İhtişamlı tarihimiz ayağa kaldırılırsa

Çorum’un nüfusunun yüzde 50'sini barındıran şehir merkezinin turizm anlamında canlandırılması ve hareket noktasının buradan başlatılması ve müze ve ören yerleri dışındaki potansiyelin ortaya çıkarılması gerektiği her daim konuşulur.

29 Mart 2016 Salı 19:13
 İhtişamlı tarihimiz ayağa kaldırılırsa


MUSTAFA DEMİRER/HABER YORUM


Çorum’un nüfusunun yüzde 50'sini barındıran şehir merkezinin turizm anlamında canlandırılması ve hareket noktasının buradan başlatılması ve müze ve ören yerleri dışındaki potansiyelin ortaya çıkarılması gerektiği her daim konuşulur.


Hal böyle olunca Çorum’un tarihi ve kültürel dokusuna dair yapılan çalışmaların hangi aşamada olduğunu merak ettik, ilgililere sorduk.


Kent merkezinde Valilik ve Çorum Belediyesi’nin öncülüğünde devam eden tarih projelerimiz olduğu gibi hiç dokunulmayan yapıtlarımız da mevcut.


Önce Valilik himayesinde Özel İdare Müdürlüğü, İl Genel Meclisi ve Kültür ve Turizm Müdürlüğü destekli projeleri hatırlatalım.


BİLALLER KONAĞI


Üçdutlar Mahallesi’nde bulunan Bilaller Konağı mülk sahiplerince 49 yıllığına Özel İdare’ye kiralandı. OKA’ya sunulan destek tutarı 579 bin lira olan Bilaller Kültür ve Sanat Projesi hayata geçirilip restorasyon tamamlandığında konağın Kültür ve Turizm Müdürlüğü hizmet binası olacağı açıklandı.


İSMET EKER KONAĞI


İsmet Eker konağı ve müştemilatı Bayat yolu üzerinde bulunuyor. Cumhuriyet’in ilanında yer alan TBMM Başkanvekili ve Çorum eski milletvekili İsmet Eker’e ait olan ve 1926 yılında inşa edilen tarihi konak dönemin Çorum Valisi Nurullah Çakır’ın girişimleri ile restore edildi.


Yeni dönemde 1 milyon destek tutarlı proje İsmet Eker Kırsal Yaşam ve Tarım Müzesi Projesi olarak OKA’ya sunuldu.


İSTİKLAL MEKTEBİ

Çorum Valiliği ve Çorum Belediyesi tarafından ortaklaşa restore edilen tarihi İstiklal İlköğretim Okulu binası Hasan Paşa Yazma Eserler Kütüphanesi olarak dönemin Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’ın da katıldığı törenle açıldı. Halen Yazma Eserler Kütüphanesi olarak hizmet veriyor.

Çorum Belediyesi’nin ise, merkezde devam eden üç ayrı somut projesi bulunuyor.


VELİPAŞA HANI


Çorum’un ilk süpermarketlerinden Hitit Gıda Velipaşa Hanı’na veda etti. Kentin önemli tarihi yapıtları arasında yen alan han, Çorum Belediyesi tarafından aslına uygun şekilde restore edildikten sonra turizme kazandırılmak üzere 35 yıllığına kiralandı. Velipaşa Hanı’nın eski ihtişamına kavuşması için başlatılan çalışmalar son aşamada. Projeleri tamamlandı, ihale aşamasına geldi. Bir yıl sürmesi planlanan rölöve çalışmalarının ardından başlayacak olan restorasyonun  iki yıl sürmesi, 2018 yılının başlarında orijinal hali ile şehrin kültür ve turizm hayatına hizmet etmesi öngörülüyor. Velipaşa Hanı’nda restorasyon maliyetinin yaklaşık 7-8 milyon lira olacağı tahmin ediliyor.


KARAKOL KONAĞI


Çorum’un bir diğer tarih projesi Şeyheyüp Sokak Velipaşa Konağı bitişiğinde bulunan Karakol Konağı. Yine belediyenin vaadleri arasında yer alan konağın  istimlak sorunu çözüldü, sadece 2016 yılında 1 milyon lira ödeme yapıldı. Konağın restorasyon projesi hazırlanırken, Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı ‘na (OKA) başvuru yapıldı.


TARİHİ KALE


Çorum’un uzun yıllardır bekleyen tarih projesi Kale. Kale’nin yerli ve yabancı turizme açılması için genel tasarım projesi hazırlandı, ancak beğenilmedi. Tasarım üzerinde revizyona gidilmesi planlanıyor. Ayrıca Kale’de bulunan üç ayrı tescilli bina ile ilgili işlemler sürüyor.


BEKLEYEN TARİH PROJELERİMİZ


Çorum’da bekleyen tarih projelerimiz de var.


GÜPÜR HAMAMI

Kent merkezinin  en fazla dikkat çeken yapıtları arasında tarihi Güpür Hamamı yer alıyor. Uzun yıllardır  mezbelelik görüntüden kurtarılamayan hamam öylece duruyor. Bir ara Çorum Belediyesi’nin hamamı satın alma girişimi oldu, ancak netice çıkmadı.

DİKİCİLER ARASTASI


Dünyanın en küçük arastası olarak söylenen Dikiciler Aratası’nda küçük dükkanların mülkiyeti Çorum Belediyesi’ne ait, tescili Kültür ve Turizm Bakanlığı’nda bulunuyor. UNESCO’nun dikkatini çektiği iddia edilen mini arasta için yıllardır adım atılmıyor.


SANDIKÇILAR SOKAĞI


Çorum’un kalbinin attığı ayakkabıcılar arastası ile aynı alanda bulunan Sandıkçılar Sokağı olduğu gibi beklemeye devam ediyor.


ALAYBEY SOKAĞI


Yöresel lezzetler sunan Kâtipler Konağı'nın bulunduğu Alaybey Sokağı'nın sağlıklaştırılması(turizme açılması) projesinde istenilen düzeyde ilerleme sağlanamadı.


LEBLEBİ MÜZESİ VE BUTİK OTELLER


Leblebi Müzesi açılması, tarihi konakların restore edilerek butik otel olarak hizmet vermesi, Çöplü Çarşısı revizyonu gibi projeler sümen altı yapıldı.


HIDIRLIK-ULU CAMİİ-ATIF HOCA


Hıdırlık, Ulu Camii ve İskilipli Atıf Hoca üçgeninde inanç turizminin geliştirilmesine yönelik çalışmalar ivme kazanamadı.


Şehir merkezinde tarihi projelerle ilgili aklımıza gelenler şimdilik bunlar.

 

Son Güncelleme: 29.03.2016 19:17
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Sungurlu 2016-03-29 19:49:27

Şehirlerin en önemli gelir kalemlerinin başında turizm sektörü, sanayii koluyla beraber bugün artık başat bir rol oynuyor. Çorum'da gerek Hitit havzası gerekse merkez ilçede bulunan konaklar bağlamında bu potansiyel mevcut, yeter ki ilgili kamu kurumları el atsın. Yerinde bir konuya temas etmişsiniz Mustafa bey, tebrikler..

banner165