İHH- Motobosna Ekibi Türkiye'ye döndü

İnsan Hak ve Hürriyetleri İnsani Yardım Vakfı (İHH)’nın MotoBosna Motosiklet ekibi, Srebrenitsa'da 11 Temmuz katliamının yıldönümü anmalarına katıldıktan sonra Türkiye’ye döndü.

18 Temmuz 2017 Salı 14:07
İHH- Motobosna Ekibi Türkiye'ye döndü

İnsan Hak ve Hürriyetleri İnsani Yardım Vakfı (İHH)’nın MotoBosna Motosiklet ekibi, Srebrenitsa'da 11 Temmuz katliamının yıldönümü anmalarına katıldıktan sonra Türkiye’ye döndü.

Çorum İHH Başkanı Selim Özkabakçı'ya ait olan MotoBosna projesinin organizasyonunu İHH Genel Merkez düzenledi. Motosikletiyle organizasyona katılan Çorum İHH Başkanı Selim Özkabakçı yaklaşık 10 gün süren MotoBosna Motosiklet konvoyunda Ekip Lideri olarak görev yaptı.


Selim Özkabakçı on gün süren MOTOBOSNA programını tamamladıktan sonra İstanbul’da 15 Temmuz Etkinlikleri çerçevesinde MOTOBOSNA ekibiyle 15 Temmuz Şehitler Köprüsünde kortej sürüşü yaptı. Özkabakçı programların ardından dün Çorum’a döndü. Konuyla ilgili yapılan açıklama şöyle:


“İstanbul ve Türkiye’nin değişik illerinden katılımı ile oluşan MOTOBOSNA Motosiklet ekibi 6 Temmuz'da Dünya Motosiklet Şampiyonu Kenan Sofuoğlu'nun katılımı ile yola çıkmıştı. MOTOBOSNA Motosiklet ekibi, sırasıyla; İstanbul, Edirne, Kavala, Selanik, Üsküp, Prizren, İşkodra, Podgorica ve Saraybosna'yı aşan MotoBosna ekibi altı ülkede teker döndererek Srebrenitsa’ya ulaştı. 


Bosna Hersek'in başkenti Saraybosna'da dünyanın dört bir yanından gelen 500’den fazla motosikletli ile buluşan İHH-MotoBosna ekibi, Srebrenitsa yolu boyunca yapılan etkinliklere katılarak bölge Müslümanlarına Türkiye'den getirdikleri selamları iletti. Ekiptekiler, Tuzla-Srebrenitsa arasında gerçekleşen zorlu yürüyüşe de destek verdi. Ekip, Srebrenitsa'ya 110 kilometrelik Barış Yürüyüşü'nü (Marş Mira) gerçekleştirenlerle giriş yaptı.


MotoBosna ekibini Bosna - MotoMaraton Motosiklet Ekibi karşıladı ve etkinlik boyunca birlikte hareket edildi. Özellikle Srebrenitsa yolu boyunca köylerde coşkuyla karşılanan MotoBosna ekibi, akşam saatlerinde tören alanına ulaşarak geceyi şehitliğin yanındaki kampta geçirdi. MotoBosna ekibi katliamı yaşayanların ağzından o günleri dinlediler ve mazlumların acılarına ortak oldular.


22’nci yılı icra edilen Srebrenitsa katliamında bu sene DNA tespiti yapılarak aileleri belirlenen 71 kurban en küçüğü bir, en büyüğü yetmiş yaşında dualarla toprağa verildi. Kurbanların 22 yıl sonra cenazelerini teslim alarak toprağa veren aileler, yılların vermiş olduğu acı, hasret ve özlemle gözyaşlarını tutamadı. Kurbanların cenaze namazına ve mezara definine MotoBosna ekibide katıldı.


Srebrenitsa'daki anmalara katıldıktan sonra Saraybosna'ya geçen MotoBosna ekibi, Bilge Kral Aliya İzzetbegoviç'in kabrini ziyaret etti. Ziyaret esnasında Bilge Kral Aliya İzzetbegoviç'in oğlu ve aynı zamanda Cumhurbaşkanlığı Boşnak Üyesi Bakir İzzetbegoviç ile bir araya gelen ekip, Türkiye'den getirdikleri selamları iletti. Ülkelerinde MotoBosna ekibini ağırlamaktan onur duyduklarını belirten İzzetbegoviç de kendilerini Srebrenitsa anmalarında yalnız bırakmadıkları için İHH’ya ve MOTOBOSNA ekibine teşekkürlerini iletti.


Saraybosna'daki tarihi yerleri de ziyaret ettikten sonra Mostar'a geçen ekip, Mostar Köprüsü'nü gezdikten sonra köprü önünde hatıra fotoğrafı çekildi.
Alperenler Tekkesi olarak bilinen Blagaj Tekkesi'ni ziyaret eden MotoBosna konvoyu, hain darbe planının birinci yılında İstanbul'da yapılan etkinliklerede iştirak etti. İHH'nın her yıl tekrarlamayı planladığı MotoBosna konvoyu, seneye daha büyük bir organizasyonla Srebrenitsa'da olacak.

Srebrenitsa’da neler olmuştu?

1995’in Temmuz ayında Srebrenitsa’da Sırplar tarafından 2. Dünya Savaşı’ndan sonra Avrupa’da yaşanan en büyük soykırım gerçekleştirildi. Sırp kuvvetleri Srebrenitsa’da beş gün içinde 8 bin 372 Boşnak’ı öldürdü.


Sırp saldırılarından kaçan binlerce Boşnak, BM tarafından “güvenli bölge” ilan edilen ve 400 Hollandalı barış gücü askeri tarafından korunan Srebrenitsa’ya sığındı. Sığınmacılardan yaklaşık 25 bini, barış gücü askerlerince Srebrenitsa’ya birkaç kilometre mesafedeki Potaçari’de bulunan bir akü fabrikasına yerleştirildi. Fabrikadaki savunmasız binlerce Boşnak, Hollandalı askerlerce 11 Temmuz’da Ratko Miladiç, nam-ı diğer “Sırp Kasabı”, komutasındaki Sırp askerlerine teslim edildi. Askerler, 12 yaş üstü tüm erkekleri bir yana, kadınları da diğer yana ayırdılar. Kadınlara tecavüz edildi, erkekler ise kamyon ve otobüslere doldurularak ölüme götürüldü.


Bin 29 kurban hala toprak altında

Soykırımın üzerinden geçen 22 yıla rağmen, bazı kurban yakınları hala eşlerini, oğullarını, babalarını ve kardeşlerini toprağa vermek için beklemeye devam ederken, halen yaklaşık bin 29 kurbanın bulunamaması yakınlarının umutlarını tüketiyor."


Son Güncelleme: 18.07.2017 14:10
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.