İçin çürükse dıştan oyarlar

Elvan Yılmaz, Çorum’da sahnelenecek 'İntiharın Genel Provası’ adlı tiyatro oyununu habercim19 okurları için yorumladı

21 Mart 2018 Çarşamba 21:34
İçin çürükse dıştan oyarlar

ELVAN YILMAZ

elvanyilmaz_19@hotmail.com

Beyin yıkama metodu da bir eğitimdir. Eğitim modellerinin uç noktasında bulunur. Normal ötesidir, hem metodik olarak normal ötesidir hem de neticeleri bakımından normal ötesidir. Kısacası paranormal metotlardır.

Trabzon Devlet Tiyatrosu tarafından sahneye hazırlanan ‘İntiharın Genel Provası’ adlı tiyatro oyunu,  cuma ve cumartesi günleri Çorum’da sahnelenecek.

Başarısız bir mimarın planladığı bir intihar başarılı olabilir mi? Özellikle de bu plan bir başkasının oyunuysa. Kahramanımız bir türlü bu karışık algoritmanın içinden çıkamaz.

Oyun yazarı, senarist, tiyatro ve sinema yönetmeni Duşan Kovaçeviç’in bu eserinde.

Tuna köprüsüne intihar etmek için çıkan bir mimar, atlamadan önce son kez sevgilisine telefon eder. Sevgilisi onu atlamaması için ikna etmeye çalışırken bir balıkçı gelir ve nehre atlamaması için yalvarır.

Olaya bir de nehirden geçen geminin kaptanı dâhil olunca, işler karışık, acınacak derecede komik ve bir o kadar da garip bir hal almaya başlar.

Sistem’ bir insanı intihar etmeye zorlayabilir mi? Zorlar.

Üstelik bunu kişinin kendi isteğiymiş gibi gösterir ve siz tam da antik Yunan tragedyalarındaki kahramanların yaşadığı ‘yazgının bozulamayacağı’ hikâyeyi yaşarsınız farkında olmadan.

İlimizde bu hafta sahnelenecek,“Bir İntiharın Provası” adlı oyun işte bu soruları sormamıza sebep olacak kendi benliğimize.

Yukarıda spoilerini verdiğim oyunu Kovaçeviç, 2008 yılında yazmış. Absürd tiyatro kalıplarına yakın ama anlaşılabilir ve eğlendiren bir soyutluğu var.

Berlin Duvarı'nın yıkılışı dönemlerinin dağılan Yugoslavyası ve Avrupası üzerine yazdığı trajik komedi, kara mizah.

Oyunun sonlarında, "Kurtlar neden ot yemez?"diye sorarlar bir sahnede.
Cevabı da verirler, "Ot yeme işini koyunlar yapar. Kurtlar otu yiyen koyunu yer."

Bu sahnede oyunun mesajı var, aslında. İnsan kılığına bürünmüş kurtlar da, otla uğraşmaz, bütün işi yapan koyunları yerler.
 

İşte o zaman tüm yaşananların “İntiharın genel provası” olmasını görmek de uyarıcı ve “tiyatro” , “koyun”ların uyanmasını sağlayarak içine düşülmesi muhtemel karanlıktan bir çıkış yolu gösterebilir.

Koyun , “Kurt neden ot yemez” sorusunu çok geç olmadan sormak ve cevabını bulmak zorundadır.”

Latinler, zamanın her şeyi eskiten, yaşlandıran ve sonunda yok eden gücünü anlatmak için, “Vulnerant omnes, ultirma necat,” demiş, ‘hepsi yaralar sonuncusu öldürür’ anlamında.

Aydınlanma yıkıcı bir süreçtir…

Son Güncelleme: 21.03.2018 21:48
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Mutlu aydın 2018-03-22 13:40:44

Teşekkürler güzel söz tam CHP lik söz

Avatar
Mükremin 2018-03-22 15:42:42

Seni gizli gizli takip ediyorum fikirlerimiz aynı ol masada. Benim gibi seni gizli gizli takip eden başkalarınında olduğuna inanıyorum.

Avatar
M.K 2018-03-23 10:43:50

Anlayana çık mesaj var bu yazıda. Ben Elvan'ın ruhunu bilirim. Sade bir tiyatro değil bu yazı.