, Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Mustafa Ercan, Hitit Üniversitesi Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Müdürü Yrd. Doç. Dr. Zekeriya Işık, Prof. Dr. Halil İbrahim Şimşek, Akademisyen Halil İbrahim Aşgın da katıldı.


Programın sonunda Başkan Yardımcısı Turhan Candan, Ekrem Demirli’ye saat kulesi maketi hediye etti.

 

Son Güncelleme: 04.05.2016 16:07
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.